Таратор за десерт

 

Какво става, когато тараторът се трансформира в десерт ? – Мус с кисело мляко и копър, сорбе от краставица и карамелизирани орехи. Липсва само чесънът.

Може да намерите тази рецепта и в летния брой на онлайн списанието на кулинарните блогъри, SointoFOOD. Всъщност екипът на списанието е главният виновник за тази рецепта. Преди няколко седмици ни отправиха предизвикателството да изпратим рецепта за сорбе с необичаен вкус. Малко ми трябваше, за да се втурна да си представям едно собре с краставица, ама сладко. И тъй, и тъй бях стигнала дотам, защо и да не побутна въображението си още малко до таратор в сладък вариант. Ами, ето го пред вас, също толкова свеж и разхлаждащ като оригинала, минус аромата на чесън.

Продукти (за 6 порции):

  • За сорбето от краставица:
    500 г краставица (обелена и почистена от семките)
    150 г захар
    Сокът на половин лимон
    1 белтък
  • За муса с кисело мляко:
    250 г гръцко или цедено кисело мляко
    250 мл пълномаслена течна сметана
    50 г пудра захар
    4-5 стръка копър
    4 г (2 листа) желатин
  • За карамелизираните орехи:
    40 г орехови ядки
    3 с.л. захар
    Спрей с оцветено какаово масло за украса (по желание)

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на сорбето от краставица (1 ден предварително):
    Краставицата се обелва и почиства от семките и се нарязва на парчета. Пюрира се с пасатор, заедно със захарта и лимоновия сок. Добавя се белтъка и се разбива с пасатор в продължение на 5 минути (сместа побелява и увеличава леко обема си).
  • Ако искате по-наситен цвят, в този момент може да добавите малко сладкарска боя. Готовата смес се изсипва в затваряща се кутия за сладолед и се поставя във фризера.
  • Изважда се и се разбива с пасатор на първия, втория, четвъртия и шестия час, за да се получи по-гладка консистенция с дребни ледени кристали. Изважда се от фризера няколко минути преди сервирането.
  • Приготвяне на карамелизираните орехи:
    Орехите се запичат за няколко минути на горещ и сух тиган. Захарта се загрява в тенджера на умерен огън. Когато захарта започне да се топи, тенджерата се отдръпва от огъня и в нея се изсипват запечените орехи и се разбърква енергично.
  • Захарта покрива орехите с бели кристали, като скреж. Тенджерата се връща на котлона, на умерен огън и захаросаните орехи се загряват, като се разбъркват непрекъснато, докато захарта се разтопи и карамелизира.
  • Когато карамелът достигне до златист цвят, тенджерата се отдръпва и орехите се изсипват върху тава, покрита с пекарска хартия. Оставят се да изстинат.
  • Приготвяне на муса с кисело мляко:
    Копърът се измива и подсушава. Сметаната се загрява в тенджера до завиране. Отдръпва се от огъня и в нея се добавя копъра. Покрива се и се оставя за около час, за да се ароматизира.
  • Копърът се изважда и сметаната се прибира в хладилник за около 2-3 часа, докато се охлади и стане напълно студена (за да може да се разбие).
  • Желатинът се накисва за 10 минути в студена вода. Бъркалките на миксера, с който ще се разбива сметаната се поставят за 10 минути във фризера. Киселото мляко се разбърква с половината захар в купа.
  • Отделно студената сметана се разбива с останалата захар на пухкав крем. Двата крема се съединяват и разбъркват внимателно. Желатинът се отцежда и разтопява внимателно на водна баня или на ниска мощност в микровълновата фурна.
  • Добавя се към крема и се разбърква добре. Кремът се изсипва в полусферични силиконови форми (може да ползвате и силиконови форми за мъфини), повърхността се заравнява и се оставя да стегне за 2 часа във фризера.
  • Замръзналите полусфери се изваждат от формата и се обръщат в десертна чиния. Ако използвате спрей за декорация, първо ги поставете върху решетка, напръскайте и тогава прехвърлете в чинията.
  • Оставят се да се отпуснат за около час в хладилника. От сорбето се оформят топки или овални форми с помощта на обикновена лъжица или такава за сладолед и се поставят в чинията.
  • Тъй като сорбето се разпада лесно, може да го подредите и по-артистично около полусферите под формата на граните. Поръсете отстрани или отгоре с карамелизираните орехи. Сервирайте веднага.

4 Comments

  1. Необичайна рецепта и изключително красиво поднесена! Поздрави

  2. Страхотна нова презентация на нашенския таратор в сладък вариант.Много красиво и много стилно поднасяне.
    Поздрави и весело лято !

  3. Ха-ха, както казват младите -якооо!

  4. Благодара ви, момичета!
    Хубав край на лятото и на вас!