Салонът на шоколада 2013

Най-вкусното изложение за годината.
От близо 20 години насам, в края на октомври в Париж се провежда ежегодния Салон на шоколада, където си дават среща производители, създатели, повече или по-малко реномирани марки и хиляди любопитни и отворени към новото дегустатори в ниска или по-напреднала възраст. Тъй като времето му съвпада и с есенната ваканция на учениците, много хора идват с децата си, за които това е нещо като раят на земята (или поне щеше да бъде, ако имаше по-малко хора). Самата аз ходих няколко поредни години с ПП в началото на 2000те, когато изложението още беше в Лувъра. След това поразредихме, докато Камбанката беше малка. През това време Салонът се премести в по-голям изложбен комплекс, способен да приеме все по-многобройните посетители. Миналата година заведох за първи път и Камбанката, която беше толкова очарована, че месеци наред ме питаше кога пак ще идем там.
Тази година повторихме. Все пак един уважаващ себе си мармот трябва да използва всички случаи не само да завива шоколада в станиол, но и да го дегустира.
Fleur Cocardon – Sucre d’orge
Изложението е разположено на два етажа. На долния етаж са различни видове сладки, шоколадови и карамелени пасти за намазване, бонбони и сладкиши.  На втория етаж са щандовете на производителите на шоколад. След тях са големите имена в бранша – Valrhona, Cémoi, Leonidas, Jeff de Bruges, Valentino, Godiva, Guylian… както и доста по-малки, но също толкова интересни майстори-шоколатиери. Едновременно с това има различни демонстрации на сладкарски техники и продукти от утвърдени майстори или ученици от кулинарното училище Ferrandi, конкурс на скулптури от шоколад, както и ревю на шоколадови рокли.
Ето тук можете да видите снимките, които направих на изложението миналата година. Тази година реших да се посветя повече на дегустирането на шоколади от по-непознати и донякъде екзотични страни, като започнах с няколкото щанда на японски специалитети и продължих с по-близките и познати вкусове. Върнах се поне с 5 килограма по-тежка, от които три бяха покупки.
Къпкейковете на Мелоди Асераф (Les sucreries de Mélodie)
Провансалски макарони и бисквити от Père Craquant
Карамелени бонбони с вкус на черен сусам, манго, сакура или горен карамел (от Mukaiyama)
 Изсушените и хрускави кроасани, покрити с шоколад от Café Ohzan
Щандът на японския майстор-сладкар Садахару Аоки
 
 Бонбоните „Палитра грим” на Садахару Аоки
 „Български” сладолед с кисело мляко и ягоди от Ерик Елиен
 Шоколадовите бонбони с марципан на унгарската фирма Kiralyi Marcipan
Имах и невероятния късмет да срещна и разменя няколко думи с Ги Ру, майстор-шоколатиер, шампион на Франция (2004) и световен вицешампион (2005), специализирал се в шоколадите без захар, подходящи за диабетиц
Щандът на Le Comptoir du Cacao
Покупките – освен от гореизброените, допълнително има плаки шоколад с малини, мента, карамел или бисквити спекулос от Real Chocolat и шоколад с кафир-лайм (комбава) или кристалчета сол от
SoTsar (кооператив от Мадагаскар, посветен на справедливата търговия)

3 Comments

  1. Очарована, впечатлена, онемяла…
    Благодаря за тази шоколадова фантазия,
    не мога да си избера фаворит,не мога да се отлепя от тук,
    наистина най-вкусното, не най- неустоимото изложение.
    Поздрави, усмихната и вдъхновена нова седмица, Диана

  2. качих кръвната захар само като гледам снимките 🙂
    дойдох да ти кажа, че опитахме и харесахме меките бисквити, а при теб пак шоколад 🙂
    Роклята вероятно е с шоколадови цветя? Разкошна е!

  3. Дианка, Диди, благодаря ви! 🙂
    Диди, радвам се, че бисквитите са ви харесали! 🙂