Kadhai Paneer

Ароматно къри със сирене панийр и зелени чушки, придружено с хляб наан.

 

По пътя към съботния пазар:

 –  Мамо, а М. в училище ми каза, че хората произлизат от маймуните. Вярно ли е?

 – Ами, не съвсем. Сега ще ти обясня…

След кратък преглед на произхода на вида, включващ австралопитека, питекнатропа, неандерталеца и кроманьонския човек, идва следващият въпрос:

– А хората по едно време с динозаврите ли са живели?

– Ами, не съвсем. Сега ще ти обясня…

И поемам по пътя на терциер, креда, юра, триас, докато стигнем до:

 – А преди това какво е имало?

Камбрий, докамбрий и коацерватни капки, идвам!

– А преди Земята?

Тук вече с лека ръка отхвърлих няколко милиарда години и подкарах направо до началото, с надеждата, че това ще е последният въпрос:

 – Големият Взрив!

И, логично, последва:

– А какво е Големият Взрив?

Та, ако приемем, че Големият Взрив е Началото на всичко, то тогава той стои и в основата на тази рецепта.

Донякъде е така, защото за първи път чух за кадай панийр в сериала „Теория на Големия Взрив” (The Big Bang Theory). От известно време бях чувала за сериала и горе-долу знаех за какво става въпрос в него, но не го бях гледала. Ето че напролет един колега ми даде да пробвам първия сезон (благодаря, Антоан!). Вследствие на което прекарах вечерите през следващите няколко седмици в компанията на четирите ми любими нърда : Шелдън, Ленард, Радж и Хауард. Или, може би трябваше да ги представя подобаващо: доктор Купър, доктор Хофстедър, доктор Кутрапали и, съжалявам Хауърд… господин!… Уолоуиц.

Та в един от епизодите Шелдън остава сам, докато приятелите му са във Вегас и решава да прекара перфектната вечер : кадай панийр и филмите за Супермен. Защото това е ястието, което олицетворява свободата – не само че е индийска кухня, която роденият в Ню Делхи Радж ненавижда, но съдържа и голямо количество фъстъци, които биха превърнали алергичния към ядки Хауърд в 50-килограмов свистящ мехур, а освен това основната му съставка е сиренето панийр, което не би понесло на нетолерантния към лактоза Ленард.

След това представяне нямаше начин да не пробвам тази рецепта. Може би защото не съм родена в Ню Делхи, затова и харесвам индийската кухня.

Резултатът? Страхотен! Шелдън е прав… както винаги.

Понеже за пореден път не успях да намеря панийр в магазина за екзотични храни, си направих от предната вечер. Оригиналната рецепта не съдържаше ядки, но аз все пак добавих кашу… заради Хауърд.

 

Продукти:
(за 4-5 порции, рецептата е адаптирана от блога Monsoon Spice)

  • 250 г панийр (купешки, или домашен, направен от 2 л прясно мляко)
  • 2 големи зелени чушки
  • 1 глава лук
  • 400 г домати от консерва
  • 1 ч.л. с връх доматено пюре
  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • 125 г кашу
  • 2 с.л. масло гхи
  • 3 с.л. ситно нарязан пресен кориандър
  • 1 пръчка канела
  • 3 шушулки кардамон
  • 3 зърна карамфил
  • ¼ ч.л. нарязани на ситно сухи червени люти чушки
  • 1 ч.л. смлян сух кориандър
  • 1 ч.л. кимион на зърна
  • 1 с.л. сушени листа от сминдух

Начин на приготвяне

  • Сиренето се нарязва на парчета с дебелина около 1 см и ширина 2-3 см. Чушките се почистват от семената и се нарязват на парчета с ширина 2-3 см. Лукът се нарязва на ситно, както и скилидките чесън. Кашуто се запича на горещ сух тиган до зачервяване.
  • Маслото се загрява в дълбок тиган и в него се запичат парчетата панийр до златисто. Изваждат се и се остаят върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.
  • В горещото масло се слагат пръчката канела, шушулките кориандър, зърната карамфил и се сотират за около минута.
  • Добавят се кимионът и сухите люти чушки и се запържват за още около минута.
  • Добавя се нарязаният лук и се запържва, докато стане прозрачен, но без да се зачерви.
  • Прибавят се настъргания джинджифил, чесънът, сухият кориандър и листата сминдух, огънят се намалява до умерен и сместа се запържва за още 2-3 минути.
  • Добавят се чушките и се запържват за още 2-3 минути (докато омекнат).
  • Добавят се консервираните домати и доматеното пюре и се разбърква добре. Оставя се да поври на тих огън за 4-5 минути, докато сосът се сгъсти. Добавя се сиренето и са оставя на тих огън за още 2-3 минути.
  • Отдръпва се от огъня, покрива се и се оставя за 15-20 минути преди сервиране, за да могат ароматите да се смесят.
  • Поднася се с нарязан пресен коиандър, запеченото кашу и хляб наан, а може и със сварен ориз басмати.

