Шоколадовата торта на Патрик Роже

Много шоколадова торта за новата ми цифра отпред…

Някъде по средата на един от култовите ми филми „Когато Хари срещна Сали”, се развива следният диалог:

Сали (Мег Райън): „И скоро ще стана на 40!”

Хари (Били Кристъл): „След 8 години!”

Сали: „Но е там и ме чака! Като една голяма задънена улица!”

Та ето и моята лична голяма задънена улица е вече факт. Смених цифрата отпред и се утешавам с мисълта, че четиридесет са новите тридесет. Всъщност, не ме плаши толкова цифрата като такава. По-скоро ме плаши, че така и не усетих как от 25 стигнах до 40. Някак си външното време не върви в синхрон с вътрешното ми такова. Все още не се чувствам „пораснала” и „отговорна”, все още нося дънки и тениски с гийко-нърдовски надписи, все още си мисля, че времето е пред мен и имам да свърша толкова много неща. Може би се дължи донякъде и на факта, че на работа съм заобиколена с доста по-млади от мен колеги. Определено помага!

И тъй като според едно суеверие, което научих миналата година, четиридесетият рожден ден не се празнувал, вместо да правя равносметка на половината ми жизнен път (според последните статистики), ще ви почерпя направо по парче торта. При това не каква да е, а по рецепта на един от известните парижки майстори на шоколада, Патрик Роже. Той беше член на журито по време на телевизионен конкурс за готвачи-професионалисти (Top Chef) и оценяваше резултатите от едно от изпитанията, за шоколадов сладкиш. Освен, че оцeняваше състезателите, Партирк Роже представи и една своя рецепта, която ви представям на свой ред. Още щом я видях, реших, че това ще е тортата за рождения ми ден. Просто защото е шоколадова… ама много шоколадова!

Продукти:
(рецептата е с леки модификации от тази на Патрик Роже)

  • За блата:
    5 белтъка
    10 жълтъка
    210 г кристална захар
    100 г брашно
    50 г какао
    100 г масло
    80 г сурови неосолени лешници
  • За сиропа:
    50 г захар
    60 мл вода
    50 мл ликьор „Гран Марние” (или ром)
    1 ч.л. ванилов екстракт
  • За ганаша:
    300 г течна нискомаслена животинска сметана
    40 г мед
    40 г масло на стайна температура
    300 г черен шоколад (66% съдържание на какао)
    Какао на прах за поръсване и украса по желание

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на блата:
    Брашното и какаото се пресяват в купа. Правоъгълна плоска тава (с размери 20х30 см или близки до него) се намазва с масло, застила с пекарска хартия и хартията също се намазва с масло.
  • Фурната се загрява на 160 градуса.
  • Маслото се разтопява, лешниците се нарязват на едро.
  • Белтъците се разбиват на твърд сняг с около 180 г от захарта.
  • Жълтъците се разбиват с останалата захар докато побелеят и увеличат обема си. Добавя се разтопеното масло и се разбива добре.
  • Добавят се на части брашното с какаото и разбитите на сняг белтъци, като се редуват. Разбърква се внимателно със шпатула, за да не спаднат белтъците.
  • В този момент на рецептата се добавят лешниците. Аз, обаче, успях да ги забравя, затова ги поръсих върху разстлания вече блат.
  • Тестото се изсипва в приготвената тава, заравнява се със шпатулата и се пече за около 30 минути. Оставя се да изстине върху решетка.
  • Приготвяне на сиропа: Водата, захарта и ликьора се сваряват за 2 минути, докато захарта се разтопи, а алкохолът – изпари. Ароматизира се с ваниловия ектстракт и се оставя да изстине.
  • Приготвяне на ганаша: Сметаната се загрява до завиране, заедно с меда. Отдръпва се от огъня и вътре се изсипва нарязаният на дребно шоколад. Разбърква се добре с тел. Добавя се маслото и се разбърква добре. Накрая се разбива за 1-2 минути с ръчен блендер, докато се получи гладък и лъскав ганаш. Оставя се да изстине.
  • Сглобяване на тортата: Охладеният блат се разрязва на 3 равни по големина парчета (при мен се получиха правоъгълници с размер 24х11 см). Първият се отделя внимателно и се прехвърля върху поставката, където ще се сглобява тортата (аз ползвах дъска за рязане, обвита в прозрачно домакинско фолио).
  • Сиропира се и се покрива се с около една четвърт от ганаша. Отгоре се поставя внимателно второто парче блат, сиропира се и се намазва с втора част от ганаша.
  • Отгоре се поставя третия блат и се сиропира. Ръбовете се заглаждат или изрязват.
  • Измазва се с остатъка от крема и се прибира за 20-30 минути в хладилника. Заглажда се още веднъж със затоплена шпатула.
  • Отгоре се поръсва с какао на прах и се украсява по желание.

