Трюфели с бял шоколад и портокал

Меки и топящи се в устата шоколадови топчета със зимен аромат.

Тази година реших да не правя коледни бисквити, за разлика от други години, когато започвах да пробвам нови рецепти още от ноември. Освен, ако не ме хване музата в последния момент и не забъркам някои за домашна консумация току преди празника. Предните години колегите и приятелите помагаха при изяждането на моите кулинарни коледни тестове. И в повечето случаи дори ги чакаха с нетърпение. Тази година, обаче, съм в хоум офис от март насам и мога да разчитам единствено на собствените ни сили за изяждане на коледни бисквити. Затова реших да огранича максимално изкушенията, защото кантарът ми вече се крие страхливо под шкафа, като ме види, че идвам. Сега, “ограничение” не значи “пълна липса” и все пак ще има някоя и друга коледна вкусотия за вас в блога в близките 2 седмици.  И това е първата. Хубавото на тези трюфели е, че освен да служат за добър завършек на обеда (или вечерята), могат да бъдат поднесени и като като подарък. А казах ли и че се приготвят лесно и бързо?

Трюфели с бял шоколад и портокал

Recipe by MiraCourse: Нещо сладко, Сладки, сладкиши и тортиCuisine: FrenchDifficulty: Easy
Servings

24

servings
Prep time

10

minutes
Cooking timeminutes
Resting Time

12

hours

продукти
(за 24 броя)

  • 300 г доброкачествен бял шоколад (35% какаово масло)

  • 120 мл пълномаслена течна сметана

  • 20 г масло

  • Настърганата кора на 1 портокал

  • Червена и жълта сладкарски бои

  • 2-3 с.л. лешниково брашно (пудра захар или захарни перли или фиде) за овалване

начин на приготвяне

  • Сметаната се загрява до завиране и веднага се отдръпва от огъня. Шоколадът се натрошава на ситно се поставя в купа, заедно с маслото. Разтопяват се на водна баня, или на ниска мощност в микровълновата фурна. Разбъркват се добре, добавя се портокаловата кора. Топлата сметана се добавя на три пъти, като се разбърква добре. Прибавя се сладкарската боя (ако ползвате), до желания оранжев цвят. Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио, като фолиото се допира плътно до шоколада и се оставя да изстине до стайна температура. Прибира се за една нощ в хладилника.
  • На другия ден се изважда от хладилника и с чаена лъжица се загребва от стегналия шоколадов ганаш. Оформят се топчета с големината на орех. Овалват се в лешниковото брашно и се поставят в малки хартиени формички. Подреждат се в плътно затваряща се метална кутия и се съхраняват в хладилник.

Notes

  • Ако ползвате течни сладкарски бои, намалете малко количеството сметана.
  • Също така, може да замените част от сметаната с портокалов ликьор.

Comments are closed.