Тарта с греяно вино

 

Тарта с бадемов крем и сушени плодове, с типично зимни аромати.

Помните ли януарското греяно вино? Ако ви е останало малко, освен да го изпиете, може да го използвате за тази тарта.

Не помня по какъв повод срещанах в нета спомената тартата с греяно вино на елзаския майстор-сладкар Тиери Мюло. Идеята много ми хареса, та се поразрових за рецептата. Пълният тект се намира в книгата на Тиери Мюло, посветена на тартите, а в регионалния сайт на телевизия Франс 3 намерих част от основите, без тестото и крема. Но и това ми беше достатъчно да импровизирам с традиционното тесто за тарти и бадемов крем. Оригиналната рецепта е със сушени кайсии, смокини и сливи, но тъй като ме беше страх да не стане много сладка, ползвах сушени кайсии, ягоди и червени боровинки. Добавих и няколко кандирани портокалови корички и джинджифил, все аромати, които допълват греяното вино и навяват мисли за Коледа и сняг.

 

Продукти:
(за откопчаваща се тортена форма с диаметър 20 см + 2 тарталети, основите за рецептата на Тиери Мюло са оттук)

  • За тестото:
    (рецептата е от книгата „Le Larousse des desserts” на Пиер Ерме)
    120 г брашно
    12 г бадемово брашно
    45 г пудра захар
    60 г размекнато масло
    ½ яйце (разбито, от което се използва половината)
    1 ч.л. ванилов екстракт
    Щипка сол
  • За бадемовия крем:
    (рецептата е оттук)
    100 г захар
    120 г бадемово брашно
    100 г размекнато масло
    2 яйца + останалото от тестото
  • Сухите плодове:
    15 г лешници, запечени на горещ тиган
    15 г бадеми, запечени на горещ тиган
    8 сушени кайсии
    10 сушени ягоди
    2 с.л. сушени червени боровинки
    6-7 броя кандирани портокалови корички
    Захаросан джинджифил (по желание)
  • За глазурата:
    100 мл греяно вино
    3 с.л. кафява захар
    2 г пектин (или приравнено количество желатин)

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на тестото:
    Маслото се разбива със захарта и солта. Добавя се яйцето и ваниловият екстракт и се разбърква добре. Прибавят се брашното и бадемовото брашно и се замесва гладко тесто. Тестото се завива в прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
  • Фурната се загрява на 170 градуса (с вентилатор).
    Отлежалото тесто се разточва върху леко набрашнения плот на кора с дебелина около 0,3 см (на мен ми остана малко и приготвих допълнително 2 малки тарталети). Прехвърля се във форвмата и се облицоват дъното и стените на височина 3-4 см.
  • Дъното се набраздява леко на карета с острието на нож Отгоре се застила с пекарска хартия, върху която се поставят керамични мъниста (или зрял фасул), за да не се надига при печенето.
  • Пече се в продължение на около 30 минути (до златисто). Кората се изважда и се оставя да изстине напълно върху решетка.
  • Приготвяне на крема:
    Размекнатото масло се разбива със захарта, добавят се едно по едно яйцата и се разбърква добре. Накрая се прибавя бадемовото брашно и се разбива до хомогенен крем.
  • Прибавят се нарязаните на едро лешници, бадеми и кайсии, сухите боровинки, ситно нарязаните кандирани корички и джинджифил.
  • Кремът се разпределя върху блата. Пече се за 25 минути на 170 градуса. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка.
  • Приготвяне на глазурата:
    Виното се загрява със захарта и пектина до завиране. Оставете го да изстине леко (сгъстява се) и с четка намажете повърхността на тортата.
    (Ако ползвате желантин, накиснете го предварително в студена вода, добавете го към виното и загрейте на тих огън, докато се разтвори. Не трябва да завира.)
  • Преди сервиране, поръсете краищата с пудра захар.

4 Comments

  1. Мира,много интересен и ароматен сладкиш си представила,харесва ми с толкова сушени плодове!Ако някой ден ме разходиш не само кулинарно,а и чрез кадри из Елзас,ще ми напълниш душата! 🙂 А ако имаш вече такъв разказ тук,подай сигнал да го прочета.Поздрави на госпожицата!

  2. Роси, сега видях коментара ти 🙂
    Благодаря ти! В Елзас съм ходила в Страсбург и Колмар, но в блога имам снимки само от Колмар (в рубриката Places).

  3. Bonjour miss ! Cette tarte au vin chaud a l'air succulente ! Et je me demande vraiment ce que le vin doit donner justement dans le dessert. Bravo à toi pour tes magnifiques visuels ! J'adore ! Je suis abonnée à ta page facebook mais hélas, tu sais comment ça se passe, tes nouvelles ne sont pas mises en avant. Je dois régulièrement explorer par moi-même les blogs et sites que j'apprécie.

    Des bisous ! Delph' Miss Pat' 😉