Бирманска салата с грейпфрут

Салата с екзотичен привкус и китайски грейпфрут.
 

Освен че следя доста кулинарни сайтове и блогове, купувам и две кулинарни списания –BBC GoodFood и Saveurs. Бих следила и повече, но в къщи нямам място да ги прибирам, а и домашната библиотека се пръска по шевовете до степен, че ПП ми е наложил мораториум за покупка на хартиени книги (това след мораториума за обувки и чанти преди време, който за щастие вече е вдигнат). Списанията ми харесват, защото освен рецепти, предлагат често и репортажи за майстори-готвачи, събития, вина и пътешествия. Така например, в тазмесечния брой на Saveurs имаше дълга и изключително интересна статия за доста непознатата Бирма и нейната кухня… придружена от няколко рецепти. Така се случи, че имах подръка продуктите, необходими за долната салата, която бе направена още на следващия ден.

Не знам дали сте имали случай досега да пробвате китайски грейпфрут (помело). Аз лично го пробвах за първи път преди 2-3 години, след като една колежка ми го спомена. Парчетата му са доста по-големи от тези на обикновения грейпфрут (снимах ги с клемeнтини на заден план, за да добиете представа от големината им), съдържа по-малко сок и почти не е горчив. Има леко сладък, ненатрапчив вкус и специфичен, добре изразен цитрусов аромат. Ако ви попадне някой ден екземпляр на прилична цена и сте в настроение за експерименти, може да го пробвате. Ако ли не, но искате все пак да пробвате салатата, един обикновен розов грейпфрут ще свърши същата работа.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с леки модификации от сп. Saveurs, брой 200, април 2013)

  • 1 китайски грейпфрут, може да се замени с 2 розови грейпфрута
  • 2-3 шалота
  • 2 с.л. олио
  • За соса:
    1 с.л. соев сос
    1 ч.л. рибен сос (нуок-мам)
    1 ч.л. олио
  • 2-3 стръка пресен кориандър

Начин на приготвяне

  • Шалотът се обелва и нарязва на тънки полумесеци. Изпържва се до златисто в горещото олио. Изважда се и се отцежда върху домакинска хартия.
  • Грейпфрутът се обелва и разделя на резенчета. Всяко се обелва от бялата ципа.
  • Рзените грейпфрут се поставят в купа и подправят със соса. Поръсват се с изпържения шалот и поръсват с листенца кориандър. Сервира се веднага.

6 Comments

  1. Помело опитах преди седмица и много ми хареса. Поинтересувах се за хранителните стойности и се оказа, че това е един чудесен цитрусов плод, който може да ни зареди с голяма доза витамини. Интересно и много свежо предложение, Мира!
    Усмивки и хубава седмица! ツ

  2. Много интересна салата, Мира – помелото е любимият плод на сина ми 🙂 и с удоволствие ще я пробваме!!
    Снимките са невероятни!!!
    Успешна и усмихната седмица ти желая 🙂

  3. О,Мира,това е страхотно.Отсега знам,че ще ми хареса много.Обичам подобни комбинации.Благодаря ти.

  4. Дани, Мина, Йоли, много ви благодаря! 🙂

  5. Познай сега в този час как ми въздейства тази твоя салатка Мире ?
    Непременно ще си я направя и то още утре 🙂

  6. Страхотно предложение, Мира! Изглежда толкова свежо, непременно ще я приготвя в скоро време. А историята за книгите и списанията (и обувките) ми е до болка позната :))
    Хубав ден!