Провансалско айоли

 
Повечето от вас сигурно знаят, че сосът „айоли“ всъщност е вид чеснова майонеза. Освен това, тя е и съставна част на едно лятно и лесно за приготвяне провансалко ястие.
 

И така, провансалското айоли съдържа освен чесновата майонеза и: риба-треска (най-често поширана), зелен фасул, моркови, яйца, картофи, карфиол. В зависимост от сезона, може да замените някои от зеленчуците с други, или да добавите, например, артишок, броколи или тиквички. Някои даже слагат и охлюви. Аз ги пропуснах.

Традиционно, сосът айоли се приготвя в дървено хаванче и консистенцията му трябва да е такава, че чукалото да стои изправено в него. Отначало се е правел без жълтък, само от чесън, сол и зехтин. Жълтъкът е добавен доста по-късно, да улесни разбиването и хомогенизирането му, по подобие на майонезата. Аз се опитах да го направя в моя гранитен хаван, но след като майонезата така и не захвана след повече от 15 минути упорито разбъркване, се предадох и се върнах към метода, който знам – в стъклена купа и с тел за разбиване. Хаванчето за снимката е кимване към традиционния метод (или, между нас казано, за парлама). Тъй като майонезата се приготвя със зехтин, вкусът й е доста специфичен и силен. Макар че то и чесънът спомага за силата му… май трябва да включа предупреждение да се яде семейно и да не се планува излизане сред хора след  това. Та, ако не обичате зехтин, може да го замените с олио, въпреки че това ще отнеме от характерния аромат. Така че, предупредени сте!

 

Също така, традиционно, рибата за айолито е поширана в ароматен бульон. Аз, обаче, последвах указанията в една от прочетените рецепти, за изпичане на рибата на ниска температура, с цел да не се разводни много вкуса й. Оказа се много добра идея.

А ако искате да се разходите с мен из Прованс, погледнете тук.

Продукти:
(за 6 порции, рецептата е базирана на тази и тази)

  • 800 – 900 г филе от риба-треска (или друга бяла риба)
  • 6 средноголеми картофа
  • 2 големи моркова
  • 1 малка глава броколи (или карфиол)
  • Около 250 г кръгъл зелен фасул
  • 6 яйца
  • За майонезата:
    1 скилидка чесън
    1 ч.л. морска сол
    1,5 ч.л. прясно изстискан лимонов сок
    1 жълтък
    120 мл зехтин

Начин на приготвяне

  • Фурната се загрява на 90 градуса.
    Филетата риба са почистват от остналаи кости, подсушават се, посоляат се, поръсват се с черен пипер и се поставят в тава, застлана с пекарска хартия. Пекат се в продължение на 30 минути.
  • Яйцата се сваряват за 9 минути, охлаждат се веднага в студена вода и се обелват.
  • Картофите се сваряват за около 15 минути (в зависимост от големината им), или докато острието на нож проникне безпроблемно в центъра им. Оставят се да изстинат и се обелват.
  • Броколите се накъсват на розички и сваряват на пара, заедно със зеления фасул и нарязаните на пръчки моркови. Потапят се веднага в купа със студена вода и кубчета лед, за да запазят зеления си цвят.
  • Скилидката чесън се обелва, нарязва на парченца и се стрива на каша в хаванче, заедно с морската сол. Добавя се лимоновият сок и се стрива отново. Получената смес се прибавя към жълтъка, разбърква се добре с тел, за да се хомогенизира и постепенно започва да се налива на тънка струйка и на части зехтина, като се разбърква непрекъснато.
  • Постепенно майонезата започва да се сгъстява. Разбърква се, докато поеме цялото количество зехтин. Може да се овкуси допълнително със сол, лимонов сок или горчица.
  • Отделните компоненти на ястието се подреждат в сервизно плато. Поднася се студено, или топло, заедно с чесновата майонеза и чаша студено розе.

3 Comments

  1. Прекрасно! Много изкушаващо!

  2. Ням – ням. 🙂 Много вкусно изглежда. Мисля да го пробвам за една специална вечеря, която ще приготвям скоро. Благодаря за рецептата.

  3. Ил, благодаря ти! 🙂

    Борислав, надявам се рецептата да Ви допадне! 🙂

    Поздрави и хубав край на седмицата!