Парижките канали

 
Париж за напреднали – разходка с корабче, но не по Сена, а по парижките канали Ourcq, La Villette и Saint-Martin до пристанището на Арсенала, с преминаване на 8 шлюза и под колоната на площада на Бастилията.
 

Преди време бях разказвала за разходка покрай канала Сен-Мартен, където много често през почивните дни ще срещнете хора разхождащи се, пикникуващи, тичащи за здраве, разхождащи малки деца или домашни любимци, свирещи на китара младежи и влюбени, хванати за ръка. А днес ще може да видите как изглежда каналът от нивото на водата.

Идеята за разходка по водата ми се въртеше в главата от известно време насам, но чаках подходящ момент. Той се появи по време на априлската ваканция, когато родителите ми ни дойдоха на гости за седмица.

Плаването започва около градчето на Науката (Ла Вилет), по канала Урк, под хидравличен мост и между две сгради, приютявали навремето барутни погреби. Продължава по канала Вилет, покрай ротондата на митницата и надолу по канала Сен-Мартен, под площада на Бастилията и завършва почти до вливането на канала в Сена.

« Hôtel du Nord », където е сниман едноименният филм на Марсел Карне

Разходката не е за разглеждане на парижките забележителности (това го направете с корабче по Сена). Не е и за млади забързани хора, живеещи със 100 км в час, където нещата трябва да се случват бързо и веднага. Не е за хора, посещаващи Париж за първи път за един уикенд и искащи да видят максимално от музеите и забележителностите на града. Личното ми мнение е, че не е и много подходяща за малки деца. Тази разходка е за възрастни или не чак толкова възрастни хора, които разполагат с достатъчно време и спокойствие да се насладят на едно бавно плаване и редовно изчакване на отварянето на шлюзовете и нямат нищо против да изминат има-няма 5 километра за 2 часа и половина.

 

Canauxrama – Croisière de « Vieux Paris »

Възрастен – 18€

Дете (4-12 год.) – 9€

Comments are closed.