Шотландска супа с пиле и праз (Cock-a-leekie soup)

Или за страничните ефекти от четенето на криминални романи.

Никога не отказвам добър криминален роман. А когато харесам някой автор, обикновено изчитам цялата му поредица произведения. Така с годините съм си събрала набор “любими” детективи – Шерлок Холмс и Еркюл Поаро водят с убедителен брой точки, следвани отблизо от съдията Ди (да, добре, той е съдия!), Пери Мейсън (да, добре, той е адвокат!) и брат Кадфаел (да, добре, той е монах!). Преди 2-3 години, един приятел ми спомена за британски телевизионен сериал с главна героиня любител-детектив на име Агата Рейзън и чието действие се развива сред живописните пейзажи на английската провинция (Котсуолдс). Изгледах първата серия. После втората. После целият сезон. И тъй като бях видяла, че сериалът е по поредица от книги, си купих и прочетох първата. После втората. После останалите. Година по-късно, бях изчела 30тте книги за приключенията на Агата и видях, че авторката им има предишна серия книги, с главен герой полицай на име Хеймиш Макбет и чието действие се развива сред живописните пейзажи на шотландската провиция (Хайландс). Купих и прочетох първата. После втората. Ще ви спестя останалото. С две думи, станах голям почитател на авторката и нейните книги. Георите са живи и пълнокръвни, със своите тикове и недостатъци и човек може да се припознае в тях, интригата се развива увлекателно, а от всички книги струи и един тънък английски хумор. Та, покрай шотландските разследвания на Хеймиш Макбет се срещнах и с някои типични за района ястия, сред които и днешната супа със забавното име “cock-a-leekie” или “cocky-leekie”.

Рецептата се предполага, че датира от XVI-ти век и представлява проста и питателна супа с пиле и праз. Както повечето традиционни ястия, няма точна рецепта и всяко семейство я приготвя по своему. На много места добавят в супата и сушени сливи, но аз предпочетох да остана в солената гама и се задоволих само с добавката на моркови, която видях в сайта The Spruce Eats.

С две думи, изключително подходяща за дългите зимни вечери, когато след купа топла супа, може да се свиете под одеялото с вълнуващо криминале в ръка.

Шотландска супа с пиле и праз (Cock-a-leekie soup)

Recipe by MiraCourse: Нещо за начало, Супи, SoupCuisine: BritishDifficulty: Easy
Servings

6

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

1

hour 

20

minutes

продукти

  • 1 пиле около 1,2 – 1,5 кг

  • 250 г моркови

  • 750 г праз

  • 125 г ориз

  • 1,5 л зеленчуков бульон

  • Няколко стръка магданоз

начин на приготвяне

  • Празът се почиства и нарязва на шайби с дебелина 3-5 см. Морковите се обелват и нарязват наситно (или настъргват на едро ренде). Оризът се почиства и изплаква. Пилето се поставя в дълбока тенджера, добавя се половината праз (аз сложих повече от листата), посолява се, подправя се с черен пипер и се добавя бульонът.
  • Покрива се и се оставя да ври на тих огън за 1 час. Пилето се изважда и оставя настрана.

    Бульонът се прецежда и връща в тенджерата на тих огън. В тенджерата се добавят останалия праз, ориза и морковите. Бялото месо на пилето се отделя и нарязва на дребно (бутчетата, крилата и останалото месо използвах за друго ястие). Пилето се добавя към зеленчуците и супата се оставя да ври на тих огън още за 20 минути, докато оризът се свари напълно.

    Сервира се поръсена със ситно нарязан магданоз.

Notes

  • Рецептата е с цяло пиле, но в супата се използва само бялото месо. Ако предпочитате, може да използвате направо само пилешко филе, вместо цяло пиле, но бульонът ще стане по-малко наситен.
  • Вместо с ориз, в супата може да се сложи елда.

Comments are closed.