Макарони с козе сирене и червени боровинки

Днешните макарони са с първомартенският ми поздрав към вас (подранил с един ден). Опитах се да ги докарам в цветовете на празника, но боята ми доста избледня при печенето.
Независимо от това ви казвам –
Честита Баба Марта! Да сте здрави и засмени, бели и червени!
 
Французите имат поговорка « Jamais deux sans trois ! » („Никога две без три”), което в широк смисъл означава, че тръгне ли една серия, обикновено продължава. Ето и третите ми макарони с френска целувка. Определено ставам почитател на макароните със сладко-солен пълнеж. Намирам, че соленият пълнеж компенсира сладкото на черупката и така общото усещане за сладост  е сравнително намалено. 
 

Продукти:
(за 80 черупки или 40 макарона, рецептата е адаптирана от блога на Tartelette)

  • За макароните:
    110 г разделени престояли белтъци
    135 г бадемово брашно
    245 г пудра захар
    36 г кристална захар
    Червена сладкарска боя
  • За крема:
    200 г прясно меко козе сирене
    150 г крема сирене
    1 с.л. заквасена сметана
    1 с.л. кафява захар
    1 шепа сушени червени боровинки

Начин на приготвяне

  • 1 ден предварително:
    Разделят се белтъците от жълтъците и се поставят в стъклена купа. За 110тте грама белтъци, необходими в рецептата, аз ползвах 4 средно големи яйца. Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се оставя един ден върху кухенския плот.
  • Денят Х:
    Пудрата захар се пресява с бадемовото и лешниковото брашна и се поставят в дъблока купа. Прибавя се сладкарската боя и се разбъркват добре. (Забележка – аз ползвам прахообразни, доста силни бои. По принцип при направата на макароните се препоръчва използването на гелообразни или прахообразни бои вместо на течни, за да не наруши съотношението на сухите и течните съставки).
  • Белтъците се поставят в купата на електрически робот (или миксер) и се добавя щипка сол. Започват да се разбиват на средна скорост, като постепенно се прибавя кристалната захар. Разбиват се, докато се получи пухкав и лъскав сняг, който се задържа като „човка” на края на бъркалката. Не трябва да се разбиват продължително. Видите ли, че започва да се отделя течност по стените на купата, разбили сте ги твърде много.
  • Полученият сняг се добавя с шпатула на 3 пъти към сместа от бадемово брашно и пудра захар. Разбърква се, като се започва от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане  към стените на купата. При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес е гладка, леко лъскава и се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне. Процесът на смесване с цялото количество белтъчен снят не бива да отнеме повече от 35-40 разбърквания.
  • Няколко плоски и широки тави се покриват с пекарска хартия. За да мога по-лесно да шприцовам макароните, под пекарската хартия поставям „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 5 см).
  • Макаронената смес се прехвърля във пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см. След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. Ако нямате шаблон, може да опитате следната техника – навеждате поша, започвате да шприцовате сместа, броите до 4 и вдигате поша.
  • За да не се повдигат листата пекарска хартия при печенето, краищата им леко се повдигат и се залепват за тавата с малко от сместа за макарони. След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава).
  • Оставят се да се изсушат на стайна температура за 30 до 45 минути.
  • Фурна (с вентилатор) се загрява на 165 градуса. Макароните се пекат за 10-12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути.
  • Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията.
  • Приготвяне на крема
    Двата вида сирене, захарта и сметаната се разбиват с миксер до получаване на гладък и пухкав крем. Купата се покрива с прозрачно фолио и се съхранява в хладилник до употребата. Сушените боровинки се нарязват на ситно.
  • Кремът за пълнеж се прехвърля в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени черупки. В средата се поставя около 1/4 лъжичка сушени боровинки и се покрива с още малко крем. Захлупват се с другата половина.
  • Оставят се да престоят 24 часа в хладилник преди консумация.

8 Comments

  1. Мира, страхотен фен съм ти на макароните със солен пълнеж /не че ще откажа на другите /
    Страхотни са!
    Да сте живи и здрави, бели и червени, румени,засмени през цялата година!

  2. Страхотна мартеничка 🙂 Мира!
    И за пореден път ти казвам, че лошо правиш с тези сирена в макароните – все повече си мисля, чи бих могла да направя 🙂
    Честита баба Марта, да сте весели, засмени, здрави!

  3. О, на такива мартеници не отказвам 🙂
    Честита Баба Марта и на вас! Бъдете здрави и весели през цялата година!

  4. Мира,много оригинални мартенички!Страхотно вкусни изглеждат!
    Много здраве и радост да ви донесе баба Марта!

  5. Не отказвам подобен първомартенски поздрав 🙂
    Много ме заинтригува със соления пълнеж. Не съм правила скоро макарони и следващият опит май ще е нещо подобно.
    (между другото скоро пробвах подобна рецепта на твоята шиколадова торта и наистина е точно моят тип )
    Честита Баба Марта, Мира!

  6. Честита Баба Марта! Здраве и радост да донесе в семейството ви!
    И третото предложение е също толкова перфектно като другите две!
    🙂

  7. А моят поздрав към теб е с един ден закъснение, но предполагам приемаш още :). Честита Баба Марта, Мира! Пожелавам на теб и на семейството ти да сте здрави, румени и засмени цяла година! Много хубави макарони!

  8. Дани, Пеп, Милена, Еликсир, Ивейн, Диди, Мира, благодаря ви от сърце за пожеланията и поздравленията :). Бъдете и вие, и семействата ви, здрави и весели!
    Пепи, не чакай, ами запретвай ръкавите 🙂 Да направя още едни със сирене, съвсем да те навия ;)?
    Ивейн, радвам се, че тортата, дори и не съвсем същата, ти е допаднала :).