Виена в такт 3/4

 

Пет пролетни дни в австрийската столица.

Откакто сме женени, всъщност, не, откакто имаме телевизор вкъщи, което се пада горе-долу по същото време, сутринта на първи януари започва с новогодишния концерт на виенската филхармония и кадри от австрийската столица с хубавия син Дунав. Всяка година си казваме с ПП, че няма да е лошо един ден да идем да видим Виена наживо. Тази година съчетах думите с действия и в края на концерта вече гледах за хотели, а час по-късно имахме резервация и самолетни билети за пролетната ваканция.

След това дойде времето и за програмата. Задължителната част включваше поне Пратера с „истинското“ виенско колело, Операта и един урок по виенски валс.

За планиране на пътуването използвах в голяма степен информацията от официалния туристически сайт на града (всички адреси са на края на поста), както и предварително резервирах някои ресторанти и закупих всички възможни билети онлайн, включително и седмична карта за транспорта с допълнително пътуване с бързия влак до и от летището. Учудващо за мен, разпечатката на транспортната карта не трябваше да се валидира на влизане или излизане от метрото, даже не видяхме и проверки. Сигурно виенчани са страшно дисциплинирани и съвестни граждани.

Пристигнахме в понеделник в ранния следобед, под аромата на прясно изпечени кифлички. Оставихме багажа в хотела и поехме към Пратера в търсене на призраците под виенското колело. Хубавото на Пратера е, че всяка атракция се заплаща поотделно. Всъщност, може и да е лошо, де, защото бюджетът си върви. След като се насладихме на Виена отвисоко, минахме през въртележката, кривите огледала и пропуснахме най-високоскоростните влакчета. След което стана време за вечеря в един от ресторантите на парка, Rollercoaster, който си беше чиста проба тръпка за пораснали деца като нас – поръчваш самостоятелно по таблет, коктейлите се забъркват от механични ръце, ястията пристигат по система от релси директно пред теб.

Следващите дни бяха заети с посещения с по-културна насоченост. Макар че, виенското колело може да мине за историческа и културна забележителност, така де, все пак е на 120 години!

От основните забележителности, горещо препоръчвам Хофбург. Колекцията от съдове на императорското семейство е забележителна, както и апартаментите на императрица Елизабет, по-известна като Сиси. Ако сте почитатели на Густав Климт, непременно отделете време за Белведере, комплекс от два барокови двореца, с прекрасна градина. Горният дворец е музей, в който са изложени няколко от известните картини на Климт, сред които „Целувката“ и „Джудит“. Аз открих за себе си и няколко представителя на германските импресионисти, чиито творби не познавах, но които ми допаднаха.

Другият впечатляващ дворец беше Шьонбрун, с императорските апартаменти, редицата произведения на изкуството и огромния парк. И, естествено, виенският щрудел в Residenz Café. Аз заведох фамилията и на демонстрация по приготвянето му. Ако искате хубави места, идете поне 15 минути преди началния час. Демонстрацията се провежда в сутерена на кафенето, близо до централния вход на двореца, с чаша кафе и парче ябълков щрудел. Накрая даже си тръгвате и с рецептата, само че досега още не съм се престрашила да го приготвя в домашни условия.

Ако сте почитатели на класическата музика, посещението на виенската опера със сигурност ще ви хареса. Часовете се обявяват на сайта около два месеца предварително, и съветът ми е да идете по-рано, понеже билетите се закупуват на място. Вътрешността на сградата е прекрасна, с мраморните стълбища, изрисуваните тавани и императорската ложа.

Гвоздеят на програмата ни беше урок по виенски валс, придружен от чаша австрийско пенливо вино (много добро, между другото). Бях избрала училище Waltz in Viena, с уроци на английски и по възможност, малки групи. В крайна сметка се оказа, че в посочения час бяхме само ние, та урокът ни неочаквано се превърна в частен. От една страна, това беше огромен плюс, понеже бяхме сами в залата, но от друга – така се виждаше много по-лесно, когато бъркахме стъпките. Преподавателката беше страхотна и в паузите ни разказа много интересни неща за историята на валса и сезонът на баловете в града. След като навлязохме достатъчно в материала, часът завърши с “Хубавия син Дунав”, пълен разкош!

Не пропускайте и кафенетата и сладкарниците, пълни с безбройни изкушения – сладкиши, торти, кафе “меланж”, което страшно върви на тортите, хубава бира, наденички и шницели. И едни страхотни свински джолани в Пратера.

