Гаш от Вандé

Вид традиционен бриош със сметана и дълго втасване от департамента Вандé.
 

Както всяка година (е, поне от 3-4 години насам) по Великден, ще направя козунак. Но това не ми пречи в дните преди празника да пробвам нови рецепти за козуначено и бриошово-подобни печива от Франция или отвъд.

Тази година реших да тествам един традиционен специалитет от департамента Ванде (в западната част, на брега на океана). Друго печиво-символ на Ванде е сплетеният бриош, който е добил изключителна популярност във Франция.

От това, което прочетох, гашът е с неясен произход, но води началото си още от средновековието. По онова време подобни сладки хлябове с масло, яйца и сметана се приготвяли по време на големите религиозни (Великден) или семейни празници (сватба, кръщене). През XIX век хлебарите от региона модифицирали рецептата (махнали сметаната) и външния вид (сплели печивото), и го наложили под името „сплетен бриош”, който е станал запазена марка на района.

В наши дни бриоши могат да се купят или омесят и похапват по всяко време на годината, но традицията за приготвянето им по празници май не е намаляла. Дори научих, че по време на традиционните сватби във Ванде има и „танц на бриоша”. Родителите или кръстниците на младата двойка поръчват изработването на бриош, тежащ 10 – 15 килограма. Този бриош, поставен на голямо плато, е носен от четирима души, които танцуват с него по време на сватбения обед/вечеря. После всички гости получават по парче бриош с чаша кафе.

Тъй като бях правила вече нещо подобно на бриош от Ванде, тази година се съсредоточих върху предшественика му, а именно гаша. Технологията на приготвянето им е сходна, понеже и двете печива изискват дълго втасване, но рецептата и формата им са различни. Гашът съдържа заквасена сметана, има форма на самун хляб и вътрешността му е по-тежка и плътна в сравнение с бриоша. За рецептата се доверих отново на блога Le Pétrin и на сбърках. Резултатът е гаш с мека и ароматна вътрешност, който изчезна със скоростта на светлината.

Продукти:
(за 2 броя, рецептата е с леки модификации от блога Le Pétrin)

  • 550 г брашно тип 450
  • 125 мл прясно мляко
  • 2 с.л. заквасена пълномаслена животинска сметана
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 110 г кафява захар
  • 110 г масло, нарязано на кубчета
  • 2 с.л. вода от портокалов цвят (или ром)
  • 1 ½ ч.л. суха мая

Начин на приготвяне

  • Всички продукти трябва да са със стайна температура.
    Маята се разтваря в леко топлото мляко в голяма купа. Добавят се яйцата, сметаната, солта и брашното. Разбърква се и се започва да се меси. Получава се твърдо и ронещо се тесто.
  • Тестото се прехвърля върху работния плот. Добавя се захарта и месенето продължава. Постепенно тестото променя структурата си, омеква и става гладко и еластично. В зависимост от големината на яйцата, тестото може да е лепнещо и в този случай добавете още 1-2 лъжици брашно.
  • След като цялата захар е вложена в тестото и тестото е хомогенно и омекнало, се добавя нарязаното на кубчета масло и месенето продължава, докато тестото поеме цялото масло и стане гладко, лъскаво и еластично, около 10-15 минути.
  • Добавя се водата от портокалов цвят и се омесва отново, докато тестото поеме аромата.
  • Оформя се на топка, връща се в купата, покрива се и се оставя да втаса на стайна температура 4-5 часа (докато утрои обема си). В рецептата бяха посочени 6 часа, но може би вкъщи беше малко по-топло и затова втасването стана по-бързо.
  • Втасалото тесто се прехвърля върху леко набрашнения плот и се разделя на две. Оставя се да се отпусне за 5 минути.
  • Всяка част се оформя на продълговат самун и се прехвърля върху тава, застлана с пекарска хартия. Покрива се и се оставя да втаса повторно за още 2 часа (или до утрояване на обема).
  • Фурната се загрява на 180 градуса. Двата бриоша се намазват с разбито яйце и с остър нож се прави лек надлъжен разрез по цялата повърхност.
  • Пече се около 20-25 минути, като може да се покрие с фолио по време на печенето, за да не загори отгоре.

6 Comments

  1. Изглежда прекрасно, много вкусен сладък хляб.
    Светли празници!

  2. Мира, харесвам бриошовото тесто!
    И съм сигурна, че този е много вкусен!
    Поздрави и слънчева "страстна" седмица!

  3. Мира, прекрасно предложение!
    Благодаря за поредната рецепта, която смятам да пробвам!!!
    Светли празници!

  4. ММММ изглежда невероятно 100% е и доста вкусен

  5. Гери, Дани, Илиана, Деана, благодаря ви!
    Хубави празници и на вас!

  6. kombinaciata na zlatistia briosh i tiurkoazeno sinia plat e strahotna!