Тарталети с нектарини

Тарталети с крем-сирене и бели нектарини, карамелизирани с порто.

Горе-долу веднъж-два пъти годишно се заричам да въведа строго планиране на седмичното меню с цел оптимизиране на времето, прекарано в кухнята за сметка на увеличаване на времето, в което мога да се занимавам със себе си, или със семейството (като редът зависи от настоението). Обикновено офанзивата започва с преглед на хладилника и фризера и с с възклицания при откриване на забравени съкровища. След инвентаризация на наличните продукти започва съставянето на меню за 1-2 седмици напред. С идеята, че ще пробвам нови рецепти, което на свой ред води до допълване на необходимите съставки в хладилника или шкафа. Обикновено след 2-3 седмици заниманието ми е писнало дотолкова, че се връщам към старите навици, когато готвя и пробвам рецепти в зависимост от моментното вдъхновение и се усещам в последния момент, че съм се захванала да правя сладкиш с 4 яйца при наличие на 2 в хладилника.

Днешните тарталетки също са от десертите, които започнах малко на майтап, без особено точна рецепта. Имах само бегла идея какво целя като резултат и списък с налични продукти, някои от които приближаваха опасно срока на годност. Имах в наличност бели нектарини, затова използвах тях, но и със жълти ще стане, като и с праскови, кайсии или круши.  Освен това беше и повод да пробвам сиропа от агаве, който бях купила преди време заради по-ниския му гликемичен индекс. Ако нямате някое агаве под ръка, без паника, спокойно може да го заместите с пудра захар, например.

Продукти
(за 8 тарталети с диаметър 10 см, рецептата за тестото е адаптирана от книгата „Les tartes d’Eric Kayser”)

  • За тестото :
    125 г масло на стайна температура
    75 г тръстикова захар
    50 г смлени лешници
    200 г брашно
    1 яйце
    Щипка сол
    1 ч.л. ванилов екстракт
  • За плънката:
    4 узрели нектарини
    5 – 6 ч.л. захар мусковадо (плюс допълнително на вкус)
    1 стрък пресен розмарин
    20 г масло
    80 мл порто (или друго десертно вино)
    300 г крем-сирене (тип „Филаделфия”)
    200 мл нискомаслена заквасена сметана
    3 с.л. сироп от агаве (може да се замени с пудра захар)
    Остатъкът от карамелизирания сироп
    1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на тестото:
    Брашното се пресява в купа, добавят се смлените лешници и солта. Маслото се размесва със захарта, добавят се яйцето и ваниловия екстракт и се разбърква добре. Прибавя се към пресятото брашно. Омесва се бързо на твърдо тесто. Тестото се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилник за 2 часа (според рецептата – най-добре, за 1 нощ).
  • Тестото се разточва между два листа пекарска хартия до дебелина около 5-6 мм. Връща се за 30 минути в хладилника да стегне добре. От стегнатото тесто се изрязват кръгове с радиус около 1 см по-голям от формата за тарталетите. С тях се покриват дъното и стените на тарталетените формички.
  • Дъното на формичките се надупчва на няколко места с вилица и се застила с пекарска хартия, върху която се поставят керамични топченца за печене (или стар боб).
  • Дъната на тарталетите се пекат за около 15 минути на 180 градуса в предварително загрята фурна. Изваждат се и се оставят да изстинат напълно върху решетка.
  • Приготвяне на плънката:
    Нектарините са разрязват на 6 парчета всяка и се отделя костилката.
  • В тиган се загрява маслото и се слагат парчетата нектарини. Поръсват се със захарта мусковадо, добавят се стръкчетата пресен розмарин. Оставят се да се карамелизират на тих огън за 5-6 минути, като се обръщат от време на време. Накрая се добавя портото и се оставят на огъня за още 2-3 минути, докато сиропът се сгъсти. Оставят се да изстинат, обелват се от ципата и се нарязват на тънки ивици.
  • Крем-сиренето се разбърква със сметаната, сиропа от агаве, ваниловият екстракт и остатъка от сиропа до получаване на гъст крем.
  • Кремът се прехвърля в пош и с негова помощ се напълват изстиналите тарталети. Отгоре са гарнират с резенчетата карамелизирани нектарини.
  • Оставят се поне за 1 час в хладилника преди сервиране (а стават още по-хубави на другия ден).
    Сервират се с кафе или десертно вино.

8 Comments

  1. Мира, чудесен сладкиш!
    Представям си така обработените нектарини какъв невероятен вкус и аромат имат!
    Прегръдка и хубава сряда!

  2. Мире, невероятни са!
    С удоволствие ще ги пробам!
    Снимките са уникални!
    Прегръдки*)

  3. Развесели ме с начинанието, изискващо 4 яйчица и налични 2 броя от същите :))
    И аз като Дани се "облизах" при вида на леко карамелизираните и ароматизирани с размарин нектарини.
    Чудесни снимки и рецепта!
    Поздравления 🙂

  4. Дани, Кате, Федорка, благодаря ви за комплиментите 🙂
    Федорка, номерът с яйцата е редовен 🙂 Както и излизането на пазар без списък и после вкъщи плесване по челото за забравено едно или друго нещо :))))
    Хубав край на седмицата!

  5. Хей, Мира,
    страшни тарталетки!
    карамелизирани, розмаринени нектарини… звучи вдъхновяващо;)
    Чудно, чудно!

  6. Мира, като гледам снимките и усещам аромата на розмарина и портото!!!

  7. Мъхче, Таня, благодара ви! 🙂

  8. Видях частица от себе си в интрото – мислех че няма друг като мен, който да прави едно- и дву-седмично меню и по него съответно и списъка с покупки, но явно имало :))
    Тарталетите много ми харесаха, присъствието на розмарин пък – още повече, просто го обожавам! С вино биха били страхотни! 🙂