Греян ябълков сок

И честита Нова година! Дано да бъде по-добра от предишната и да ви донесе здраве, щастие и късмет!

За първи път видях греян сайдер на коледните базари в Елзас миналата година. Но, понеже бях повече съсредоточена върху бялото греяно вино, не му обърнах достатъчно внимание с идеята, че някой ден ще го пробвам.

Тази година (постът бе написан през декември 2020, нищо, че го публикувам едва сега) отново планувахме пътуване до Елзас между Коледа и Нова година, но покрай пандемията, плановете ни се отложиха. Докато пре-резервирах апартамента за същите дати година, си казах, че може да докараме малко коледно-базарна атмосфера вкъщи, с греяно вино. След това се сетих за сайдера и оттам мисълта ми подскочи към ябълковия сок. Всъщност, това би било един добър вариант за децата, шофьорите, или просто непиещите алкохол, докато другите се сгряваме с топлото вино. Сигурно не измислям топлата вода и сигурно на много коледни базари може да срещнете греян ябълков сок, но, както вече казах, аз май повече наблягам на виното… в разумни количества, разбира се! Та това е моята импровизация по въпроса, изпита за една вечер и одобрена вкъщи. Е, само от ПП, понеже Камбанката такива неща като ябълков сок, не пие.

Греян ябълков сок

Recipe by MiraCourse: BeverageCuisine: FrenchDifficulty: Easy
Servings

3

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

10

minutes
Resting time

30

minutes

Продукти
(за 750 мл сок)

  • 750 мл натурален ябълков сок

  • 4 с.л. захар

  • 2 пръчки канела (7-8 см)

  • 4 зърна карамфил

  • 4 зърна пипер Кампот (или черен пипер), но може да се пропусне

Начин на приготвяне

  • Захарта се слага в тенджерка, на равен слой. Добавя се 1 с.л. вода и се оставя да карамелизира на умерен огън (при мен 7-8 степен от 12), без да се разбърква. При загряването, захарта отначало се стапя, после започва леко да покафенява. Когато достигне карамелен цвят, се отдръпва от огъня и се добавя внимателно ябълковия сок. Внимавайте на този етап, понеже извира много бързо и може да ви опари/опръска.
  • Връща се на огъня и се разбърква добре, докато карамелът се разтвори напълно. Отдръпва се от огъня, добавят се подправките, покрива се и се оставя сокът да поеме ароматите в продължение поне на 30 минути. Преди сервиране се загрява отново леко, без да завира.

Comments are closed.