Лимонови макарони с пралинов крем

 
Една много сполучлива комбинация аромати, видяна в торта в кулинарно сладкарско състезание, която реших да пробвам под формата на макарони. Лимоновата кора, със свежия си аромат, събужда сладостта на карамелизираните лешници.
 

Според „Големия Гастрономически Ларус“, пралините са бонбони, направени от карамелизирани бадеми. Ядките първо се загряват и после се добавят към врящ захарен сироп, който ги покрива изцяло първо на кристали, а после карамелизира. Последният слой може да бъде допълнително оцветен.

Пралините са измислени през 1630 година, в град Монтаржи (на около стотина километра от Париж). Господин Ласань, бивш кулинерин интендант (така и не намерих начин да преведа длъжността „officier de bouche“, буквално „служител за устата“) на дук Сезар дьо Шоазьой, граф дьо Плеси-Пралин, избира да се установи в този град след като се оттегля от професионалното си поприще. Историята разказва, че един ден господин Ласань видял кухненско чираче да похапва остатъци от карамел с няколко бадема и така му дошла идеята да карамелизира цели бадемови ядки. Получените сладости добиват изключително популярност, включително и на дипломатическата сцена (или поне така е според легендата), благодарение на маршал дьо Плеси-Пралин, министър на кралете Луи XII и Луи XIV. Подобни бонбони се срещат и в други френски области и се използват за гарниране на тарти, бриоши и кремове. Ако имате път към Лион, непременно опитайте техния специалитет, тарта с розови пралини.

В сладкарството пралините освен цели, се използват и под формата на пудра, или крем, наречен „пралин“ (докато бонбоните са в женски род „пралина“, кремът/пудрата е в мъжки и така се разграничават), който се прави от карамелизирани бадеми, лешници, та дори и фъстъци.

Дори и само карамелизираните ядки са нещо изключително вкусно! Добре, че бях приготвила по-голямо количество, понеже доста отиде за опитване, докато приготвях крема… в името на успеха на рецептата, разбира се!

Продукти:
(за 36 макарона или 72 единични черупки, рецептата е по книгата „Макарон“ на Пиер Ерме)

  • 55 г белтъци
    150г пудра захар
    150 г бадемово брашно
    Настърганата кора на половин лимон
    Жълта сладкарскя боя
  • За италианския меренг:
    55 г белтъци
    150 г кристална захар
    37,5 г минерална вода
    Щипка сол
  • За пралиновия крем:
    (рецептата е от книгата „Макарон“ на Пиер Ерме)
    187 г лешници (обелени от черупките)
    112 г кристална захар
    30 г вода
    ½ ч.л. ванилов екстракт
    187 г масло на стайна температура
    75 г престояли белтъци
    120 г захар
    30 г минерална вода

