Тарта с маринован лук и сирене комте

Импровизация по рецепта от кулинарно състезание за пекари.
 

Не знам дали е явление от последните години, дали просто не бях забелязвала по-рано, или е резултат от наслагване и на все по-големия достъп до информацията, но имам чувството, че все повече хора тук започват да се интересуват от храната и приготвянето й. Да не говорим и за блоговете и техните автори, към които спада и собствената ми светла личност. Броят на кулинарни списания, предавания, телевизионни канали и състезания расте с главоломна скорост.

От няколко години насам различните телевизионни канали започнаха да излъчват всякакви кулинарни конкурси – за професионални готвачи и готвачи-аматьори, за професионалнисладкари и сладкари-аматьори, като не забравяме и поредния сезон на „Перфектната вечеря”. В началото на септември, тъкмо когато се върнахме от отпуска, видяхме, че тъкмо е започнал поредният конкурс, този път за професионални пекари. И, понеже е зарибяващо, от епизод на епизод, стигнахме до финала. Там едната от задачите на състезателите беше да възпроизведат тарта с маринован лук, създадена от един от членовете на журито, но без рецепта, а само базирайки се на вкусовите си усещания при дегустацията. Самият създател на тартата, Гонтран Шерие (същият, който преди време ме научи да правя кроасани), я приготви отделно за зрителите, но давайки само технологията, без точната рецепта. Но поне успях да запиша основното.

Останалото беше импровизация… която считам за успешна. При мариноването си в оцета лукът загубва почти напълно силния си мирис и вкус, аз добавих и малко захар, за го омекотя допълнително. Комбинацията от леко киселия лук (като от туршия) с мекото сирене и подправките е много добра, а като добавим и хрупкавата основа, се получава чудесна тарта.

Продукти:
(за форма с диаметър 20 см)

  • За тестото:
    200 г брашно
    100 г масло
    30 г настърган пармезан
    1 ч.л. суха мащерка
    1 жълтък
  • За плънката:
    2 глави лук
    150 – 200 мл винен оцет
    1 ч.л. захар
    100 г сирене „комте” (заменя се с кашкавал)
  • Няколко стръка прясна мащерка
  • 1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне

  • Лукът се почиства, нарязва на едри полумесеци и се поставя в купа. Налива се оцетът (да го покрие), добавя се захарта и се оставя да се маринова около час.
  • Приготвяне на тестото: Брашното се пресява в купа, добавят се пармезанът, мащерката и нарязаното на кубчета студено масло. Маслото се претрива с пръсти (или с миксер с приставка за тесто), докато се получи хомогенна смес с консистенция на мокър пясък. Добавя се жълтъка и тестото се омесва и събира на топка.
  • Завива се плътно в прозрачно домакинско фолио и се се оставя за около час в хладилника.
  • Сглобяване на тартата: Фурната се загрява на 180 градуса. Сиренето комте (кашкавалът) се настъргват на едро.
  • Тестото се разточва на кръг с дебелина около 1 – 2 см и се прехвърля на дъното на тортена форма, не е необходимо да се покриват стените.
  • Набожда се на няколко места с вилица и се запича за 15 минути в предварително загрятата фурна.
  • Изважда се и отгоре се разпределя настърганото комте (кашкавал) и се покрива с полумесеците маринован лук.
  • Поръсва се с прясната мащерка и зехтина и се запича за още 15 -20 минути (до златисто). Сервира се топла, придружена от салата.

10 Comments

  1. Мира, много интригуващо предложение, особено с този факт за мариноването на лука. Да знаеш, че ме провокира. 🙂
    Изглежда страхотно тартата ти, не се съмнявам колко е вкусна!
    И друго – винаги съм мислела, че точно така трябва. Храната да не е просто средство за запълване на стомаха…
    Поздрави! 🙂

  2. Мира, уважавам много отношението на французите към храненето!
    И винаги казвам, че у нас сякаш няма култура към храненето.
    Предложението ти е чудесно, а тестото с добавка на пармезан винаги е по-различно и по-вкусно!
    Прегръдка и много усмивки!

  3. Мира,това е напълно по мой вкус.Знам,че просто ще се влюбя в това ястие.Непременно ще го направя,благодаря ти.Страхотна рецепта!

  4. Абсолютно убедена съм, че това предложение ще се хареса в къщи! Освен, че изглежда много вкусно е и много провокиращо на вид! Неустоимо е, мисля, че ще е от ястията, които няма да ми оставят цели за снимка:))) Поздрави и благодаря за рецептата!

  5. От твоите снимки винаги се носи ароматът на вкусната и добре приготвена храна. Усмивки, Мире! 🙂

  6. НЯКЪДЕ, ПРЕДИ ВРЕМЕ ЧЕТОХ РЕЦЕПТа за торта с лук и си я записах за проба. Също и аз обожавам да експериментирам с вкусовете. Може би ще се получи нещо подобно на тази тарта и сега след твоите снимки и описание, съм още по-запленена;)

  7. Гери, Дани, Йоли, Кенди, Дани, Мъхче, много ви блягодаря!
    Хубава нова седмица!

  8. ммм,голяма глезотия е този тарт,Мира!
    Страхотно се е получил,а и комбинацията от печен,маринован лук и сирена е завладяваща!
    Пожелавам успешна нова седмица!

  9. Много хубава рецепта. Може ли това тесто бризе да се замени с тесто feuilletée ?

  10. Здравейте,
    едва сега видях коментара…
    Да, ще може да се замени с многолистно/бутер тесто, само предполагам, че ще се надигне повече. За да не се надига неравномерно при печенето, може леко да го набодете на няколко места с вилица.