Мадлени с шоколадов чипс и тонка боб

Всяка седмица трябва да осигурявам следобедната закуска за Камбанката в училище. Което допреди известно време беше сравнително лесна задача. Тъй като Мадмоазел отказваше да яде домашно приготвени бисквити и закуски, решението се намираше на щандовете на супермаркетите. Това, обаче, мен не ме устройва особено, защото бих искала да избягвам максимално систематичното поемане на индустриалните набухватели, консерванти и аромати. Бях много доволна, когато в един прекрасен ден Камбанката реши, че кексът на мама все пак не е чак толкова гаден. Затова напоследък започнах да пробвам различни видове не много големи и равнително трайни сладки, бисквити и кексчета, които освен това да могат да прекарат деня на стайна температура, затворени в кутия. Твърде вероятно е да видите някои от тях и тук.
 
Днешната рецепта (пак на основата на тази от колежката ми ЛН) се оказа изключително добра комбинация, която правя вече няколко пъти. Хубавото на мадлените е, че също като при макароните, комбинациите от вкусове и аромати са разнообразни… за най-голяма радост на експериментаторите. И на дегустаторите.
 
Накрая, бих искала да благодаря от сърце на Гуинет, която ми отреди награда. Ако не сте посещавали нейния блог, направете го, защото наистина си заслужава.
 
Благодаря ти, Гуинет!
 
 

Продукти:
(за 28-30 мадлени)

  • 150 г брашно
  • 125 г масло
  • 150 г захар
  • 2 яйца
  • 2 с.л. прясно мляко
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • ½ шушулка тонка боб
  • 75 г шоколадов чипс

Начин на приготвяне

  • Маслото се разтопява. Яйцата се разбиват със захарта в дълбока купа до побеляване.
  • Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя към яйцата и захарта. Разбърква се добре. Прибавят се разтопеното масло и млякото.
  • Шушулката тонка боб се настъргва на ситно ренде, добавя се шоколадовия чипс. Разбърква се добре.
  • Оставя се да престои поне 30 минути в хладилник. (Препоръчва се стъпката с охлаждането да не се пропуска, защото именно разликата в температурата спомага за доброто издуване на сладките при печене).
  • Фурната се загрява на 220 градуса. Охладената смес (вече сгъстена) се разпределя във формите с помощта на супена лъжица. Не трябва да се слага голямо количество – формите се запълват на около ¾ от обема. (Металните форми за мадлени се намазняват предварително, силиконовите нямат нужда от мазнина).
  • Мадлените се пекат първо на 220 градуса за 4 минути, после фурната се намалява на 180 градуса и се пекат още 5 минути (времето за печене е за моята фурна, която е с вентилатор, може да се наложи да се увеличи или намали в зависимост от типа фурна).
  • Изваждат се още горещи от формите. Оставят се да изстинат върху решетка.

11 Comments

  1. За първи път, чувам някой да не предпочита домашни сладкиши.Твоите са много симпатични и апетитни!
    Поздрави!

  2. Мира, в един момент децата "поумняват" 🙂
    Явно и вашето време е дошло!
    Страшно апетитно ми изглеждат мадлените!
    Искам да те питам само във форми за мадлени ли мога да ги направя?
    Иначе трябва да подяжам Камбанката!
    Поздравления за наградата!
    Прегръдки и хубав уикенд!

  3. Мира, чудни, ама що не снима и тоз тонка боб, че поне да го вида на снимка как изглежда.А иначе малката ще нахитрее и ще й стане ясно, че от сладките на мама няма по-добри.
    Слънчев уикенд!
    Мария

  4. Мира, обожавам мадлени, но у дома пък имам човек, на който се струват прекалено безинтересни "без нищо". Идеята да се сложи шоколад в тях е много добра. А за малката – въобще не предполагах, че някой може да не харесва домашно приготвените сладории и да предпочита купените такива, но явно много ми предстои да науча… ;). Поздрави и ще ми е интересно да видя и другите предложения за малката госпожица.

  5. Много интересна комбинация, Мира!
    Мадлените изглеждат много апетитни,а и когато като знае човек, че вътре има нещичко "за разкош", съвсем му се дохапва 🙂

  6. Супер са ти станали мадлените,Мира!Толкова златисти по ръбчетата,супер много ми харесаха!

    И честита награда,да се множат и да те радват,мила!

    Хубава неделя и прегръдки за Камбанката!

  7. Мира,
    добре е, че Камбанка се е съгласила. Страхотно изглеждат тези сладки, не съм пробвала да ги направя, но винаги има първи път. Поздрави за теб и приятна седмица

  8. Мога да си хапна цяла чиния от тези!
    Пожелавам ти много почитатели и вдъхновение за кулинарни успехи!

  9. изглеждат невероятно!
    За разлика от Камбанката, хич няма да се посвеня да си взема:)
    Хубав ден ти желая!

  10. Момичета, с голямо закъснение ви благодаря на всички за отзивите и положителните комантари :). Пуснах рецептата няколко часа преди да замина на почивка, затова чак сега ви отговарям…
    Дани, мисля че биха станали и в малки форми за кексчета или мъфини, но не трябва да се пълнят догоре (тестото не би трябвало да е повече от 1-2 см високо). Всъщност формите за мадлени са доста плитки, за да могат да се получат бухналите "коремчета".
    Мария, следващия път ще снимам тонка боба :). На външен вид прилича на сплеснат леко издължен бадем, но е много тъмнокафяв на цвят. На консистенция е като индийско орехче, а ароматът му наподобява леко ванилията.

  11. Мадленките изглеждат страхотно! Сигурна съм, че и на вкус са били невероятни! Заповядайте в моя блог, имам награда за вас 🙂 http://zornitsapizza.blogspot.com/2011/11/blog-post.html