“Черен диамант” за списание “Меню”

Бях изключително изненадана и много радостна, когато в началото на месец февруари екипът на списание „Меню” се свърза с мен с предложението да представи моя блог и избрана от мен рецепта на своите страници. Новият брой е вече в будките, а аз използвам случая да благодаря на главния редактор на списанието, Веселина Маринова, както и на целия екип за поканата, за любезността и отзивчивостта им.
В продължение на няколко дни размишлявах каква рецепта най-точно би била олицетворение на блога. Нещо френско и нещо с шоколад, разбира се!
 

Името на този много шоколадов сладкиш е заигравка с прозвището на трюфелите, които са известни като „черните диаманти”. Рецептата е адаптирана от декемврийския брой на списание „Saveurs” (“Saveurs” Hors série n°7 Spécial Fêtes), към която добавих портокалов аромат, чиято свежа нотка да балансира сладостта на сладкиша. Портокал и шоколад е класическа комбинация, която и в този случай работи успешно, а е и чудесен повод да използваме сезонните цитрусови плодове.

Продукти:
Време за приготвяне : около 2 часа
Време за охлаждане: от 2 до 8 часа

  • За блата
    150 г черен шоколад (64% съдържание на какао)
    120 г тръстикова захар
    3 яйца
    100 г добре размекнато масло
    75 г брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    1 с.л. ситно настъргана портокалова кора (от нетретирани портокали)
    Щипка сол
  • За крема:
    350 мл прясно мляко
    100 г черен шоколад (52% съдържание на какао)
    4 жълтъка
    80 г тръстикова захар
    30 г царевично нишесте
    1 с.л. какао
    2 с.л. коантро, Гран Марние, ром или друг ликьор (по желание)
  • За украса:
    2 с.л. какао
    Настърган шоколад
    1 с.л. шам-фъстък, кариеви или други ядки
    2 шоколадови бонбона с лешници (тип „Фереро Роше”, по желание)

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на блата:
    Правоъгълна тава с размери 20х40 см, или близки до тях се намазва с масло и покрива с пекарска хартия. Пекарската хартия се намазва също с масло. Фурната се загрява на 160 градуса.
  • Шоколадът се натрошава в купа и се разтапя внимателно на водна баня (дъното на купата не трябва да докосва леко врящата вода, за да се предпази шоколада от загаряне). Добавя се размекнатото масло и се разбърква добре до получаване на гладка и лъскава смес.
  • Брашното се пресява с бакпулвера. Белтъците се отделят от жълтъците. Белтъците се разбиват отделно с щипка сол на стегнат сняг.
  • Жълтъците и захарта се разбиват до побеляване, добавя се разтопеният шоколад и се разбърква добре. Добавят се брашното с бакпулвера и портокаловата кора. Разбърква се добре.
  • Белтъчният сняг се добавя на три пъти, като се разбърква вниметелно с шпатула, за да не спадне. Получената смес се изсипва в намазнената тава и се заглажда с шпатула.
  • Блатът се пече на 160 градуса в продължение на 12-13 минути (готовността са проверява с клечка за зъби – върху нея трябва да останат няколко леко влажни трошички). В зависимост от печката, времето за печене може да се увеличи или намали с 1-2 минути. Тавата с готовия блат се изважда и оставя да изстине напълно върху решетка.
  • Приготвяне на крема:
    Млякото се загрява в тенджерка почти до завиране. Отдръпва се от огъня, добавя се натрошения шоколад и се оставя да престои около минута, преди да се разбърка добре.
  • Жълтъците се разбиват в дълбока купа до побеляване със захарта, добавят се нишестето и какаото и се разбърква добре. Постепенно се добавя на тънка струйка топлото мляко с разтворения шоколад, като са разбърква непрекъснато, за да не се пресекат жълтъците.
  • Кремът се връща в тенджерката и отново на печката, на слаб огън, като се ръзбърква непрекъснато с дървена лъжица. След около 10 минути кремът са сгъстява така, че лъжицата оставя ясни следи по дъното.
  • Отдръпва се от огъня, ароматизира се с ликьора, покрива се с прозрачно домакинско фолио (за да не хване коричка) и се оставя да изстине напълно. При изстиването кремът са сгъстява допълнително.
  • Сглобяване на сладкиша:
    Нарязаните на едро ядки се запичат за няколко минути на горещ, сух тиган.
  • Изстиналият блат се разрязва на две, така че да се получат два почти квадратни блата. Налагат се един върху друг и неравните краища се подрязват с остър нож. Първият блат се покрива със щедър слой крем, отгоре се поставя втория блат и се покрива с останалия крем. Повърхността може да се остави незаравнена, за да напомня повърхността та трюфелите.
  • Сладкишът се поръсва с какао, украсява се с ядките, шоколадовите стърготини и нарязаните на едро бонбони.
  • Охлажда се в хладилник поне 2 часа (или една нощ) преди сервиране. Съчетава се добре с десертно вино от типа на Порто. А тези, които нямат достъп до хартиеното издание – ето и цялата публикация.