8 Comments

  1. Развесели ме интрото към рецептата :-)Върна ме отново към първия сезон, от който дори и след тези подробни препратки съвсем нищо не помня,… а сега почти нетърпеливо чакам шестия 🙂 Индийската кухня е все още предизвикателство за мен след един успешен опит с намалени наполовина количества подправки :-). Определено предизвика интереса ми с домашното приготвяне на това сирене.
    Поздрави

  2. Мира, след този разговор на високо ниво сте стигнали до чудесна рецепта 🙂
    Бях впечатлена от това сирене, приготвено и от теб, а сега и от тази рецепта!
    Харесвам индийска кухня, но и аз като Дени не слагам всичкото люто 🙂
    А добавка на кашу го е направило още по-вкусно!
    Прегръдки и хубави летни дни!

  3. Много добро въведение;))))
    Сега и сериал ще трябва да гледам;) И да приготвям това сирене… Изобщо създаде ми работа;) ЧУдесни снимки, а аз съм почитател на индийската кухня, така че благодаря!

  4. Дени, и аз така започнах със сериала, уж първи сезон, а сега чакам края на септември за шестия :).
    За индийската кухня – смело намалявай лютите подправки :). В оригиналната рецепта освен, че количеството люта червена чушка беше поне тройно, имаше и още 2 зелени люти чушлета, които аз пропуснах :). Все пак държа на небцето си :))).
    Дани, благодаря ти! 🙂
    Мъхче, то кърито не е задължително да върви със сериала ;). А сиренето се прави почти само – само отцеждаенто е дълго :). Сериалът като формат доста напомня "Приятели", та ако харесваш "Приятели", може и "Големият взрив" да ти допадне :).
    Хубави почивни дни!

  5. Уау, изуми ме със знанията си относно еволюцията. Хвърлят ти тема дечурлигата и ти започваш, при това без предварителна подготовка :))
    Отскочих да видя рецептата за това индийско сирене. Лесно ми се видя, а и добре изглежда след обработка и в компанията на останалите продукти 🙂

  6. Федорка, аз мамя по малко за еволюцията – по образование съм биолог и, въпреки, че завърших отдавна, са ми останали малко спомени :))).
    Сиренето се прави супер лесно и става за похапване дори и без къри :).
    Хубав край на седмицата!

  7. Уникално въведение с цитати от любимия ми сериал…(и аз като Радж съм астрофизик, но според колегите ми съм Шелдън, хм, хм). Не само, че ще опитам рецептата, а…не знам как не съм се сетил досега…но прочитайки това се чувствам на прага на нов етап в готвенето: поп-културата на любимите ми сериали влиза в моята кухня. Просто супер-нърдо-гийко-гениално! Благодаря, Мира! Вече ще внимавам да не изпусна някое яко хапване не само от The Big Bang theory, ами и от How I Met Your Mother…и, разбира се, очертава се гледане на TBBT с приятели и кадай панийр!

    И Шелдън винаги е прав 🙂

    (P.S.: За пръв път оставям коментар тук, но искам да споделя че следя блога от известно време…и вече съм фен :))

  8. Привет, Петър!
    Благодаря ти за положителния коментар! Добре си дошъл да се отбиваш винаги, когато имаш желание и възможност. How I met… още не съм го започнала, но вече от няколко места чувам, че е много добър :). Следва в списъка :).
    В интерес на истината, често се заинтересувам от някое ядене, което съм видяла във филм или книга. Та в хода на гийко-нърдовските мисли, така се заинтересувах и от джамбалаята (http://marmottesetchocolat.blogspot.fr/2010/05/jambalaya.html) – покрай Star Trek DS9 :))).
    Поздрави и приятно гледане с приятели и кадай панийр 🙂
    П.П. Сега се усещам, че с теб май имаме общи приятели ;).