Елзаски щрихи – I

 

Тази година коледните ми сладки ще са под силно елзаско влияние. В този район на Франция преди Коледа се пекат множество дребни маслени сладки, наречени „бределе“.

Когато бяхме там през пролетта, си купих книга с рецепти точно за коледните празници. Ще споделя някои от тях с вас, заедно с малко снимки от пътуването ни в района през пролетта. Малко ще е странно да разглеждате цветни пролетни снимки до сладки с коледна украса, но пък Елзас е красив, цветен и наситен по всяко време на годината.

А ако искате да прочетете малко повече за коледните базари в Колмар, може да го направите тук.

П.П. Докато пишех този пост снощи, научих за трагедията на коледния базар в Страсбург. Цялото ми сърце е със жертвите и техните близки.

 

Първият пост за пътуването ни, ще бъде без рецепта, но с много снимки и, надявам се, с малко полезна информация и линкове, ако случайно решите да организирате пътуване натам.

Защо Елзас за пролетната ваканция? Отговорът е прост – покрай Португалия. Май ви обърках… Сега ще стане по-ясно. По време на летните ни почивки в Португалия по крайбрежието на Алгарве, винаги отсядаме по горе-долу едно и също време на едно и също място – къща под наем, чиито собственици дават под наем още два имота с обща градина, басейн и барбекю. Тези имоти се наемат от две семейства (френско-португалски), които отсядат там всяка година. И така, общувайки си, се сприятелихме и ние. Една от двойките живее в Елзас, в малко градче недалеч от Колмар и покрай тях, решихме да се върнем да прекараме няколко дни в района, да разгледаме цветните къщи (този път без сняг и без тълпите по коледните базари) и да попътуваме по пътя на вината. Защото в Елзас има и много добри вина и винарни.

Отседнахме в подножието на Вогезите, в… май най-точния превод ще е „страноприемница“, La Canardière. Това е над стогодишна сграда, където на долния етаж е ресторант, предлагащ вкусни местни специалитети, а на горния етаж са разположение стаите. Не очаквайте лукс и множество звезди. Стаите са удобни, макар и не много големи и модерни, но са в пълна хармония с мястото и с невероятно съотношение между качество и цена. Ние решихме да вземем полупансион и сутрините ни започваха с пресен хляб, масло от близката ферма и домашен конфитюр, за да завършат с вкусна вечеря с патешко и местно вино. А и местоположението си го биваше – в долината, наречена „Сребърна“ (заради няколкото мини за добив на сребро), с ромоляща река от едната страна и мучащи крави от другата.

При пристигането се отбихме за няколко часа в Колмар, да го разгледаме отново, да си припомним красивите къщи и катедралата и да похапнем вкусни сладкиши в сладкарницата на Тиери Мюло (споменавала съм го в предишен пост, покрай тартата с греяно вино).

С нашите приятели Фатима и Кристиан прекарахме един чудесен ден в Страсбург, Селеста, Оберне. Посетихме и Мон Сент-Одил (Mont Sainte-Odile), манастир, кацнал на върха на хълм, от който се открива невероятна гледка към цялата околност. А самото място е и неразривно свързано с католическите традиции в района. Завършихме деня в ресторанта A la Couronne в селцето Шервилер, чийто специалитет са тънките тарти от регионалната кухня (flammekeuche), декорът е невероятен, а тоалетната – истинско приключение, излязло от книгите на Жул Верн.

Останалите разходки, ще ви ги сервирам на порции, придружени от коледни бисквити и чаша горещ шоколад. Или чай. А сега ви оставям с малко снимки.

 

******************

Полезните и безполезни адреси:

Туристическият сайт на Елзас : https://www.alsace-destination-tourisme.com/

https://www.tourisme-alsace.com/

Туристическият сайт на Колмар: https://www.tourisme-colmar.com/fr/

Туристическият сайт на района около Рибовиле и Риквир: https://www.ribeauville-riquewihr.com/

La route des vins d’Alsace : https://www.route-des-vins-alsace.com/

Restaurant A La Couronne, Scherwiller: http://www.couronne.com/fr.phtml

Mont Sainte-Odile : http://www.mont-sainte-odile.com/

Auberge La Canardière : https://www.auberge-de-la-canardiere.fr/

Thierry Mulhaupt : https://www.mulhaupt.fr/ (6, place de l’Ecole, Colmar)

И лавината от снимки

Колмар (Colmar)


Сладкарницата и сладкишите на Тиери Мюло в Колмар

Страсбург (Strasbourg)

Mont sainte-Odile

Restaurant « A la Couronne »

Ресторантът « A la Couronne » и тънката елзаска тарта
Ресторантът « A la Couronne » и елазският бургер – с бретцел и кисело зеле

Comments are closed.