Салата с праскови, прошуто и моцарела

Нещо като салата “Капрезе”, но с праскови вместо домати и малко прошуто, ей така, за идеята.

Гъделът в тази рецепта са червените праскови. По принцип тук не се намират навсякъде, затова когато ги видях на пазара миналата седмица, веднага си купих няколко броя. И за да не ги слагам само в киселото ми мляко за закуска, вложих една в салата.

Червените праскови тук се наричат “праскови от лозята”, защото от една страна, сезонът им е кратък и съвпада с първите гроздове, а от друга, понеже навремето са засаждали дръвчетата сред лозята, за да може в случай на заразяване с един вид гъбички по листата, те първо да застигнат дръвчетата и да бъдат третирани преди заразата да стигне до гроздето.

Тези праскови са с двуцветна сърцевина и леко по-кисел вкус в сравнение с обикновените праскови. За рецептата може да ползвате и друг вид праскови или нектарини, стига да обичате салдко-солените съчетания. Количествата са дадени за една порция, понеже ПП и Камбанката са вече на село при баба и направих салатата (напълно егоистично!) само за себе си. Вие нагласете количествата според броя на сътрапезниците!

За дресинга използвах един по-джиджан оцет, който бях купила преди време, с аромат на цитруси и ванилия, но вие може да използвате балсамико, или просто хубав ябълков оцет.

Салата с праскови, прошуто и моцарела

Recipe by MiraCourse: SaladsDifficulty: Easy
Servings

1

servings
Prep time

10

minutes
Cooking timeminutes

Продукти
(за всяка порция)

  • 1/2 праскова

  • 1 тънък резен прошуто

  • 30 г моцарела

  • Малко ситно нарязан босилек

  • Дресинг от сол, оцет и зехтин на вкус

начин на приготвяне

  • Приготвянето е повече от елементарно. Прасковата се нарязва на тънки ивици, а моцарелата – на кубчета.
  • Подреждат се в чиния, поръсват се със ситно нарязания босилек и се подправя с дресинга.

Comments are closed.