Панийр

Панийр е вид прясно индийско сирене, което малко прилича по консистенция на твърда извара. Тъй като не се намира лесно по класическите магазини, а рядко отскачам до индийския квартал в Париж, започнах да се питам дали мога да го пробвам в домашни условия. В доста блогове и сайтове прочетох, че било лесно за приготвяне вкъщи и се престраших. Долната рецепта е от книгата на Мридула Балджекар « The Ultimate Indian Cookbook ». Направих проба с 1 литър полуобезмаслено (2%) прясно мляко, каквото имах подръка, въпреки, че в рецептата препоръчват пълномасленото. Получиха се около 160г сирене. Но тъй като ми беше малко безсолно, следващия път сигурно ще добавя малко сол.

Продукти

  • 1 литър прясно мляко (за предпочитане пълномаслено)
  • 30 мл прясно изцеден лимонов сок

Начин на приготвяне

  • Млякото се загрява в тенджерка до завиране на много тих огън. Сред като заври се добавя лимоновия сок и се разбърква внимателно с тел, без да се изключва котлона.
  • След минута-две, млякото започва да се пресича – забелязва се разделянето на две фази и образуване на почти прозрачна течност. Котлонът се изключва и млякото продължава да се бърка още около минута-две.
  • Сито или гевгир се застилат с тензух и в него се изсипва пресеченото мляко. Краищата на тензуха се събират и течността започва да се изстисква, като сиренето се събира на топка по средата. Тензуха се завързва, оставя се в гевгира  и се затиска с тежест (аз ползвах едни каменни държатели за книги с формата на водоливниците на Парижката Света Богородица).
  • След около 2 часа, цялата вода е изцедена и се е получил диск от сирене с дебелина 1-2 см. Така полученото сирене може да се използва в различни ястия (със спанак, къри и т.н.) и може да се съхранява в хладилник до 5 дни.

  • Тъй като 160г сирене нямаше да ми стигнат за цяло ядене, реших да ги направя на предястие – „многолистник” (мильфой) от прясно сирене и червено цвекло.

2 Comments

  1. Мира, много ме заинтригува с това сирене:)
    А и с тези тежести, с които си го затиснала, няма как да не стане!!
    Хубав ден!

  2. Дани, благодаря ти :). То тежестите най-много помагаха :D.
    Лек ден и на теб утре!