Number Cake с Baileys (Шоколадова торта-цифра с ганаш с Baileys)

 

В началото на годината снимки на торти във формата на цифри в пастелни цветове и украса от сладки и живи цветя заляха социалните мрежи. Тортите-цифри (Number Cake), разкриващи възрастта на рожденика, дори и без свещите, са в момента на гребена на вълната и нямаше начин да не се поддам на визуалното им разточителство и да пробвам мой вариант. Най-сложното беше да избера цифрата.

След известен размисъл избрах да направя едноцифрена торта с размерите на лист хартия, защото не бях предвидила гости за дегустацията, а рождените ни дни са далече. Но, ако вие я правите за парти, може лесно да увеличите количествата в зависимост от броя на гостите. Отначало мислех да я направя във формата на цифрата 8, заради символа на безкрайност и така нататък, но после ме осени идеята. Ще я направя като 9, за деветте години на Мармотника след някой и друг месец, за деветте букви в името ми и за сбора от цифрите на навършените ми преди два месеца години. На вас оставям да решите дали съм на 18, или на 27.

А вдъхновението за шоколадова торта на етажи, слепени с шоколадов ганаш с Baileys, дойде от тази торта: https://bit.ly/2HxAfAP

 

Продукти:
(за 6 порции, тортата е с максимални размери 30 х 20 см)

  • За масленото тесто:
    310 г брашно
    30 г какао
    40 г бадемово брашно
    90 г пудра захар
    40 г захар
    180 г масло
    1 яйце
    1 с.л. Baileys Original
    1 щипка сол
  • За шоколадовия ганаш:
    250 г черен шоколад (66% съдържание на какао)
    450 мл пълномаслена течна сметана
    60 мл Baileys
  • За крема:
    125 г маскарпоне, студено
    250 мл пълномаслена животинска течна сметана, студена
    1 ч.л. ванилов екстракт
    2 с.л. пудра захар
  • За украса: пресни плодове (малини), няколко листа мента, бисквити, бонбони (по желание), макарони или други сладки (ако имате в наличност)

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на блата:
    Брашното, какаото, бадемовото брашно, солта и двата вида захар се размесват в купа. Добавя се студеното масло, нарязано на кубчета и се изронва с пръсти до получаване на консистенция на мокър пясък (ако имате кухненски робот, може да ползвате и него).
  • Добавят се яйцето и лъжицата Baileys и се замесва гладко тесто (работете бързо, защото от топлината на ръцете маслото се разтопява). Тестото се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилник за 1 час.
  • Приготвя се шаблонът, като на лист хартия А4 се оформя  желаната цифра, с дебелина на стените 6 см и се изрязва.
  • Фурната се загрява на 170 градуса.
    Тестото се разточва на поръсения леко с брашно плот до дебелина 5-6 мм и с шаблона се изрязва първата цифра. Поставя се в тава, застлана с пекарска хартия.
  • Остатъците от тестото се събират, разточват и с шаблона се изрязва втората цифра (за втория етаж). От останалото тесто може да се оформят няколко бисквити, които да се използват по-нататък за украса.
  • Прехвърля се в тавата. Блатовете се пекат в продължение на 12-15 минути (докато потъмнеят леко по краищата). Изваждат се и се оставят да изстинат напълно в тавата преди сглобяването на тортата (не ги изваждайте преди това, защото са меки и могат да се счупят, при изстиването се втвърдяват).
  • Приготвяне на ганаша:
    Шоколадът се натрошава в купа, добавя се количеството Baileys. Сметаната се загрява в тенджерка почти до завиране. Горещата сметана се добавя към шоколада и се оставя за минута-две, докато шоколадът се разтопи.
  • Разбърква се внимателно, до получаване на гладък и лъскав крем. Покрива се с прозрачно домакинско фолио, оставя се да изстине и се прибира да стегне в хладилник за 6 часа  (или една нощ, ако го приготвяте от предния ден).
  • Разбива се за няколко минути с миксер на пухкав крем (ганашът увеличава обема си и цветът му изсветлява). Оставя се в хладилник до използването му.
  • Приготвяне на крема:
    Купата, в която ще се разбиват сметаната и маскарпонето се поставя, заедно с бъркалките на миксера за 30 минути в хладилник, което ще улесни разбиването впоследствие.
  • Сметаната, маскарпонето, ваниловият екстракт и захарта се слагат в студената купа, разбъркват се отначало няколко пъти с шпатула и после с миксер до получаването на гладък и пухкав крем.
  • Сглобяване на тортата:
    Кремът и ганашът се прехвърлят поотделно в пош с гладък накрайник. В сервизна чиния се поставя единият блат и отгоре се шприцоват крема и ганаша, като се редуват.
  • Отгоре се поставя вторият блат и се шприцоват отново крем и ганаш.
  • Тортата се украсява отгоре с парчета от бисквитите, пресни плодове, бонбони (по желание), макарони (имах подръка изостанали белтъци, затова приготвих набързо малко черупки, които слепих с останалия ганаш с Бейлис). Може да добавите и ядливи цветя, ако харесвате. Аз лично не обичам живи цветя в ястията, затова прибегнах до листенца мента за свеж зелен цвят.

4 Comments

  1. Страхотна торта! Аз не се захващам да правя сладкиши, само ахкам по тях, имайки предвид, че не ми се отдават… Но щом успях да се науча да правя макарони именно по твоите рецепти, сигурна съм, че ще успея да докарам такава торта. Целувки!

  2. А може би на 36, на 45, на 54, на 63, на 72, на 81 или пък на 90:))
    Чудна торта цифра, още повече шоко вариант!

  3. А може би на 36, на 45, на 54, на 63, на 72, на 81 или пък на 90:))
    Чудна торта цифра, още повече шоко вариант!

  4. Соня, тортата е много лесна, така че съм сигурна, че ще се справиш 🙂

    Весела, признавам само 18 и 27 😉