Замъкът Монте Кристо

 

След разходката по родните земи на д’Артанян, логично беше да посетим и къщата на литературния му „баща“, Александър Дюма, обезсмъртил го за поколенията.

Имението на писателя се намира в градчето Le Port-Marly, недалеч от Париж. В нея Дюма е прекаран общо около 2 години, преди къщата да бъде продадена заради дългове. Постройките са разположени в средата на красив парк в английски стил и се състоят от две части:

– Замъкът Иф (нали сте чели „Граф Монте Кристо“?), в неоготически стил, разположен на малко островче, заобиколен от ромолящ поток и езеро, където се намира кабинетът на писателя;

– самата къща, в която е живял и устройвал тържества.

Историята на името е, че когато къщата е построена, Дюма изобщо не е имал намерението да я нарича “замък”. Един ден негов приятел, търсейки я в околностите, питал местните за къщата на Александър Дюма и всички вдигали недоумавящо рамене. Когато обаче им казал “Александър Дюма… нали сте чували за “Граф Монте Кристо”, отговорът веднага бил “А, разбира се, граф Монте Кристо. Замъкът му е ей там нататък” И така къщата била кръстена.

До самото градче може да стигнете или с кола, или първо с влак или РЕР А (електичката, обслужваща предградията) до спирка Saint-Germain-en-Laye и после с автобус номер 10 и няколко минути пеша.

Изключително препоръчвам, ако разбирате френски, да посетите музея през втората неделя на месеца, когато са организирани посещения с екскурзовод. Така ще научите много неща за семейството и живота на писателя, за историята на къщата, построена от архитекта Иполит Дюран и която за малко да бъде разрушена, но закупена в последния момент от градската управа на трите съседна града и така спасена.

Освен изключително плодовит писател, Александър Дюма се е славел и като гастроном-ценител на хубавата храна, който е оставил за поколенията един Голям кулинарен речник с множество рецепти, включително за приготвяне на слон… ако случайно ви попадне някой ден.

Не са пропуснати, разбира се, и диамантите на кралицата. В стаята, където се е помещавала спалнята на писателя, има възстановка на предполагаемите диамантени висулки, дадени от Ана Австрийска на Бъкингамския херцог като залог за нежните й чувства и които храбрите мускетари успяват да й върнат в последния момент и така да объркат демоничните планове на кардинала (или поне така е според книгата).

На етажа се намира и един прекрасен салон, обзаведен в билзкоизточен стил, с ниски дивани, премрежени прозорци и прекрасни плетеници от мозайкии по стените.

Ако сте почитатели на Александър Дюма, със сигурност ще прекарате един чудесен следобед в имението, на разходка из къщата или парка. И ще си тръгнете със желанието да препрочетете поне „Тримата мускетари“ и „Граф Монте Кристо“.

Замъкът Иф

Къщата и паркът

2 Comments

  1. Благодаря за тази разходка, Мира!
    Обичам Дюма 🙂

  2. Дюма…замъка Иф…
    Една неосъществена мечта от тийнейджърските години…припомни ми я…благодаря!