Корейски тост сандвич (Gilgeori Toast)

Или какво става, когато поръсите омлет със захар.

В началото на годината щерката ме нави да изгледаме един корейски сериал (к-драма) по Нетфликс. Съгласих се и започнахме да го гледаме заедно (и да обсъждаме на висок глас интригата, актьорите и тоалетите на актрисите, за най-голям ужас на ПП). След като го приключихме, започнахме втори… и аз се пристрастих. Особено по време на двумесечната изолация, пристрастяването ми достигна нови висини. До степен, че корейските сериали изместиха боливудските филми от сърцето ми. Вече серия от настоящата корейска драма преди лягане ми стана част ежевечерния ритуал, заедно с измиването на зъбите и слагането на крем против бръчки.

Едно от характерните неща в корейските сериали е продуктовото позициониране. То е просто навсякъде. Дали ще е водата в хладилника, веригата кафенета, където се срещат героите (веригата “Събуей” се оказва доста романтично място за срещи… или не), червилото на актрисата в главната роля, или колата, която кара главният герой, не може да избягате от него. Признавам, даже се и повлиях от някои от видяните марки и си купих няколко маски за лице и устни. Има ефект от рекламата, значи! Днешната рецепта е другият начин, по който корейските драми ме “инфлуенснаха” (както е модерно да се казва напоследък). В много от тях виждаме героите да ядат сандвичи на крак. А в един от любимите ми (засега) сериали, излъчен през пролетта, рекламата на верига заведения за тост-сандвичи си беше направо очевадна. Та така и се заинтересувах какво им е толкова специалното на тези сандвичи, или е просто рекламен трик.

Оказа се, че запечените сандвичи с омлет са наистина доста популярни, особено сред студентите и работещите хора за бързо хапване на крак през обедната почивка. След известно затишие през 90тте години, напоследък започват отново да добиват популярност (предполагам и като резултат от драма-вълната). Освен че е бърза и лесна за приготвяне, рецептата не съдържа и особени екзотични съставки. Май китайското зеле ще е най-трудно за намиране, но може да се замени и с обикновено бяло зеле. В много рецепти видях, че корейският хляб, с който се приготвят сандвичите е леко сладък, доста подобен на бриош и филиите са по-дебели от тостер-хляба, който използвах аз. Но и с тостер-хляб се получава добър резултат. Разбира се, запазих и щипката захар за омлета!

Корейски тост сандвич (Gilgeori Toast)

Recipe by MiraCourse: Месо и птици, Нещо солено, MainCuisine: Korean, КорейскаDifficulty: Easy
Servings

3

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

30

minutes

продукти
(за 3 сандвича)

  • 6 филии хляб тостер

  • 5-6 листа китайско зеле

  • 1 голям морков

  • 1 стрък пресен лук

  • 4 яйца (или 3 голям калибър)

  • 2 резена шунка

  • 3 резена сирене чедър, като за хамбургери

  • 2 с.л. кетчуп

  • 2 с.л. майонеза

  • Около 30г масло на стайна температура

  • 1-2 с.л. олио

  • 3 щипки захар

Directions

  • Листата китайско зеле се почистват от твърдата сърцевина и зелената част се нарязва наситно. Трябва да се събере около 1 чаша. Зелето се посолява и оставя настрана за няколко минути, за да си пусне водата. Морковът се обелва и настъргва на едро, стръкът пресен лук се нарязва на тънки колелца. В купа се поставят яйцата и се разбиват. Добавят се настъргания морков, нарязаният пресен лук и добре изцеденото зеле. Подправя се със сол и черен пипер и се разбърква добре. Получената смес е доста гъста, но това е нормално.
  • Тиган с равно дебело дъно се загрява на умерен огън (при мен 6 степен от 12). Филиите хляб се намазват от двете страни с тънък слой масло и се запичат от всяка страна на тигана, до златисто (около 2 минути на страна). Оставят се на топло (аз ги сложих във фурната на 80 градуса), докато стане време за сглобяването на сандвичите.
  • В тигана се загрява малко олио. С черпак се загребва 1/3 от сместа за омлета (яйце и зеленчуци) и се изсипва в средата на тигана. Със шпатула се оформя на плосък правоъгълник с размери, колкото филиите хляб. Запича се за около 3 минути от всяка страна (или до златисто). Готовите омлети се оставят на топло, докато стане време за сглобяването на сандвичите.
  • Сглобяване на сандвичите: Запечена филия хляб се поръсва с щипка захар. Отгоре се поставя омлета, върху него – парчето шунка, а отгоре – резенът сирене чедър. Отгоре се поръсва с малко кетчуп и майонеза и се завършва с втората филия препечен хляб. Разрязва се на две и се сервира веднага.

Comments are closed.