Пилешко руло с крем-сирене

Пилешко руло с крем-сирене и аспержи, сварено на пара, с гарнитура от задушен спанак със сметана.

Понякога се шегувам, че ако някой реши да завладее Франция някой ден, ще трябва да планира офанзивата за август. Това е най-спокойният месец през годината, месецът на отпуските. Дори парижаните са заминали някъде и са оставили града на туристите. Ако човек избягва най-туристическите обекти може да си направи чудни разходки по празните парижки улици. В офиса също се усеща отпускарското настроение. Всеки петък пожелаваме на някого приятна ваканция, а следващия понеделник посрещаме друг с въпроса как е изкарал отпуската. С колегите на обед пием кафе на слънце и си говорим за минали или планувани пътувания.

Лятното настроение се просмука и вкъщи. Кулинарният ми ентусиазъм отбеляза значителен спад. Преживяваме на тривиален таратор и салата, както и на някои класически рецепти като миш-маш, мусака и киш. Затова, докато напиша новите рецепти, ще пусна още една поотлежала. Нищо, че сезонът на аспержите мина, докато се натуткам. Но не я ли напиша сега, ще ще остане чак до март горката.

Всъщност, това си е обикновено пилешко руло с плънка, разликата е само в начина на печене, или по-скоро варене на пара (уж за по-диетично).

Продукти:
(за 4 порции)

  • 600 г пилешко филе без кожата (2 големи или 4 по-малки)
  • 4 с.л. крем-сирене („Филаделфия”)
  • 6 – 8 тънки ивици пушени гърди
  • 1-2 ч.л. ситно нарязан сибириски лук
  • 8 – 10 сварени на пара зелени аспержи (или от консерва)
  • 500 г замразен спанак (на цели листа)
  • 20 г масло
  • 100 мл нискомаслена течна сметана
  • Сол, черен пипер

Начин на приготвяне

  • Пилешките филета се разрязват по средата, за да се получи сравнително тънка пържола. Всяко филе се намазва откъм разреза с тънък слой крем-сирене, подправя се с черен пипер и по средата се слагат аспержите. Ако връхчетата са по-дълги, се отрязват и запазват за гарнитура. Филето се завива на руло, посолява се леко. Отгоре се обвива с лентичките пушени гърди и се поръсва със сибирския лук.
  • Филето се поставя в средата на голямо пърче прозрачно фолио за свежо съхранение и се завива много добре (като бонбон), като се изгонва максимално въздуха.
  • Рулцата се готвят на пара между 15 и 30 минути в зависимост от големината на филето (моите филета бяха по 300 г едното и ги варих 30 минути).
  • Варианти на плънката: ситно нарязан замразен спанак (размразен и добре отцеден), сушени домати, печена чушка, ситно нарязани зелени подправки (босилек, магданоз, сибирски лук), маслинова паста.
  • Приготвяне на гарнитурата:
    Спанакът се размразява и отцежда много добре от излишната вода. Маслото се загрява в дълбока тенджера и се добавя размразения спанак. Задушава се за 5-6 минути, докато се изпари всичката вода. Подправя се със сол и черен пипер и се добавя течната сметана. Оставя се за още няколко минути на тих огън, докато се получи леко гъст сметанов сос.
  • Отрязаните връхчета аспержи се запичат леко на грил-тгиган с малко зехтин, сол и черен пипер. Рулото се сервира разрязано напречно, върху легло от спанак и с връхчетата аспержи

6 Comments

  1. Мира, снимките ти са страхотни!
    И предложението ти е чудесно!
    В Париж съм била през август и най-много срещахме…японци 🙂
    Прегръдка и хубава вечер!

  2. Мира,блюдото е точно по мой вкус-леко,свежо и много вкусно!
    Харесвам такива рецепти,особено в този сезон!Страхотни снимки!
    Сърдечен поздрав!

  3. Мира,
    колкото и да са пресни аспержите тук, дори и в сезона май не са достатъчно свежи. Но пък предложението ти е много добро и догодина март месец ще се оглеждам по-внимателно.Пиле поне има целогодишно;)
    И да ти кажа, такива като мен дето вече се простиха вече с отпуските, ще си останат само на разказите на колегите;((
    Хубава седмица!

  4. Дани, Роси, Мйхче, благодаря ви!
    Дани, така е – през август в Париж най-много са… туристите (японци, китайци, американци, руснаци…) :)))
    Роси, наистина става доста леко и сочно месото :).
    Мъхче, ако нямаш аспержи (аз ги сложих, защото имах под ръка останали), може да пробвас с други варианти за плънка. На мен отпуската ми все още предстои, та и аз засега се забавлявам с разказите на колегите 🙂
    Хубава седмица!

  5. Мире, много ми харесва предложението ти, само не обичам аспержи, с какво бих могла да ги заменя?
    Снимките са много хубави!
    Прегръдки*)

  6. Катерина, можеш да ги замениш със зелени подправки (магданоз, мащерка), със спанак (напр. зарзан и после размразен и добре отцеден), със сушени домати и/или маслини…
    Благодаря 🙂 и приятен ден!