Колмар преди Коледа

Колмар е град в източна Франция, близо до границата с Германия, в региона Елзас. Поради географската си близост с Гeрмания, както и поради историческите обстоятелства, при които Елзас в течение на годините е бил ту немска, ту френска територия, в много отношения регионът е смес от двете култури, сред които не на последно място, са коледните приготовления. В много градове от региона се организират традиционни коледни базари, където сред две глътки греяно вино човек може да се загледа в местните специалитети (вино, сладкиши, сирена, печива, гъби), коледни украси, осветените старинни къщи с видими греди, да срещне Дядо Коледа и дори св. Никола (ако е имал щастието, като нас, да бъде там навръх Никулден).
Преди години бяхме с приятели на коледния базар в Страсбург, а тази година решихме да заведем Камбанката в Колмар. След някоя и друга година, сигурно ще обиколим и градчетата в региона. Останах с изключително добри впечатления от Колмар, независимо от тълпите. Самият град лъхаше на Коледа с украсите по улиците, музиката, аромата на подправки, студения  и множеството хора нахлупили червени шапки.

Ресторант “Малката Венеция” – чудесна кухня и любезно обслужване. На снимката – fleischkiechle – кюфтенца от месо и ябълки, сервирани със салата и печени картофи /

Тъй като се решихме на пътуването почи в последния момент (е, два месеца предварително), най-близкият свободен хотел беше на около 60 км от града, в планинския масив на Вогезите. След инфарктно придвижване по стръмен, заснежен, неосветен и виещ се планински път без предпазни бариери, успахме да стигнем невредими. На сутринта се събудихме сред снежен пейзаж. По пътя на връщане минахме през долината на Мънстер, която освен че е дала едноименното сирене, е част от елзаския „път на вината” – маршрут, при който обикаляш селца и градчета във винопроизводителните райони (Елзас, Бургундия, долината на Рона…) и дегустираш вино на всяка спирка. Върнахме се в Колмар за последните покупки и още една глътка предколедно настроение.

10 Comments

  1. Красиви местности

  2. Красива Коледна приказка!
    Но съм убедена , че ще е прекрасно не само на Коледа.
    Благодаря за прекрасната разходка!

  3. Изглежда като селцето на Дядо Коледа:) Мира, благодаря за чудесната разходка!

  4. Страхотни снимки, Мира! Създадоха ми много настроение:)Благодаря!

    Весели празници ти желая!

  5. Страхотно градче, приказно!

  6. Малко мечтание в Коледни одежди! Много празнично настроение лъха от снимките! Благодаря за прекрасната разходка, Мира!

    Усмивки 🙂

  7. О,че хубаво се разходих с теб…Много е красиво всичко.Като от приказка е .Благодаря ти от сърце за това изживяване.

  8. Mира, благодаря ти за споделеното! Много коледно и красиво… Поздрави и хубава предколедна седмица!

  9. Момичета, радвам се, че виртуалната разходка ви е харесала и че съм успяла поне малко да предам празничното предколедно настроение. 🙂
    Лети, права си, лятно време също би бил хубаво място 🙂
    Поздрави и хубави предпразнични дни!

  10. Мира, прекрасни снимки на прекрасно място! Благодаря за настроението, което внесе – изключително коледно 🙂

    Хубави празници!