Шоколадов чийзкейк със солен карамелов сос

Чийзкейк и шоколад. Две любими неща. А заедно стават още по-любими. Преди време бях пробвала тази рецепта, но в оригиналния си вид не ми допадна, поради голямата й сладост и множеството преливащи се вкусове. Затова реших да се върна към основата и простите, но ефективно работещи комбинации. Понякота най-простите неща са и най-добрите. Шоколад, карамел и ядки… в един чийзкейк.
 
 

Продукти:
(рецептата за чийзкейк е адаптирана от блога “Culinary in the Desert“, рецептата за карамеловия сос – от сайта L’Internaute,  1 чаша = 250 мл)

  • За блата :
    125г шоколадови бисквити
    6 с.л. разтопено масло
    2 с.л. ядки (при мен смес от американски орех и макадамия)
  • За крема:
    200 г черен шоколад (64% какао)
    600 г крема сирене (или “Филаделфия”)
    1 чаша сметана
    4 яйца
    2/3 ч. ч. кафява захар
    Няколко капки ванилов екстракт
  • За соления карамелов сос:
    75 г захар
    100 мл вода
    30 г подсолено масло
    4 с.л. заквасена сметана

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на блата:
    Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и се обърква, докато бисквитените трохи се овлажнят (при необходимост се добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да се стегне маслото. Тортената форма се обвива в станиол преди печене.
  • Ядките се запичат за няколко минути на горещ и сух тиган. Нарязват се на едро и се посипват на дъното на формата, преди да се добави крема.
  • Приготвяне на крема:
    Шоколадът се разтапя внимателно на водна баня. Крема сиренето се разбива със захарта, прибавят се сметаната и ваниловият екстракт. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбърква. Добавя се разтопеният шоколад. Изсипва се върху стегнатия блат. Формата се поставя в дълбока тава и в тавата се налива топла вода, докато покрие 1/3 от височината на формата.
  • Пече се в предварително загрята фурна на 150°С за около час (или докато се стегне в средата). Оставя се да изстине в изключената фурна, на затворена врата. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка.
  • Охлажда се поне няколко часа в хладилник, за да стегне добре. Изважда се от формата преди поднасяне.
  • Приготвяне на карамеловия сос:
    Водата и захарта се загряват в тенджерка до завиране. Оставят се да врат, докато сиропът придобие златист (карамелов) цвят.
  • Отдръпва се от огъня и се добавя маслото. Разбърква се добре (внимавайте, може да пръска).
  • Сосът се връща на огъня, добавя се сметаната и се разбърква добре, докато се получи гладък сос. Отдръпва се от огъня и се оставя да изстине напълно.
    Чийзкейкът се поднася с карамеловия сос.

10 Comments

  1. Текстурата на чийзкейка е убийствена, кара ме да преглъщам! Комбинацията – страхотна, едва ли на някой няма да му се хареса!

    Поздрави!

  2. Диди вече го каза – текстурата е просто точно такава, каквато трябва да бъде. А много малко хора могат да я постигнат. Аз май не я докарвам много .. Страхотен е !

  3. Mира, страхотен е чийзкейка ти 🙂
    А и с карамеловия сос….
    Поздрави и хубав ден!

  4. Много интересна комбинация с този солен сос. Сигурна съм, че добре се връзва с и без това леко подсоленото сирене Филаделфия.
    За изпълнението думи нямам! Не перфектно, ами направо може да се ползва за еталон!

  5. Честит празник на жената, Мира! Пожелавам ти да си много обичана!

    Чийзкекът изглежда много интересен с това съчетание от вкусове.

  6. Диди, Йоли, Дани, Лулу Мира, сърдечно ви благодаря! 🙂 За текстурата, мисля, че най-накрая успях да нацеля точните градуси и време на печене, или пък наличието на шоколад помага, знам ли? ;))) Леко подсоленият карамел е характерен за Бретан и Нормандия (където пък се произвежда много масло, включително и подсолено). Аз намирам, че солта леко отнема силната сладост на карамела и го прави по-"лек" на вкус.
    С малко закъснение – честит празник и на вас и хубав край на седчицата!

  7. Ma che meraviglia!!! Se potessi prenderei quella fetta, dev'essere di un buono!!!
    Un abbraccio e buona serata

  8. Ох, Мира, "убиваш ме нежно" 🙂 Аз едва ли мога да добавя повече към казаното по- горе, освен да се присъединя към преглъщащите 🙂
    Великолепен чийзкейк!

    Поздрави, Милена 🙂

  9. Страшно изкусително!!!

    Еееех.. мързели като мен само могат да се облизват кокорейки се срещу снимките..

    Ок, признавам обаче: до голяма степен и удоволствието за очите ме засища 🙂

    Поздрави сърдечни!

  10. Marifra, grazie mille! 🙂
    Милена, Дими, благодаря ви много, трогвате ме! 🙂