Обърнати тарталети с карамелизирани круши

Тази година закъснях (от хойкане!) с коледните печива и направих всичко едва миналата седмица. Докато се намеря време да седна и да напиша и преведа съответните рецепти, пускам една по-скоро есенна (но може и да мине и за зимна) рецепта, която направих преди извeстно време и на която все не й идваше реда.
 
Преди време разказах историята на небезизвестната Tarte Tatin – обърнатата ябълкова тарта. Не съм особен почитател на оригиналния й вариант, но идеята за „обърнатост” ми допада. Затова реших да обърна тарталетки. С круши. С карамелизирани круши. А защо не и с шоколад?
 
Традиционно, тартата Татен се приготвя с маслено/ронено тесто (pâte brisée), но аз реших да използвам по-сладкото пясъчно тесто (pâte sablée). Рецептата за пясъчно тесто с шоколад намерих в блога „Talons haut et cacao”, където авторката, на свой ред, е използвала рецептата на един от най-добрите парижки майстори-хлебари, Ерик Кайзер.
 
 
 
 
Приготвяне на тестото:
Брашното, какаото, бадемовото брашно и бакпулвера се пресяват в купа. Маслото се размесва със захарта, добавя се яйцето и се разбърква добре. Прибавя се към пресятото брашно. Омесва се бързо на твърдо тесто. Тестото се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилник за 6 часа (според рецептата – мининум 2 часа, а най-добре, за 1 нощ).
Тестото се разточва между два листа пекарска хартия до дебелина около 5-6 мм. Връща се за 30 минути в хладилника да стегне добре.
Приготвяне на плънката: Крушите се обелват, почистват от семките и се нарязват на кубчета. Поръсват се с малко лимонов сок, за да не почернеят. Маслото се разтапя в тиган на среден огън. Прибавят се нарязаните круши, наръсват се със захарта и канелата. Огънят се намалява и крушите се оставя да карамелизират за около 10 минути, като се разбъркват редовно.
Формите с отделящо се дъно се намазват добре с масло. От тестото се изрязват кръгове с диаметър 1 см по-голям от този на формичките за тарталети (може да ползвате една от тях за шаблон). Плънката се разпределя равномерно на дъното на формичките. Покриват се с тестото, като краищата леко се подгъват нагоре. Формите се поставят в плоска тава, покрита с пекарска хартия (за да се избене евентуално протичане при печенето). Пече са 15-20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Оставят се да изстинат леко преди да се обърнат и извадят от формичките. Сервират се напълно изстинали, придружени от заквасена сметана или топка сладолед.
 

Продукти:
(за 6 тарталети или 1 голяма форма)

  • За тестото :
    (адаптирана от блога „Talon haut et cacao”)
    125 г меко масло
    75 г тръстикова захар
    25 г бадемово брашно
    200 г брашно
    10 г какао на прах
    1 яйце
    1 ч.л. бакпулвер
  • За плънката:
    3 твърди круши
    3 с.л. захар мусковадо
    1 ч.л. канела
    20 г масло
    Малко лимонов сок
  • Нискомаслена сметана за гарнитура

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на тестото:
    Брашното, какаото, бадемовото брашно и бакпулвера се пресяват в купа. Маслото се размесва със захарта, добавя се яйцето и се разбърква добре. Прибавя се към пресятото брашно. Омесва се бързо на твърдо тесто. Тестото се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилник за 6 часа (според рецептата – мининум 2 часа, а най-добре, за 1 нощ).
  • Тестото се разточва между два листа пекарска хартия до дебелина около 5-6 мм. Връща се за 30 минути в хладилника да стегне добре.
  • Приготвяне на плънката: Крушите се обелват, почистват от семките и се нарязват на кубчета. Поръсват се с малко лимонов сок, за да не почернеят. Маслото се разтапя в тиган на среден огън. Прибавят се нарязаните круши, наръсват се със захарта и канелата. Огънят се намалява и крушите се оставя да карамелизират за около 10 минути, като се разбъркват редовно.
  • Формите с отделящо се дъно се намазват добре с масло. От тестото се изрязват кръгове с диаметър 1 см по-голям от този на формичките за тарталети (може да ползвате една от тях за шаблон). Плънката се разпределя равномерно на дъното на формичките. Покриват се с тестото, като краищата леко се подгъват нагоре.
  • Формите се поставят в плоска тава, покрита с пекарска хартия (за да се избене евентуално протичане при печенето). Пече се 15-20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
  • Оставят се да изстинат леко преди да се обърнат и извадят от формичките. Сервират се напълно изстинали, придружени от заквасена сметана или топка сладолед.

6 Comments

  1. Mира, толкова апетитно изглеждат 🙂
    А и тестото е много ароматно!
    И аз тази година закъснях със сладкишите, но това няма значение 🙂
    Весели и ароматни празници!

  2. Ммммм! Всякакви пайове и тарталетки са ми любимо лакомство:) Ще пропусна какаото, но останалото ще го направя още тези дни. Харесала съм идея за основно ястия и този десерт идеално се съчетава с него.

  3. Тарталетките може и да ги пропусна, но крушите с този карамелен блясък няма как да ги подмина :)) Много ми харесва десертчето, Мира!
    Снимките са страшно изкушаващи 🙂

  4. Мира, много апетитно изглеждат тези тарталетки с карамела на крушите и шоколада! Ще имам предвид рецептата ти – хем плодова, хем какаова – тъкмо като за нас ;). Приятни предколедни дни и весело посрещане на празниците!

  5. Мира,чудесен нов прочит на прекрасната френска ябълкова тарта!Фантастични тарталетки. Весели празници!

  6. Дани, Лулу, Ина, Мира, Йоли, благодаря ви от сърце! Лулу, предполагам, че и в нешоколадовия вариант тестото ще стане много добре.
    Весели празници и хубав ден!