Гаспачо с ананас

Едно екзотично предястие за топлите дни.
 

Доколкото разбирам от синоптичните сайтове и статусите на приятелите ми в социалната мрежа, пролетта в България набързо е отстъпила място на лятото. Затова отправям сериозен призив: ако някой я е виждал наскоро, да я прати насам! Защото вече започна леко да ми писва от облаци, дъжд и 15 градуса. Даже и лалетата ми на терасата не смеят да се отворят, а момините сълзи спряха на стадий „поникнали листа без грам цвят”. Май само здравецът е неуморим – расте, та се къса!

Е, имахме два дни преди 2 седмици, когато почти повярвахме в пролетта: слънцето се показа и температурите стигнаха до 25 градуса… откъдето се сгромолясаха до скромните 12. Та използвах тези слънчеви дни да пробвам една рецепта преди да е свършил сезонът на ананасите и портокалите.

По принцип не съм привърженик на определен тип хранене: вегетарианско, палео, суровоядство или друго. Гледам да е сезонно и разнообразно, тук-таме с някоя глезотия. Това, обаче, не ми пречи да следя голям брой изключително разнообразни блогове, сред които веге, веган и суровоядски, заради интересните рецепти и комбинации от продукти. Един от тези блогове е Golubka, списван от майка и дъщеря, руски емигранти в Щатите (Флорида). Посветен е изключително на суровите е вегански храни, с чудесни снимки и хубави рецепти. Ако ви е интересно, може да се отбиете да хвърлите един поглед. Оттам е и долната рецепта, която се оказа чудено решение за топли и слънчеви дни… които се надявам да дойдат и дотук в скоро време.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с леки модификации от блога Golubka)

  • ½ узрял ананас
  • 1 краставица
  • 1 малка глава лук шалот (или червен лук)
  • Няколко стръка кориандър
  • Сокът от половин лимон
  • ¼ ч.л. лют червен пипер
  • 1-2 чаши портокалов сок (без добавена захар, а най-добре прясно изцеден)
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне

  • Ананасът е обелва, твърдата сърцевина се отделя и плодът се нарязва на кубчета. Краставицата се обелва и нарязва на едри кубчета. Шалотът се нарязва на едро.
  • Ананасът, краставицата, кориандърът и лукът се поставят в блендер, добавят се лимоновия сок и лютия пипер и се смилат на пюре.
  • Подправя се на вкус със сол и пипер и се разрежда до желаната гъстота с портокаловия сок. Добавя се зехтинът и се разбърква добре.
  • Гаспачото се прехвърля н кана и се оставя да се охлади в хладилника 2 часа преди сервиране.

4 Comments

  1. Интересна комбинация Мира и много красиви снимки ! И тук в Испания времето не е за завиждане … само ветрове и дъждове – вече прогизнахме 🙂
    Ще пробвам това гаспачо като се постопли , и благодаря за посочената връзка … ще я разгледам с удоволствие:)
    Светли Великденски празници ти желая !
    Здраве и благополучие за теб и за тези които обичаш и те даряват с любов !

  2. Интересна рецепта, презентирана страхотно, поздравления! Ще ми се да я пробвам някога непременно! А това с времето при нас малко ме стряска, защото тук е истинско лято, но сигурно ще дойдат насам обратно дъждовете и хладното време. Лалета почти прецъфтяват, трудно виреят при тези температури. Пожелавам ти червен Великден и зелен Гергьовден!

  3. Здраве и благоденствие на теб и близките ти! Нещо компютърът полудя и бързо постна предния коментар като анонимен, извинявам се! Слънчеви дни и весели празници!

  4. Гоголина, Иглика, благодаря ви за положителните отзиви!
    Гоголина, видях, че при вас дори сняг валя тези дни! Иглика, нашите дъждове скоро ще стигнат и в България, само дано не стигнат и температурите 🙂
    Хубави великденски празници и на вас!