Каналът Св Мартин и Латинският квартал

Ако сте в Париж и вече сте видели основните забележителности, или просто не искате да се бутате сред тълпите туристи, каналът св.Мартин е чудесно място за разходка и отмора. А защо не и за пикник, когато времето е подходящо (както правят много парижани). 
 
 Каналът св. Мартин
 

До началото на 60тте години на миналия век, каналът все още се е използвал за транспорт на стоки, но постепенно тази дейност замира и каналът е щял да бъде покрит от новопостроена магистрала. За щастие, днес само част от него е покрита, а остатъкът е достъпен за разходки, включително и с шлеп по водата. Околностите му са живописни и дават представа за истинския Париж, далеч от туристическите обекти.

 Каналът св. Мартин  

Самият канал е част от мрежата на парижките канали, дълга 130 км и улеснявала водния транспорт навремето.. Каналът св. Мартин е построен през 1809 – 1815 година с основна цел доставката на вода за парижките фонтани. Указът за построяването му е издаден от първия консул на Републиката, Наполеон Бонапарт. Финансира се с приходите от новосъздадения данък върху виното. По продължението на канала са разположени 9 шлюза. 

Каналът св. Мартин

Ако сте в Париж и вече ви е омръзнала традиционната френска кухня, или, като мен, сте почитатели на английската такава, ви препоръчвам да се отбиете в The Bombardier. Това е традиционен английски пъб, точно зад Пантеона. В залата с нисък таван и изпъкнали греди, ще можете да се насладите на чудесна гледка към Пантеона и на традиционните английски риба с пържени картофи, неделно говеждо печено, пълна английска закуска или кръмбъл с горски плодове. Всичко това придружено от охладена кехлибарена бира. А после? Латинският квартал е само на две крачки…

10 Comments

  1. Разтоварих се с тази разходка 🙂 Мерси, Мира! Все си мисля, че Париж няма как да ми омръзне или това е защото не ходя толкова често там 🙂 На мен и Амстердам не ми е омръзнал след 10 години тук :-)Ех, някои неща и места са като първата любов 🙂

    Поздрави, Милена

  2. ех размечтах се за разходка към Франция)

  3. Чудесни есенни снимки из Париж, Мира и макар този град (за всеобща почуда да не ми харесва), снимките ти го представят в много романтична светлина, за разлика от онази сива, която аз видях през един топъл февруари 🙂

    Благодаря за разходката 🙂

  4. Благодаря за разходката в снимки и разказа,Мира,прочетох с интерес!

    Хубав ден!

  5. Наистина някои неща не могат да омръзнат. Много благодаря за разходката, припомних си априлското ни парижко приключение, като че ли сега, когато отмина то, още повече се наслаждавам на спомените от Париж, от колкото изживявах моментите докато бяхме там. Не че и тогава всичко не беше толкова красиво и емоционално за мен, но сега стана още по-силно. А тази разходка в снимки ми беше толкова нужна.

  6. Прекрасен, прекрасен Париж!…

  7. Мира, прекрасна разходка 🙂
    Върна ме към стари спомени!
    Благодаря ти!
    Хванала си чудесни детайли!
    Сърдечни поздрави!

  8. Красиви са тези снимки, и есенната разходка също!

    Поздрави

  9. Милена, Ирена, Ина, Роси, Мариана, Галя, Дани, Дени, радвам се, разходката ви е харесала :).
    Милена, и аз съм почитателка на Амстердам (и на цялана плоска земя ;), май ще трябва пак да си организирам ходене натам :).
    Ина, може би Париж просто не е твоят град :). Аз се опитвам максимално да избягвам туристическите места (освен ако не съм "гид"), може би затова постът ми ти е допаднал. Романтиката на Париж, поне за мен, е в малките улички, далеч от тълпите.

  10. Благодаря за тази есенна разходка, Мира!
    Обичам този град, а твоите снимки са приказно допълнение към спомените ми!
    Много красив избор и попадения,
    сърдечни поздрави и усмихнати дни, Диана