Седем цвята за седем години – Devil’s food къпкейкове с глазура от крем-сирене

Камбанката стана на седем. Отмина времето на крехкото бебе или щъкащото нагоре-надолу малко дете. Вече е почти госпожица с ясно изразени вкусове за храна, дрехи, книги, забавления. С много приятелки и май поне няколко обожатели.
 

Както всяка година, и тази пак събирах поръчки за торта. И пак поръчката беше за торта-дъга… с шоколад. Не че съм коравосърдечна майка, но опитът ми с торта-дъга от преди 2 години завърши с категоричен отказ от страна на ПП да изяде повече от половин парче, изчовъркване на крема от страна на Камбанката и неуспешен опит за изяждане на почти цяла торта от моя страна (нa, няколко пъти все пак, лол!). Затова и се отнасям доста скептично към следващите поръчки от този тип. Реших да заобиколя проблема като предложа като заместител шоколадови мъфини с глазура във всички цвeтове на дъгата – Devil’s Food къпкейкове.  

Devil’s Food по принцип е торта, наречена така заради греховно черния си цвят и също толкова греховно страхотен вкус. Антипод е на тортата Angel’s Food, която е с бели блатове и най-често бял или бледожълт крем. Ако искате изпитана рецепта за тази дяволска торта, отбийте се при Диди или Ивейн. Мъфините са от мен!

Продукти:
(за 12 форми с диаметър 4,5 см и височина 3,5 см, рецептата е адаптирана от Food & Wine Magazine, 1 чаша = 250 мл)

  • За мъфините:
    60 г шоколад (70% съдържание на какао)
    2 с.л. какао на прах (100% съдържание на какао)
    ½ чаша вряла вода
    ¾ чаши брашно
    ½ ч.л. бакпулвер
    1/8 ч.л. сол
    110 г масло (стайна температура)
    ¾ чаша кафява захар
    2 средно големи яйца
    ¼ чаша айрян
    1 ч.л. ванилов екстракт
    12 ч.л. сладко от малини
  • За глазурата:
    (рецептата е адаптирана от Марта Стюарт)
    450 г нискомаслено крем сирене (Филаделфия)
    130 г масло (със стайна температура)
    1 чаша пудра захар
    2 ч.л. ванилов екстракт
    Сладкарска боя (по желание)

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на мъфините:
    Шоколадът се натрошава в малка купа, добавят се какаото и врялата вода. Оставя се 2-3 минути да се разтопи шоколадът и се разбърква до получаване на гладка смес.
  • В отделна купа се пресяват брашното, бакпулверът и солта. В трета купа с миксер се разбиват маслото и захарта на пухкав крем. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбива добре.
  • Прибавят се ваниловият екстракт и айрянът, като се разбива на висока скорост. В този момент сместа може да изглежда като пресечена, но не се плашете, продължавайте да разбивате.
  • Добавят се шоколадът и брашното на три пъти, като порциите се редуват. Получената смес накрая е гладка и леко лъскава.
  • Фурната се загрява на 170 градуса. Във формите за мъфини се поставят хартиени формички. Всяка се напълва до ¾ от височината с тестото. Добавя се по 1 ч.л. сладко от малини (в зависимост от консистенцията потъва повече или по-малко в тестото).
  • Мъфините се пекат в продължение на 22-25 минути (или докато забодена клечка за зъби излезе с няколко полепнали влажни трохички). Мъфините се оставят да изстинат за 15 минути във формите, после се изваждат и оставят да изстинат напълно върху решетка.
  • Приготвяне на глазурата:
    В купа се разбърква крем-сиренето с шпатула, докато се омекне. Прибавя се размекнатото масло и се разбива добре с миксер. Добавят се захарта и ваниловия екстракт и се разбива добре. По желание се оцветява.
  • Кремът се прехвърля в пош със шприц и се украсяват мъфините. Съхраняват се в плътно затворен съд в хладилник… не знам колко дълго. Моите ги направих в понеделник вечерта, утре ще са вече история.

15 Comments

  1. Мира, да ти е жива и здрава сладуранката! Невероятни дантелени чудесии си спретнала – все така взаимно да си дарявате красиви емоции! Хубав празник!
    Мария

  2. Мира, да ви е жива и здрава Камбанката! Безгрижно и весело детство! Успехи във всяко начинание и безброй сбъднати мечти!
    А идеята за кексчетата е страхотна! Много са красиви и създават чудесно настроение!

    Поздрави и гушки 🙂

  3. Мира,честит рожден ден на вече порасналата малка госпожица!Пожелавам и наистина щасливо детство отвъд дъгата и много радости,усмивки и сбъднати мечти!
    Страхотни кексчета си й направила,веднага ще се почерпя виртуално с едно за нейно здраве!
    Прегръдки и за двете ви и весел празник!

  4. Да ти е жива и здрава Камбанка ! 🙂
    Много весели дни й пожелавам 🙂
    Кексчетата са страхотни, за дантелите нямам думи!

  5. Честит празник на дъщеричката ти!
    Най-хубави пожелания и много весело детство! 🙂
    Кексчетата-дъга са прекрасни, чудесна идея!
    Пожелавам ви слънчева сряда и много весел рожден ден! 🙂

  6. Честит празник, Мира и
    честит рожден ден на малката принцеса!
    Сърдечни пожелания за здраве и много късмет, усмихнато и радостно детство!
    Великолепна идея, цвят и изпълнение, моите поздравления и хубав ден, Диана

  7. These cupcakes are just delicious and so beautifull. I just wanted to say that you're so kind and wonderfull and I love you so much.

  8. Добре си се измъкнала от ситацията :))
    Честит рожден ден на малкото девойче!
    С пожелание за много цветно детство и изпълнителна маминка 😛

  9. Мира, честит рожден ден на Камбанката!
    Страхотно решение и прекрасно изпълнение!
    Възхищавам ти се!
    А Камбанката да расте безгрижна, щастлива и с много късмет!

  10. Присъединявам се към пожеланията за хубаво детство на 7-годишната, макар че съвсем скоро ще премине в разкошната младост;)
    Нека бъде много щастлива!
    А идеята за мъфините е чудесна- от миналата година ми се върти нещо подобно ( е, не точно такова разбира се, да видим дали ще успея да реализирам замислите си;-)

    Хубава вечер,Мира и още по-хубав празник !!

  11. Да е живо и здраво детенце! А кексчетата са като бижута!
    Поздрави 🙂

  12. Мария, Милена, Роси, Мащерка, Мария, Диана, Ина, Дани, Мъх, Зорница, от сърце ви благодаря за пожеланията и поздравленията за Камбанката! Много хубави неща и за вас и вашите семейства! 🙂

  13. Мира, пожелавам всичко най-хубаво на твоята пораснала госпожица! Да е здрава и щастлива с любимите си хора, занимания, приятелки и …обожатели !

    Девилс фуд кейк винаги е добър избор според мен. Много идейна украса като дъга!
    Поздрави!

  14. Диди, благодаря ти за пожеланията :). Дяволската храна определено се нарежда сред фаворитите ми (заедно с Шоколадовата смърт :)).

  15. Ще пробвам и твоето предложение, Мира! Колкото до желанието – измъкнала си се брилянтно – пъстро, вълшебно, ефектно! Нека и пожеланията ми към Камбанка са такива – пъстро детство, вълшебни желания, ефектни сбъдвания 🙂
    Поздрав!