Пилаф от елда със сушени плодове

Преди няколко седмици установихме, че един хипермаркет, предлагащ биологично чисти продукти, е отворил врати недалече от вкъщи. Отидохме да видим какво предлагат, ей така, от пусто любопитство и излязохме натоварени с екзотични и жизнено необходими продукти като лавандулов цвят, ръжено брашно, ориз за суши и препечена елда. Всички те ще са окажат по едно или друго време, включени в кулинарните предизвикателства, които съм си отправила за тази година. Също като във филма „Джули и Джулия”, където една млада кулинарка, Джули Пауъл, решава за една година да приготви всички ястия от кулинарната библия на американските домакини през 60те години, „Mastering the Art of French Cooking” на Джулия Чайлд, описвайки в блог преживяванията си. С тази разлика, че аз нямам абсолютно никакво намерение да приготвям 524 големи класики на френската кухня. Не че имам нещо против големите френски класики, но ми се ще да започна с нещо не толкова амбициозно… например с основни рецепти, които изобщо не ми се удават, като майонезата. Ето, признах си първата голяма тайна – досега не съм успяла да направя читава домашна майонеза… Ако пък успея да си купя термосонда тази събота, януарското ми предизвикателство ще бъдат макароните. Ако ли пък не, ще броя бейгълите (и без това ми бяха в списъка)… И не си и помисляйте, че хитрувам!
След като разказах всичко това, да се върнем на био продуктите. Накратко, купих елда без да си имам и най-малката представа как ще я сготвя. Няколко клика по-късно, намерих рецепта в сайта Allrecipies.
 

продукти
(за 4 порции)

  • 200 г елда
  • 1 малка глава лук
  • 1 червена чушка
  • 1 с.л. зехтин
  • 5-6 сушени кайсии, нарязани на дребно
  • 5-6 сушени смокини, нарязани на дребно
  • 1 шепа стафиди
  • 1 ч.л. сух розмарин 
  • Сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз

приготвяне

  • Лукът и чушката се обелват, измиват и нарязват.
  • Зехтинът се загрява в дълбока тенджера и лукът и чушката се задушават за 5 минути до омекване. Добавя се елдата и се разбарква добре, докато всички зръца се покрият със зехтин. Запържва се за 2-3 минути. 
  • Прибавят се 500 мл вода, сухите плодове, черният пипер и розмаринът, посолява се. Огънят се намалява, тенджерата се похлупва и се оставя да ври на тих огън за 15 минути (до готовност) или докато поеме всичката вода. Ако елдата поеме водата преди да се е сварила, се досипва още малко вода. 
  • Сервира се топла, като гарнитура на месо (на снимката – с патешко филе).

5 Comments

  1. Интересна рецепта-не съм опитвала елда, но пък обичам комбинация със сушени плодове.А майонезата защо не ти се получава? Поздрави :))

  2. Е, аз съм сигурно втората домакиня, която не може да прави "читава домашна майонеза"- всъщност не я използвам много и веднъж реших да направя и беше гранде провал…така, че ще чакам твоята рецепта, за да се пробвам и аз.
    А иначе, понякога приготвям елда и си я ям сама, но тайно им слагам в хляба по малко и никой не се усеща.
    Може ли и от мен едно предизвикателство- да намериш как се правят pain au raisin- обожавам ги, а искам изпробвана рецепта от извора.
    Успех!
    Пепеляшка

  3. В интерес на истината, елдата доста ми хареса и май пак ще купя :). Дани, няколко пъти правя майонеза и все я пресичам… и мъжът ми все ме бъзика :). Но съм се заканила ей тъй, от инат, поне веднъж да я докарам, lol! Пък и във Франция трудно се намира "чиста" майонеза по магазините, все горчица й слагат, а аз не обичам :D.
    Пепеляшка, рецепти за pain aux raisins намерих много, ще ти преведа, ако искаш. Нали пишеш във форума на "Вкусно и красиво"? Там мога да ти ги пусна на лични. Основно представляват охлювчета от тесто за кроасани (още едно от тазгодишните ми предизвикателства ;)) с пълнеж от яйчен крем и стафиди.

  4. Мира, благодаря ти!
    Аз знам какво съдължат, ама не ми е ясно как става, и този яйчен крем как се вписва в цялата работа…Добре, прати ми я рецептата на лични , а може и на моя мейл, който е в блога ми- както ти е по-удобно.
    Ще се отчета веднага какво съм сътворила.
    Интересното е, че аз ги открих в Лондон- там в една тяхна верига ги правят божествено, а във Франция дори не съм и ги забелязала…може би защото има безкрайно много кулинарни изкушения.
    Поздрави и прекрасен уикенд!
    Пепеляшка