Изобщо, Виена много ни допадна. Бих искала да се върна някой ден, но повече да се разхождам из улиците и парковете и да спирам в кафенетата за парче сладкиш, лежерно и ненатоварващо да се наслаждавам на австрийската столица.

Полезни и безполезни адреси:

Art-Hotel ANA Adlon:  малко извън центъра с основните забележителности, на две крачки от Пратера, с вкусна закуска и калпав безжичен нет

Hofenedergasse 4, Leopoldstadt, Vienna 1020

http://ana-hotels.com/adlon

Сайтът на туристическото бюро на Виена

https://www.wien.info/en

Сайтът на градския транспорт за закупуване на билети и карти

https://www.wienerlinien.at/eportal3/ep/channelView.do/pageTypeId/66533/channelId/-47643

Пратера

http://www.praterwien.com/en/home/

Дворецът Хофбург

Michaelerkuppel, A-1010 Wien

Underground: U3 (orange), alight at Herrengasse

https://www.hofburg-wien.at/en/

Дворецът Белведере

Prinz-Eugen-Straße 27 , 1030 Wien

Underground U1, Station “Südtirolerplatz” + walk 15 mins

Tram D Station “Schloss Belvedere”

https://www.belvedere.at/en

Дворецът Шьонбрун и Residenz Café с демонстрацията за правене на виенски щрудел

Schönbrunner Schlossstraße, 1130 Wien

Underground: U4, Schönbrunn station

https://www.schoenbrunn.at/en/

Waltz in Vienna Private Dance Academy

Palais am Beethovenplatz

Kantgasse 3, 1010 Vienna

Metro U4 – Stadpark

https://www.waltzvienna.com/authenticvienna/danceacademies/

За посещение на Операта

Wiener Staatsoper Guided tours
Goethegasse 1

http://www.wiener-staatsoper.at/en/your-visit/guided-tours/

Rollercoaster Restaurant в Пратера за деца и непораснали  възрастни

Riesenradplatz 6, 1020 Wien

http://www.rollercoasterrestaurant.com/de/standorte/ROLLERCOASTERRESTAURANT_Wien

Schweizerhaus в Пратера – страхотни свински джолани, с хрупкава запечена кожичка. Предвидете един брой за трима души, понеже порциите са големи (цената на ястието е на килограм джолан и един брой излиза над кило). Плаща се само в брой.

Prater 116, 1020 Wien

http://www.schweizerhaus.at/index.asp

Ribs of Vienna: според сайта им, най-вкусните ребърца на скара в града. Доколко е вярно не знам, понеже бяха единствените, които пробвахме, но наистина бяха вкусни! Резервацията е задължителна, понеже имат добри отзиви в TripAdvisor и силно присъствие на азиатска клиентела

Weihburggasse 22, 1010 Wien, Austria

Metro U1/U3 – Stephansplatz

http://www.ribsofvienna.at/

Figmuller Bakerstrasse – Задължителните шницели. Резервацията е силно препоръчителна, ако не искате да чакате дълго, понеже опашките са значителни

Bäckerstraße 6, 1010 Wien

Metro U1/U3 – Stephansplatz

https://www.figlmueller.at/en/welcome.html

1516 Brewing Company – добра крафт бира и вкусно меню

Schwarzenbergstraße 2, 1010 Wien

http://www.1516brewingcompany.com/

Gerstner K. u. K. Hofzuckerbäcker – Сладкарница с много симпатичен интериор и невероятни сладкиши

Kärntner Str. 51, 1010 Wien

Metro U1/U2/U4 Karlsplatz

https://www.gerstner-konditorei.at/en/index.html

Cafe Schwarzenberg – страхотен интериор от 19-ти век и класическа кухня с вкусна макова торта

Kärntner Ring 17, 1010 Wien

http://www.cafe-schwarzenberg.at/en/

И лавината от снимки…

Пратера

Дворецът Белведере

Дворецът Хофбург

Дворецът Шонбрун и демонстрация по правенето на виенски щрудел

Вкусотиите за похапване – гулаш, наденички, торти, кайзершмарн

Операта

И още Виена

2 Comments

  1. Много е красива Виена.Имах възможност само веднъж да намина през този град.Но не съм го разглеждала.В Австрия има великолепни градчета и много дворци.Именно този новогодишен виенски концерт впечатлява и моето семейство и бихме искали и ние да се насладим на красотата на Виена.Дано имаме тази възможност да разгледаме този красив град.Благодаря за полезните адреси .
    Поздрави и лека седмица !

  2. Прекрасно – снимки, разказ и полезна информация!
    Мечтаната дестинация май е време да стане реалност, така ме изкуши този пост:))