Шортбред бисквити с конфитюр

… или когато шотландските бисквити срещнат българския вкус.

Може би си спомняте шотландските маслени бисквити “шортбред”, които приготвих в началото на годината. Толкова са вкусни, маслени и топящи се в устата, че оттогава ги приготвях още 1-2 пъти.

Те са и една чудесна коледна бисквита, понеже могат да се приготвят предварително и да се съхраняват известно време. Но се отнасяйте с тях внимателно, понеже са доста ронливи и чупливи. Но не е чак толкова страшно и да се натрошат, ще може да ги използвате за хрупкав топинг на кисело мляко, крем, или кръмбъл. Лично изпитано!

Та, тъй като списъкът ми с коледни бисквити за проба тази година претърпя значителни промени в сравнение с първоначалния си вид през септември (да, да, оттогава ги обмислям!), реших съвсем да забия коня в реката и вместо предвидените провансалски сладки, да придам малко коледен цвят на шортбреда, като го кръстосам с друг вид бисквити, т.нар. “бисквити с отпечатък на палец” (thumbprint cookies). Искрено се надявам с това да не си навлека гневна вендета от страна на пуристите. В моя защита ще кажа, че първо, не съм единствената, на която е хрумнала подобна идея и второ, че резултатът страшно си заслужава.

А къде е българският вкус във всичко това? Ами, в използвания конфитюр. Много обичам шипков мармалад, но го намирам изключително рядко във Франция. Затова обикновено си нося от България и го кътам като зеницата на очите си за дните, в които съм добра и правя палачинки или пържени филийки за закуска. Но, за щастие при скорошното ни скитане из Елзас (за което ще разкажа другата седмица), установих, че това е доста популярен продукт в района и се прибрах с бурканче. Тъй като фамилията не си пада много по шипковия мармалад, за тях имаше вариант с конфитюр от къпини. Вие може да ползвате конфитюр по ваш избор, само не трябва да е много стегнат, а да е по-скоро с консистенция на крем/желе. Аз бих го пробвала също с малинов, кайсиев или портокалов аромат.

Шортбред бисквити с конфитюр

Recipe by MiraCourse: DessertDifficulty: Easy
Servings

30

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

20

minutes

продукти
(За 30 бисквити с диаметър 5 см)

  • 225 г масло на стайна температура

  • 115 г захар

  • 225 г брашно

  • 115 г царевично нишесте

  • ½ ч.л. сол

  • 5-6 с.л. конфитюр по желание (при мен от къпини и шипков мармалад)

начин на приготвяне

  • Брашното и нишестето се пресяват два пъти в купа. В отделна купа захарта се разбърква с дървена лъжица с маслото и солта до получаване на хомогенен крем. Добавят се пресятите брашно и нишесте и се замесва меко тесто (работи се бързо, за да не може маслото да се разтопи от топлината на ръцете). Тестото се оформя на топка и се оставя за половин час в хладилника, да стегне леко.
  • Фурната се загрява на 170 градуса (с вентилатор).
    Тавата се постила с пекарска хартия. Охладеното тесто се изважда от хладилника и се откъсват топчета с големината на орех. Оформят се с длани и леко се сплескват преди да се поставят в тавата. Върху всяко топче се прави дупка (не до долу) с пръст или с дръжката на дървена лъжица, с диаметър около 1,5 см. Във всяка дупка се слага по половин чаена лъжичка конфитюр.
  • Пекат се около 20 минути на 170 градуса, докато получат лек златист загар отгоре. Изваждат се и се оставят да изстинат напълно върху решетка преди да се приберат в затворена метална кутия. Издържат около седмица (поне).

Comments are closed.