Гаскония II – старите камъни

 

Лектур /Lectoure

Ще намерите Лектур на върха на хълм, ограден от крепостни стени, в които се крият тесни улички, големи самостоятелни къщи, готическа катедрала и страхотен изглед към близките поля. Отбийте се на пазара, влезте в Катедралата и се полюбувайте на гледката отвисоко. Лектур е и едно от малкото останали градчета, в които в наши дни се култивира растението Isatis Tinctoria, което дава характерно пастелно светлосиньо. През Средновековието от долните листа на това растение се е добивала единственята синя боя в цяла Европа в продължение на векове. Производството й е било съсредоточено отначало в Пикардия, преди да се пренесе в южна Франция, в околностите на Тулуза, Алби и Каркасон. Днес в Лектур все още може да намерите ателие, което произвежда пигменти в различни нюанси на пастелното синьо от растенията, култивирани в региона.

Ларесангль / Larressingle

Зад крепостни стени и над склон с лозя, селото е в класацията на най-красивите френски села, но за малко да изчезне преди около 100 години. Историята му започва някъде през XI век, когато абатът Хюг, основател на абатството в Кондом станал наследник на гасконския дук и епископ на Ажан. Така той оставил селото в наследство на следващия епископ на Кондом, който станал и местният сеньор. По време на Стогодишната война, заради непрестанно водените битки, много селища в района, сред които и Ларесангль, се затварят зад крепостни стени. Но селото е било атакувано едва през 1589, по време на религиозните войни. След това през годините селото и замъка постепенно западнали и изпаднали в забрава. В началото на ХХ век, само три къщи били обитавани, а църквата и замъка били полуразрушени.  През 1938 година, Дук дьо Тревиз подел кампания за възстановяването му и събрал необходимите за това средства. Днес църквата и крепостните стени са възстановени, както и къщите и дава много добра представа за селото, каквото е било през XVI век.

Абатството Фларан / L’abbaye de Flaran

Това цистерцианско абатство е основано през 1151 година в долината на река Баиз. То е едно от най-добре запазените абатства в югозападна Франция. Престроявано и достроявано през годините (до XVIII век), в момента, след дългогодишна рестарвация, дава добра идея за монашеския живот навремето. Може да посетите църквата, вътрешния двор, спалното крило (в момента изложбена зала), градините.

И снимките:

Лектур

Ларесангль

Абатството Фларан

И едно скрито съкровище, чието съществуване ми беше разкрито от една колежка – Сент-Оранс-Пюи-Пети

Comments are closed.