Захаросани корички от грейпфрут в шоколад

Традиционно във Франция захаросаните портокалови корички се покриват с шоколадов кувертюр (наричат се „orangettes”(„оранжет”)). Много са популярни по Коледа, Великден, или просто без повод. Преди 2 години в любимия ми бутик на Пиер Ерме видях, че се продават, но във вариант със грейпфрут. Опитах ги… и се влюбих. За мое най-голямо съжаление, се оказа, че е временна колекция и така и не успях да ги намеря отново.
 
И ето, че преди седмица-две, преглеждайки книгата на П. Ерме (интересно защо ли!) Le Larousse des desserts, попаднах на рецепта за захаросани корички от грейпфрут с шоколадов кувертюр. На следващия ден ПП беше изпратен на мисия по снабдяване с розов грейпфрут. Два дни по-късно „грейпфрутетките” бяха факт. Използвах и случая да тествам един вид пипер – камбоджански червен пипер от Кампот, който купих преди известно време и който прилежно чакаше в бурканчето. Според придружаващата листовка, ароматът му с ванилови нотки допълва чудесно маринати и десерти. Листовката не излъга.
 
Рецептата е малко пипкава и дълга (има и престой от една нощ), но, повярвайте, заслужава си всяка минута. Ако харесвате грейпфрут и шоколад поотделно, няма начин да не ги харесате заедно. В рецептата пише, че издържат до седмица. Вкъщи се задържаха два дни. Част от коричките оставих непокрити с шоколад, в буркан със сироп в хладилника. Скоро ще видите за какво послужиха.
 

Продукти:
(рецептата е с леки модификации от Le Larousse des desserts)

  • 2 бр. нетретиран розов грейпфрут
  • 500 мл вода
  • 250 г захар
  • 1 бр. звездовиден анасон
  • 10 зрънца червен пипер от Кампот (или обикновен черен пипер)
  • ½ шушулка ванилия
  • Сокът на 1 лимон
  • За кувертюра:
    200 г черен шоколад

Начин на приготвяне

  • Ден първи:
    Горният и долният край на грейпфрутите са отрязва и кората се отделя на ивици с остър нож. По желание може да се запази около 0,5 см пулпа, която ще придаде допълнителна влажност на коричките. Кората се нарязва надлъжно на ивици с дебелина около 1 см.
  • Коричките се изваряват за 2 минути, отцеждат се и се изплакват със студена вода. Процедурата се повтаря още 2 пъти, за да се отдели горчивината.
  • Приготвяне на сиропа: В тенджера се загряват водата, захарта, звездовидният анасон, зърната пипер и разделената надлъжно шушулка ванилия. Добавя се лимоновият сок и се загрява до кипване.
  • Добавят се коричките от грейпфрут, огънят се намалява, покрива се с капак и се оставят да се вари на много тих огън в продължение на час и половина. Понеже ме беше страх, че звездовидният анасон ще даде много силен аромат, го извадих след първите 30 минути. Котлонът се изключва и коричките се оставят в сиропа за една нощ.
  • Ден втори:
    Захаросаните корички се отцеждат в сито или гевгир за около час. Сиропът се запазва. Поставят се една по една в тава, застлана с пекарска хартия и се оставят да се изсушат за около два часа.
  • Шоколадът се разтопява на водна баня. Половината корички се потапят в шоколада, докато ги покрие изцяло, отцеждат се и се оставят върху пекарска хартия. Може да се сложат за малко в хладилник, докато шоколадът стегне.
  • Съхраняват се в хладилник, в херметически затворена кутия. Непокритите с шоколад корички се съхраняват потопени в сиропа в буркан в хладилник и могат да се използват за направата на коледните сладки и сладкиши.

4 Comments

  1. Мира, чудесно изглеждат, а аз съм любители и на грейфрукт, и на шоколад!
    Малко ме смущава този черен пипер!
    Но ще се въоръжа с търпение и ще си направя!
    И давай и другата рецепта!
    Прегръдки и хубав ден!

  2. Тези корички се опитах още вчера да ги коментирам, ма сега гледам не ми се е получило:)- фантастична идея- особено за празниците!
    Благодаря, Мира, за споделеното:-)

  3. Дани, Мъх, благодаря ви! Аз отначало ги пробвах малко на шега, ама за празниците сигурно ще направя двойна доза :).
    Дани, ако пиперът те притеснява, спокойно можеш да го пропуснеш. И без него ще станат много ароматни :).

  4. Много ми допадат подобни рецепти. Несъмнено по празниците ще опитам тази 🙂