Макарони Spiced Chai Latte

С аромат на индийски чай с подправки – сладки и екзотични.

Преди много години, в една научна лаборатория…

Както съм споменавала известен брой пъти, по време на аспирантурата имах много индийски колеги. Всеки ден, някъде към 5 следобед, един от тях загряваше около половин литър вода в електрическата кана, към която добавяше 7-8 пакетчета черен чай и го оставяше за се запари, докато течността придобие наситено кафяво-златист цвят. След това добавяше същото количество мляко, около половината захарница и няколко шушулки кардамон, които разтриваше между пръстите си. След още няколко минути, разсипваше в няколко чаши и се провикваше по коридора на лабораторията “Tea time!!!”. Целият екип се събираше около масата на чаша чай и разговори. Говорехме за работа, провалени и успешни опити, книги, филми, музика или просто живота като цяло.

Преди няколко години една голяма американска верига заведения за кафе и производни напитки въведе на пазара продукт, наречен “Spiced Chai Latte”. И за няколко месеца този аромат превзе планетата – в различни блогове се появиха рецепти как да си го направим вкъщи, рецепти за торти и кремове “Spiced Chai Latte”, за зърнена закуска, та дори и за тиквен пай.

А всъщност, този “Spiced Chai” напомня много силно за индийския”chai”, или “massala chai, който пиех преди толкова години в лабораторията. Дори и сега си го купувам на смеска, и го пия редовно, с малко мляко и се наслаждавам на аромата на карамфил, канела и кардамон върху небцето.

Същите тези аромати са и много подходящи като пълнеж за макарони – сметаната и белият шоколад напомнят на захарта и млякото в чая, а подправките добавят топлина и наситен вкус. Идеалното извинение да забъркам една доза.

В този пост ще видите също, че и макароните ми не са с идеална форма, поличките са малки, а някои даже и са напукани. Доказателство, че никой не е съвършен!

Макарони Spiced Chai Latte

Recipe by MiraCourse: DessertCuisine: FrenchDifficulty: Difficult
Servings

50

servings
Prep time

1

hour 

30

minutes
Cooking time

12

minutes

Продукти
(за около 50 макарона или 100 черупки)

  • 72 г белтъци

  • 190 г пудра захар

  • 190 г бадемово брашно

  • 1 ч.л. канела

  • За италианския меренг:

  • 72 г белтъци

  • 190 г захар

  • 48 г вода

  • Щипка сол

  • Малко синя/зелена/виолетова прахообразна боя (по желание)

  • За ганаша:
    (адаптиран от книгата на Пиер Ерме „Macaron”)

  • 325 г бял шоколад

  • 260 г течна животинска сметана

  • 1 пакетче чай + 4 шушулки кардамон + пръчка канела + 2 зърна карамфил + 1 звездовиден анасон + 4 зърна пипер Кампот

Directions

  • 5 дни предварително:
    Разделят се белтъците от жълтъците и се претеглят по 72 г белтък (5 средно големи яйца) в две отделни стъклени купички. Купичките се покриват с прозрачно домакинско фолио, пробиват се 2-3 малки дупки с върха на ножа и се оставят в хладилника до втечняване на белтъците. Изваждат се на стайна температура около 2 часа преди използване, за да могат да се темперират.
  • Предния ден (или по-рано на Деня Х)
    Приготвяне на ганаша:
    Сметаната се загрява в тенджерка почти до завиране. Добавя се чаят и подправките. Разбърква се добре, покрива се и се оставя за престои 30 минути.
    Белият шоколад се разтапя внимателно в купа на водна баня. Сметаната се затопля леко и се добавя на 3 пъти към разтопения бял шоколад, като се разбърква добре. 30 минути.
  • Ганашът се прехвърля в ниска и широка тава, покрива се с фолио и се оставя да изстине напълно за няколко часа преди да се използва за гарниране на макароните. Може да се направи от предния ден и да се съхранява в хладилник. Изважда се да се отпусне на стайна температура около час преди използването.
  • Денят Х
    Няколко плоски и широки тави се покриват с пекарска хартия.

    Приготвяне на макаронената смес:
    Захарта и бадемовото брашно се пресяват поотделно, още преди претеглянето. След като се претеглят, се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре. Добавя се канелата и боята (1). Първите 72 г белтъци се добавят към захарта и бадемовото брашно и се разбърква до хомогенна смес.
  • Приготвяне на италианския меренг :
    Водата и захарта се загряват в тенджера  на котлона (при изсипване на захарта се внимава да не останат кристали по стените на тенджерата. При нужда, се почистват с намокрена с вода четка). Във водата се поставя термосонда. Втората половина от белтъците (72г) се поставят в купата на електрически миксер с щипка сол. Когато температурата на захарния сироп достигне 115 градуса, миксера се включва и започва разбиването на белтъците на сняг. Когато температурата на захарния сироп достигне 118 градуса, се снема от огъня и се добавя на тънка струйка към белтъците в миксера. Сместа продължава да се разбива, докато се охлади (купата да е леко топла на пипане), около 3-4 минути. Получава се бял лъскав и сравнително твърд сняг – италиански меренг.
  • Полученият сняг се добавя с шпатула на 3 пъти към сместа от бадемово брашно и пудра захар. Разбърква се, като се започва от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане  към стените на купата. При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес е гладка, леко лъскава и се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне (обикновено отнема 35-50 разбърквания).
  • Сместа се прехвърля във пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см. След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. За да не се повдигат листата пекарска хартия при печенето, краищата им леко се повдигат и се залепват за тавата с малко от сместа за макарони.
  • След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава). Оставят се да се изсушат на стайна температура за 30 до 45 минути.
  • Фурна (с вентилатор) се загрява на 165 градуса. Макароните се пекат за 10-12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути. Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията.
  • Ганашът се прехвърля в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени черупки. Захлупват се с другата половина.
  • Оставят се да престоят 24 часа в хладилник преди консумация.

Notes

  • 1) Аз ползвам прахообразни, доста силни бои. По принцип при направата на макароните се препоръчва използването на гелообразни ли прахообразни бои вместо на течни, за да не наруши съотношението на сухите и течните съставки. Добавете боята към първите 72г белтъци, които се разбъркват с пудрата захар и бадемовото брашно
  • 2) За по-лесно шприцоване на макароните, под пекарската хартия може да се постави „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 5 см). Ако нямате шаблон, може да опитате следната техника – навеждате поша, започвате да шприцовате сместа, броите до 4 и вдигате поша.

2 Comments

  1. Чудесен цвят, а и аромат, предполагам 🙂
    Не съм правила все още макарони, но ми се видя интересно
    смесването на двата вида меренг!
    Поздрави, Мира!

    • Дани,
      благодаря ти!
      Това със смесването на белтъците на два пъти (директно и като меренг) е по метода на Пиер Ерме.
      Поздрави и хубав уикенд!