15 Comments

  1. Честита публикация, Мира! С пожелания тя да бъде само първата!
    Ама пък какъв десерт – шоколад, какао, още шоколад…… вълшебство!
    Поздрави и хубави почивни дни на теб!

  2. Браво Мира.Точно нам му е мясното на диаманта – в едно чудесно списание. Поздравления от сърце.Сладкишът е разкошен!

  3. Поздравления, Мира за публикацията!
    А "диамантът" е вълшебен 🙂
    ПОздрави и хубави почивни дни!

  4. Поздравления, Мира!
    Прекрасно предложение, /както всяко едно твое/
    чудесен избор за представяне.
    Мартенски поздрав и много усмивки, Диана

  5. Поздравления и от мен, Мира!
    А сладкишът ти изглежда съвършен!

  6. Честита публикация Мира! Страхотно представяне с този сладкиш!

  7. Мира, честита публикация! И сладкишът, и снимките, и цялостоно представяни са прекрасни!
    Поздравления и хубава неделя!

  8. Поздравления за публикацията, Мира! А този черен диамант изглежда умопомрачително! Невероятно шоколадово приключение! 🙂

    Поздрави, Милена 🙂

  9. Мира,сладкишът е великолепен,и е аранжиран много елегатно!
    Честита публикация!Блгът ти наистина заслужава да му бъде отредено подобно внимание!Успех!

  10. Пепчо, Йоли, Дани, Диана, Илиана, Лулу, Мариета, Милена, Еликсир, от сърце ви благодаря за поздравленията и милите думи! Много ме зарадвахте 🙂
    Всичко най-хубаво и на вас и приятна нова седмица!

  11. Пропуснала съм тази хубава новина.Тези дни не успявам да стигна до блогрола…

    Много се радвам! Поздравления, напълно заслужена покана!
    Днес видях броя, ще си го взема непременно! Какви изкушения предлагаш само 🙂

  12. Поздравления, Мира!

    Постът тук ми бе убягнал (напоследък съм мнооого разсеяна и неорганизирана), но пък днес получих списанието и приятно се изненадах 🙂

    Бъди здрава, все така сръчна и дейна!

    Нека са все така успешни, вкусни и усмиxнати дните ти 🙂

  13. Диди, Дими, сърдечно ви благодаря за поздравленията и милите думи :)!

  14. Мира, поздравления за публикацята – на малко по-длъжки патерици… Не знам как съм го пропуснала това диамантено изкушение!! Звучи невероятно – нямам търпение да го пробвам :)!!

  15. Мира, поздравления за публикацията в Меню! Изборът ти на торта с шоколад и портокал е чудесен и определено ще се хареса на много любители на шоколада у дома!

    Мислех си, че съм те посещавала по-скоро, но ето как се е изнизал цял месец. Виждам свежи салати и други предложения. Прекрасен април ти пожелавам!