Следваканционно

Ето ме обратно след 2 седмици и половина (особено важна е половината!) заслужена отпуска на родна земя. И, естествено, както си му е редът, ще споделя ваканционни снимки. Нещо като продължение на почивката, откраднати моменти, докато телефонът звъни, мейлите пристигат един след друг и ежедневието ни завърти обратно.
 
Не се бях връщала в София от 2,5 години, а на морето – от 10. 
 
Морето беше прекрасно – топла вода, мек пясък, слънце и малко вълни. Почивката (за която благодаря на моите родители), беше просто истинска – пясъчни замъци по брега с Камбанката, плискане на плиткото или по-дълбокото, крем с фактор 50 и излизане изпод чадъра само за отиване до морето или до близкото барче. 
 
София ми се видя много променена – с новото строителство, почистените и поддържани детски площадки, хубавите места за хаване и пийване, удобството на метрото (във възторг съм от метрото, без майтап!). Успях да се срещна със старите приятели – от тези, с които може да не се видите дълго време, но с които подновявате разговори, сякаш сте се разделили вчера.
 
Намерих и няколко много хубави заведения, в които беше истинско удоволствие да седне човек:
– „Brasserie” на пл. „Райко Даскалов” – във Франция „брасри” обикновено се свързва със заведения предлагащи по-традиционна тип „семейна” кухня. Софийската „Брасри” ми направи много добро впечатление с изискана и красиво поднесена кухня (опитах чудесно приготвени пилешки филета със запечени зеленчуци), много приятна обстановка и добро обслужване.
– сладкарницата на „100 грама сладки” на ул. „Ангел Кънчев” – влюбих се в сервиза им за кафе и в чийза с вишни,
– „Lime” на ул. „Граф Игнатиев” 40 – освен страхотната домашна лимонада с мента, останах с много добри впечатления от тартата с малини и бял шоколад,
 
Връщайки се, бях приятно изненадана, че съм получила две награди:
– Първата е от Мариета (Когато готвенето стане страст) и Еликсир (Кулинарен елииксир) – две изключително талантливи кулинарки и мили момичета, в чийто блогове винаги се отбивам с удоволствие

– Втората е от Буба (Sugar-Coated Nothings) – винаги интересни и примамливи предложения, придружени с чудесни снимки. Само не знам защо е нарекла блога си Sugar-Coated Nothings, след като в него има толкова чудесни Somethings.

Сърдечно благодаря на трите ви за вниманието към моето местенце!
 
Успях да видя, че и двете награди вече са достигнали до блоговете, на които исках да ги предам, затова няма да ги препращам, за да не се повтарям. Но пък благодарение на тях научих за няколко нови блога, където ще се отбивам в бъдеще!

10 Comments

  1. В Лайм е трябвало да опиташ и Арабското им кафе с кардамом, мммммм разкошно е!
    А какво ти е мнението за макароните в "100 грама сладки" или до тях не стигна? 🙂

  2. В Лайм и аз бях очарована имено от домашната лимонада. Радвам се, че така ти е допаднала София, в разказа ти изглежда много по-живописна и вълнуваща от колкото когато всеки ден вървя по улиците й, но споделям впечатленията ти – наистина има очароващи възприятията ни местенца.
    Добре дошла след ваканцията! Аз лично очаквам с нетърпение новите идеи,които ще споделиш с нас!
    Поздрави!

  3. Прекрасни места си посетила, красиви снимки.
    Честито за наградите!Поздрави, Марияна!

  4. Мариана и Мариана, благодаря ви за хубавите думи! 🙂
    Ирина, да ти призная, отначало се поблазних от арабското кафе с кардамон, но беше още предиобед, а аз вече бях пила 2 кафета, та реших, че трето ще ми дойде много :). Разбира се, че стигнах до макароните, как няма да стигна, в името на любителския ми интерес ;). Опитах 2 – кафе и виолетка (на която, за съжаление не усетих вкуса). Черупките ми се видяха доста хрупкави и сухи, а пълнежът от маслен крем ми дойде доста тежък. Освен това беше един от топлите дни миналата седмица и кремът беше доста омекнал. Накратко, предпочетох другите им сладкиши и сладки :).

  5. Мира, радвам се че се завърна в блога 🙂
    Естествено се радвам и на страхотната ти почивка и на полезната за нас инфо за заведенията.
    Сега остава да свикнеш и с мисълта,че те завърта ежедневието!
    Камбанката сигурно е била много щастлива на морето, а и с баба и дядо!
    Сдобила си се и с прекрасни награди!
    Прегръдки и хубав ден!

  6. Мира, много положителен пост и много красиви снимки! Брасери и Лайм ни аз много ги харесвам!

  7. Мира,в целият пост се усеща колко добре ти се е отразила почивката и че е била много презареждаща !
    Радвам се,че си получила наградите!
    Благодаря за похвалните думи!

    Хубава неделя пожелавам!:)

  8. Представяш страната ни в толкова ярки и красиви нюанси, че ми се иска да имах малко повече време да й се насладя през твоите очи. Радвам се, че си заредила батериите си с много положителни изживявания на родна земя.
    Честито за първата наградка- заслужаваш безбройни такива признания за огромния си талант и изтънчения си вкус и подбор на приготвяната от теб храна, както и за безупречния начин на поднасянето им на широката публика от твои почитатели.
    Благодаря за милите думи по адрес на моето местеце. Искрено ме разсмя и трогна с размишленията над името на блога 🙂

  9. Дани, Лулу, Еликсир, Буба, благодаря ви!
    Alexandrina, thanks a lot!
    Дани, Камбанката беше страшно щастлива на морето – все по водата и около нея :).
    Буба, благодаря ти от сърце за милите думи!