Начин на приготвяне

  • 5 дни предварително:
    Разделят се белтъците от жълтъците и се претеглят по 55 г белтък в две отделни стъклени купички и 75 г – в трета (общо от 5 големи яйца).
  • Купичките се покриват с прозрачно домакинско фолио, пробиват се 2-3 малки дупки с върха на ножа и се оставят в хладилника до втечняване на белтъците. Изваждат се на стайна температура около 2 часа преди използване, за да могат да се темперират.
  • Предния ден (или по-рано на Деня Х)
    Приготвяне на лешниковия пралин:
    Фурната се загрява на 180 градуса. Лешниците се изсипват на равен слой в тава, постлана с пекарска хартия и се запичат за 15 минути.
  • 112 г захар и 30 г вода се оставят да заврят в тенджера до 121 градуса. Ако нямате термометър, това е моментът, в който сиропът, след като кипне, започне да ври по-бавно, на големи мехури.
  • Когато температурата на захарния сироп достигне 121 градуса, тенджерата се отдръпва от огъня и в него се изсипват запечените лешници и се разбърква енергично. Захарта покрива лешниците с бели кристали, като скреж.
  • Тенджерата се връща на котлона, на умерен огън и захаросаните лешници се загряват, като се разбъркват непрекъснато, докато захарта се разтопи и карамелизира.
  • Когато карамелът достигне до златист цвят, тенджерата се отдръпва и лешниците се изсипват обратно върху тавата с пекарска хартия. Оставят се да изстинат и се смилат на пудра в блендер.
  • Приготвяне на пралиновия крем:
    Размекнатото на стайна температура масло се разбива с пралиновата пудра и ваниловия екстракт на пухкав крем с миксер.
  • 30 г вода и 120 г захар се загряват в тенджера  на котлона (при изсипване на захарта се внимава да не останат кристали по стените на тенджерата. При нужда, се почистват с намокрена с вода четка). Във водата се поставя термосонда. 75 г престояли белтъци се поставят в купата на електрически миксер с щипка сол.
  • Когато температурата на захарния сироп достигне 115 градуса, миксера се включва и започва разбиването на белтъците на сняг. Когато температурата на захарния сироп достигне 118 градуса, се снема от огъня и се добавя на тънка струйка към белтъците в миксера. Сместа продължава да се разбива, докато се охлади (купата да е леко топла на пипане), около 3-4 минути.
  • Получава се бял лъскав и сравнително твърд сняг – италиански меренг. Италианският меренг се добавя на три път към маслено-пралиновия крем и се разбърква до хомогенна смес. Полученият крем се прехвърля в пош с накрайник преди гарнирането на макароните.
  • Денят Х
    Приготвяне на макаронената смес:
    Захарта и бадемовото брашно се пресяват поотделно, още преди претеглянето. След като се претеглят, се поставят в дълбока купа и се разбъркват добре. Добавя се настърганата лимонова кора.
  • Сладкарската боя се разбърква с първите 55 г белтъци. Оцветените белтъци се добавят към захарта и бадемовото брашно и се разбърква до хомогенна смес. (Забележка – аз ползвам прахообразни, доста силни бои. По принцип при направата на макароните се препоръчва използването на гелообразни ли прахообразни бои вместо на течни, за да не наруши съотношението на сухите и течните съставки).
  • Приготвяне на италианския меренг:
    Водата и захарта се загряват в тенджера  на котлона (при изсипване на захарта се внимава да не останат кристали по стените на тенджерата. При нужда, се почистват с намокрена с вода четка). Във водата се поставя термосонда.
  • Втората половина от белтъците (55г) се поставят в купата на електрически миксер с щипка сол. Когато температурата на захарния сироп достигне 115 градуса, миксера се включва и започва разбиването на белтъците на сняг.
  • Когато температурата на захарния сироп достигне 118 градуса, се снема от огъня и се добавя на тънка струйка към белтъците в миксера. Сместа продължава да се разбива, докато се охлади (купата да е леко топла на пипане), около 3-4 минути. Получава се бял лъскав и сравнително твърд сняг – италиански меренг.
  • Полученият сняг се добавя с шпатула на 3 пъти към сместа от бадемово брашно и пудра захар. Разбърква се, като се започва от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане  към стените на купата. При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес е гладка, леко лъскава и се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне (при мен е обичайно около 35-40 разбърквания, понякога може и повече).
  • Няколко плоски и широки тави се покриват с пекарска хартия. За да мога по-лесно да шприцовам макароните, под пекарската хартия поставям „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 5 см).
  • Сместа се прехвърля във пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см.
  • След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. Ако нямате шаблон, може да опитате следната техника – навеждате поша, започвате да шприцовате сместа, броите до 4 и вдигате поша.
  • За да не се повдигат листата пекарска хартия при печенето, краищата им леко се повдигат и се залепват за тавата с малко от сместа за макарони. След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава). Оставят се да се изсушат на стайна температура за 45 минути.
  • Фурна (с вентилатор) се загрява на 160 градуса. Макароните се пекат за 10-12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути.
  • Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията.
  • Пралиновият крем се прехвърля в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени черупки. Захлупват се с другата половина.
  • Оставят се да престоят 24 часа в хладилник преди консумация.

2 Comments

  1. Здравейте,бихте ли ми казали колко броя белтъци са 55 гр.Предварително ви благодаря.

  2. Ами, много зависи от големината на яйцата. 🙂
    Аз ползвам яйца голям калибър (по френския стандарт) и обикновено от два белтъка ми остава малко. Ползвала съм и среден калибър, но тогава са повече от 2 и по-малко от 3.
    При макароните е важно да се спазват пропорциите, затова количеството е в грамове, а не в брой 🙂