15 Comments

  1. Прекрасна торта за прекрасен повод! И колкото е шоколадова и богата на вкус, толкова богат на емоции да е и животът ти за в бъдеще.
    Честит рожден ден! Всичко най-добро ти желая и не загърбвай детето в себе си. 😉
    Поздрави!

  2. Скъпа Мира, честит празник! Бъди здрава, усмихната, щастлива и обичана! Радвам се да открия, че сме една и съща зодия:)

  3. Мира, честита ти "задънена улица" 🙂
    Да си жива и здрава, щастлива и усещането за младостта да не те оставя никога!
    Тортата е безумно вкусна с това количество шоколад!
    Прегръдка и хубаво лято!

  4. Честит рожден ден,Мира!Прекрасна торта за прекрасен повод!Бъди жива и здрава и все така креативна.А вътрещното усещане да диктува усещанията и да нямат значение броя на годините.Нали човек е на толкова години, на колкото се чувства!
    Весел празник и много здраве и разбирателство в семейството!

  5. Честит рожден ден, Мира!!! Знаеш, че човек е на толкова, на колкото се чувства 🙂 и възрастта е само цифра!!!
    Тортата е божествена!!! – и като закоравели шоколадохолици, непременно ще я пробваме у нас :))

  6. Гери, Дина, Дани, Таня, Мина, от сърце ви благодаря за чудесните пожелания!
    Всичко най-хубаво и на вас! 🙂

  7. Мира, честит рожден ден!
    Всяка задънена улица има поне два изхода, а ти щом си с дънки, ще прескочиш "оградата"!
    Продължавай да си ходиш с дънките и да мислиш колко много неща имаш за вършене! Мисля, че това е разковничето на вечната младост! Странно звучи това, просто наблюдавам отблизо човек, който го мързи да живее,…но това няма да го пиша тук.
    Забелязала съм, как хората, които имат планове, стремежи, и са дейни, имат интереси и с радост споделят красотата на живота, са вечно млади, дори и на вид- трудно определяш на колко години са точно! Вярвам, че ти си точно такъв човек!
    Тортата е прекрасна-обожавам шоколадови торти!

  8. Мира, честит рожден ден!
    Бъди здрава и щастлива, пък дали на 40-50-60, важно е не колко свещички има на тортата, а колко ще духне човек в съзнанието си! 🙂
    Тортата е великолепна! Отрязвам си и аз парченце. 🙂

  9. Тортата е съвършена!!! Честит рожден ден, бъди здрава, щастлива, обичана, обичаща, влюбена в живота, много успехи и много вдъхновения! Наистина прекрасна торта за прекрасен повод и прекрасен човек, защото съм сигурна, че си точно такава! Прегръдки!

  10. Със закъснение, но от сърце,
    честит рожден ден-
    бъди здрава, успяваща, удовлетворена и усмихната!
    Великолепна торта, както ти умееш…
    поздравления, Диана

  11. Поздравления, Мира! Нова цифра, нова страница, нови предизвикателства!

  12. Честит рожден ден,Мира!
    Пожелавам ти все така да неглижираш прираста в годините,защото започнем ли да си даваме ясна сметка колко бързо и безвъзвратно се изнизват само ще се натъжим,а това няма да спре неумолимият им бяг!
    Прегръдка!

  13. Добрата новина е, че след 40-тата година човек сякаш съвсем спира да ги брои … Важното е да се чувства млад !

    Merci pour la recette ! Et félicitations pour le site !

  14. Здравейте,
    Тортата ще пасне идеално на вкуса на мъж ми – обожава горчив шоколад:)) Другата седмица има РД и съм решила това да рецептата. Искам само да попитам с тези размери колко парчета излизат горе долу и ако се опитам да я направя кръгла , дали съставките ще са достатъчни за 24 см кръгла форма.

  15. Здравейте Лилия,

    От правоъгълната торта излязоха около 12 парчета с дебелина около 2 см. Не мисля, обаче, че количеството ще е достатъчно за също толкова висока торта с диаметър 24 см. С дадените продукти, според мен ще излезе един по-дебел блат, който би могъл да се разреже на 2, но не и на 3.
    Надявам се рецептата да Ви допадне, ако решите да я пробвате.