Коледни сладки с мак и портокал

Коледни сладки (бределе) с маслено тесто, маково семе и портокалова глазура.

 

От няколко години модата на коледните базари заля цяла Франция. Париж също не остана по-назад – от десетина години има организиран такъв в Дефанс, а от 2-3 години насам дървените къщички поникнаха и по Шанз-Елиз, около църквата Сен-Сюлпис и по булевард Сен-Жермен. В повечето от тях може да намерите стоки от всички краища на света, като руски кехлибар, етно-чанти, лампи или картини, които донякъде изместват първопричината за тези базари – коледната украса, сладки, греяно вино или регионални продукти. Казвам това със съжаление, въпреки че от години посещавам базара на Дефанс, за да си купя едни италиански шоколадови бонбони, които могат да се намерят само там и по това време.
 
По принцип коледните базари са традиционни за източните региони на Франция, Елзас и Лорен, които дълги години са били част от Германия и са запазили немските коледни традиции. Много ми се иска някой ден да посетя истински немски коледен базар, но засега се задоволявам с френските му събратя – тези в Страсбург и в Колмар. И с рецепти за бределе. 
 

„Бределе” е общо наименование са дребните коледни сладки в Елзас. Те се приготвят обикновено от края на ноември нататък и се похапват през целия предколеден период, та до Нова година. В състава им влизат най-често различни видове ядки (орехи, лешници, бадеми), цитруси, алкохол и характерните коледни подправки (карамфил, канела, индийско орехче). Счита се, че първите видове бределе в Елзас и региона датират от XIV век, или поне оттогава са намерени първите записани рецепти, както и първите форми за сладки. Въпреки това, не се знае със сигурност дали тези сладки са били навремето типични само за Коледа, или са се правели и за другите големи църковни празници. През 1570 г. бределе влизат и в историята. През тази година управникът на Страсбург забранил провеждането на коредния базар в града (по онова време, наричан „базарът на св. Никола”), чиито приходи огивали в джоба на епископа. Разгневените домакини, които по този начин нямали възможност да се сдобият с подправките и цитрусите, необходими за приготвянето на бределе, се вдигнали на протест. 

 

Казват, че всяко семейство има своя тайна рецепта, предавана от поколение на поколение. В повечето домове се правят около десетина
вида, които се подаряват, раздават или хапват на следобедна закуска с чаша мляко или греяно вино.

Долната рецепта е малко по-нетрадиционна, заради присъствието на маковото семе, но портокаловият аромат е точно за сезона.

Продукти:
(за около 80 бисквити, рецептата е адаптирана от блога Cuisine Addict)

  • 300 г размекнато масло
  • 140 г кафява захар
  • Ситно настърганата кора от един нетретиран портокал
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 яйце голям калибър
  • 400 г брашно
  • 100г маково семе
  • За глазурата:
    100 г пудра захар
    10 капки портокалов екстракт (есенция)
    1 с.л. сок от лайм
    2 с.л. вода

Начин на приготвяне

  • Маслото и захарта се разбиват с миксер на пухкав крем. Добавят се портокаловата кора, ваниловият екстракт и яйцето. Разбива се добре.
  • Постепенно се добавя брашното, като се разбърква непрекъснато. Накрая се прибавя маковото семе и се замесва меко тесто.
  • Тестото се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя да престои една нощ в хладилника.
  • Две тави се покриват с пекарска хартия. Фурната се загрява на 160 градуса.
  • Тестото се разделя на 4 части и от всяка от тях се оформя на руло с дебелина 2-3 см. Всяко руло се нарязва на около 20 колелца, които се оформят на топчета с големината на малък орех.
  • Сладките са разпределят в тавите. Върху всяка от тях се прави дълбок отпечатък с края на дървена лъжица (може и с пръст). Гледайте да не пробиете сладката докрай, но все пак отпечатъкът трябва да е достатъчно дълбок, понеже честично се затваря при печенето, а в него ще се сипва впоследствие глазурата.
  • Сладките са пекат за около 12-13 минути, или дакот станат златисти по краищата. Изваждат се и се оставят да изстинат въхру решетка.
  • Междувременно се приготвя глазурата, като необходимите продукти се разбъркват в купа. Ако глазурата стане много рядка, се добавя малко пудра захар. Ако е гъста – малко лимонов сок или портокалова есенция (ако ароматът не е достатъчно изявен).
  • Глазурата се сипва в дупката на изстиналите сладки. Оставят се да изсъхнат за няколко часа (1 нощ) на стайна температура.
    Издържат 2-3 седмици в затворена метална кутия.

6 Comments

  1. Мира, сладките ти ухаят чудесно!
    А с добавка на мак, са по-различни от традиционните!
    И аз днес съм заложила да правя сладки с портокал и шоколад, което е другата класика!
    Прегръдка и хубаво предколедно настроение!

  2. Чудесно настроение струи от снимките!Интересно ми е да ми разкриваш тайните на други народи и техните традиции!
    Вилнуваща нова седмица, Мира!

  3. Сладките веднага ме грабнаха и още тази вечер ще ги направя! Страхотни са! Снимките както винаги са прекрасни!

  4. Мира,много са интересни!Такива до сега не бях срещала!Актуална си както винаги!Весело предколедно настроение!

  5. Мира, толкова много настроение и красота има в поста ти! Това не са просто сладки, а малки, вкусни съкровища!

  6. Дани, Вили, Зори, Таня, Бети, хиляди благодарности за положителните отзиви! Весела предпразнична подготовка! 🙂