Коледен Елзас

Една малка разходка из красивия район, надянал коледната си премяна.

Аз съм от онези хора, които обичат Коледа. Обичам украсите, светлините в дългите зимни нощи, бисквитите, които пека, греяното вино, някои от любимите ми филми, изгледани за пореден път (не става въпрос за “Сам вкъщи”) и всички тези дребни детайли, които постепенно водят до отбелязването на празника със семейството ми. За съжаление, лъжичката катран в гърнето с мед са коледните песни на Марая Кери и Джордж Майкъл, които изскачат отнякъде поне веднъж на ден… ама се преживяват някак си.

Както споменах, обичам коледните украси. Ама от най-пищните! Нищо че в Пинтерест разглеждам и се възхищавам на снимки на коледни подредби в изчистен скандинавски стил, сърцето ми го тегли към златно, сребърно, червено и зелено, по възможност с мигащи лампички, светлинни гирлянди и пайети. Няма начин да не съм била сврака в някой предишен живот.

Във Франция районът, който олицетворява Коледа, за мен е Елзас. Преди много години посетихме коледните базари в Страсбург и Колмар, които много ни харесаха, и оттогава все се канехеме да се върнем натам. Миналата година се разходихме из района през пролетта и също така останахме очаровани. Лятото в Португалия се видяхме с нашите приятели, които живеят по тези земи и, докато си пиехме кафето до басейна, се заговорихме за Коледа (странна тема за разговор при 32 градуса на сянка). От дума на дума стигнахме до елзаските коледни базари, колко са красиви и изобщо как целият район е празнично украсен през декември. Разговорът завърши с покана да им отидем на гости да видим сами. Речено-сторено, и в края на септември вече имахме билети. Прекарахме един чудесен уикенд в разговори, разходки и прекрасни гледки. Фатима и Кристиян имат най-сърдечните ми благодарности за това незабравимо пътуване!

Едната сутрин отделихме на селцето Бергхайм. В него нямаше коледен базар, но пък жителите бяха направили на много места т.нар. “коледни ясли”, сценки, пресъздаващи раждането на Христос. Така, докато ги търсехме от улица на улица, разгледахме градчето н празничния му вид.

Също така, посетихме и 3 коледни базара – в Колмар, в Кайзерсберг и Риквир. Навсякъде е пълно с народ, движението е натоварено, затова ако някой ден решите да се разходите из района по Коледа, избягвайте уикендите. Но пък забравяме бързо за лудницата, когато наоколо всички е толкова красиво! Къщите са украсени празнично, носи се аромат на греяно вино, меденки и бретцели, стъклени топки за елха проблясват тук-таме, коледни венци надничат от щандовете. А вечерта всичко заблестява в хиляди цветове.

Това е Коледа!

С лавината от снимки:

Comments are closed.