Салата от печен праз

Или един малък “лифтинг” на една класическа рецепта.

Ако някой ден седнете в старомодно парижко бистро, ама от онези от едно време, не хипстърската им интерпретация то последните години, със сигурност в менюто за предястия ще откриете “праз със сос винегрет” (Poireaux vinaigrette), някъде между варените яйца с майонеза и резена домашно направен пастет. Сега, не ме разбирайте погрешно, нямам нищо против хипстърската интерпретация на бистрата, самата аз доста често ходя в тях, но понякога има нещо странно успокояващо във връщането към старите шлагери. Май му казват “носталгия”. Със сигурност, обаче, не изпитвам носталгия към класическия вариант на праза със сос винегрет, защото в нея стръковете праз са сварени или във вода, или на пара. С други думи, вкусът им е… безвкусен. Затова и в старомодното бистро бих си поръчала варени яйца с майонеза или резен домашен пастет, нищо че “зеленчуци който не яде…”.

Преди време, обаче, в едно кулинарно предаване (или състезание за професионалисти, не помня вече точно), видях вариант на тази толкова популярна салата с печен праз. Запазих идеята в един ъгъл на мозъка, но за съжаление, съм забравила на кой точно шеф трябва да благодаря за него. Защото наистина заслужава благодарности за тази чудесна идея. Сосът “винегрет” е всъщност, най-обикновен сос за салата, приготвен от зехтин и лимонов сок. И малко лайм за вкус. В най-стандартния вид, се добавя и горчица, но този път пропуснах.

Салата от печен праз

Recipe by MiraCourse: Нещо за начало, ПредястияCuisine: FrenchDifficulty: Easy
Servings

4

servings
Prep time

10

minutes
Cooking time

20

minutes
Resting time

30

minutes

Продукти
(за 4 порции)

  • 4 стръка праз (предимно бялата част)

  • около 30 мл зехтин

  • 1 с.л. сок от лайм

  • Настърганата кора на 1/4 лайм

  • редукция от оцет балсамико (по желание)

Начин на приготвяне

  • Фурната се загрява на 180 градуса.

    Празът се почиства от зелените листа и външната обвивка. Стъблата се нарязват на парчета с дължина около 20 см. Поставят се в тава, застлана с пекарска хартия. Парчетата праз се намазват със зехтин, посоляват се и се пекат за около 20 минути, като се обръщат от време на време, докато омекнат напълно и се зачервят.
  • Междувременно се приготвя соса: 2 супени лъжици зехтин се смесват със сока от лайм, малко сол и черен пипер. Разбърква се добре, докато се получи емулсия.
  • Готовият праз се поставя в сервизна чиния и се залива със соса. Оставя се да се маринова за около 30 минути. Преди сервиране се поръсва с настърганата кора от лайм и се добавя редукцията от оцет балсамико (по желание).

One Comment

  1. Със сигурност ще ми хареса и ще ги опитам 🙂
    Обичам праз!
    Прегръдка, Мира!