Мус-торта „Галактика”

 
Какаов блат за бишкоти. Инсерт с фъстъчено масло. Шоколадов мус. Карамелизирани фъстъци. Огледална глазура с мъглявини. Дванадесет свещи.
 

Вкъщи тече модата на галактическите мотиви. Нямат нищо общо с „Междузвездни войни”, обаче, нито със снимките на НАСА от телескопа Хъбъл. Основно са преливащи се цветове в черно, синьо и виолетово, тук-таме с малко розово и зелено, изпъстрено със златисти „звезди”. След тениската „Галактика”, раницата за училище „Галактика” и лака за нокти „Галактика” през лятната ваканция, естественото продължение беше и тортата „Галактика”. Вкусовете вътре бяха по избора на рожденичката – шоколад и фъстъчено масло.

При приготвянето на тортата остават доста белтъци. Може да ги използвате за целувки, макарони, да ги вложите в тесто или запеканка, или да ги замразите. Аз лично, ги хапнах на омлет.

Ако нямате време да приготвите всичко в един ден, ето един примерен план за разпределение на задачите за три дни, при това съвместим с работно време от 9 до 18 часа.

Ден Първи (3 дни по-рано) – приготвяне на инсерта, блата и карамелизираните фъстъци.

Ден Втори (2 дни по-рано) – приготвяне на крема и сглобяване на тортата.

Ден Трети (1 ден по-рано) – приготвяне на глазурата и глазиране на тортата.

Ден Четвърти (Денят) – поднасяне и духане на свещите.

Продукти:
(за форма с диаметър 23 см, диаметър на инсерта – 20 см)

  • За блата от тесто за бишкоти:
    (рецептата е адаптирана от книгата на Пиер Ерме „Le Larousse des Desserts”)
    30 г брашно
    10 г какао (100%)
    2 яйца
    2 жълтъка
    55 г захар
    1 с.л. пудра захар за поръсване
  • За кремообразния инсерт:
    (рецептата е адаптирана от тук)
    250 г прясно мляко
    2 жълтъка
    30 г захар
    110 г фъстъчено масло (купешко или домашно)
    4 г (2 листа) желатин
  • За карамелизираните фъстъци:
    4 с.л. кристална захар
    5 с.л. печени, белени и осолени фъстъци
  • За шоколадовия мус:
    (рецептата е от тук)
    60 г захар
    20 г вода
    90 г жълтъци (при мен излязоха 4 жълтъка)
    440 г пълномаслена течна сметана, студена
    150 г черен шоколад (70% съдържание на какао)
    50 г млечен шоколад
    20 г натурално какао (100%)
  • За огледалната глазура:
    (рецептата е от тук)
    225 г гъст глюкозен сироп (консистенция на мед)
    225 г бял шоколад
    225 г кристална захар
    113 г вода
    150 г пълномаслена течна сметана
    15 г (8 листа) желатин
  • Синя, виолетова, розова, зелена и златиста сладкарски бои

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на блата:
    Фурната се загрява на 200 градуса (с вентилатор). Тава се застила с пекарска хартия и се очертава кръг с диаметър 1-2 см по-малък от този на дъното на формата, в която ще се сглобява тортата.
  • Брашното се пресява с какаото. Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг с щипка сол и половината от захарта. Жълтъците се разбиват отделно с остатъка от захарта на пяна, докато удвоят обема си.
  • Разбитите жълтъци се добавят на няколко пъти към белтъчния сняг, като се разбърква внимателно. Постепенно се прибавя брашното с какаото, като се разбърква леко до получаване на хомогенна смес. Тестото се прехвърля в пош с гладък накрайник и се шприцова в кръг върху шаблона от пекарска хартия до блат с дебелина около 1 – 1,5 см.
  • Ако ви остане смес, може да шприцовате няколко бишкоти отстрани, които да ползвате допълнително за украса. Блатът се поръсва щедро с пудрата захар.
  • Пече се около 15 – 20 минути, като готовността се проверява с върха на нож. Изважда се и се оставя да изстине напълно, преди да се отдели от пекарската хартия. Оставя се настрана до следващия ден.
  • Приготвяне на инсерта:
    Подготвя се тортен ринг или откопчаваща се форма с диаметър 20 см (малко по-малък от този на тортата) и дъното се покрива с пекарска хартия.
  • Желатинът се накисва за 10 минути в купа със студена вода. Жълтъците се разбиват със захарта до хомогенен крем. Млякото се загрява в тенджерка почти до завиране, отдръпва се от огъня. Започва да се добавя на малки порции към разбитите със захарта жълтъци, като се бърка непрекъснато, за да не се пресече.
  • Получената смес се връща в тенджерата и се загрява на слаб огън, като се бърка непрекъснато за около 15 – 20 минути, докато почне да се сгъстява и пръст, прокаран по гърба на лъжицата оставя ясна следа.
  • Отдръпва се от огъня, добавят се фъстъченото масло и отцеденият желатин. Разбърква се добре, до получаване на гладък крем.
  • Кремът се изсипва в тортената форма/ринг, оставя се да изстине до стайна температура, покрива се с прозрачно фолио и се прибира да стегне в хладилника до следващия ден.
  • Приготвяне на карамелизираните фъстъци:
    Метална тавичка се покрива с пекарска хартия. Захарта се поръсва на равен слой на дъното на тенджерка и се загрява на умерен огън, без да се бърка, докато захарта се разтопи напълно и започне да се карамелизира.
  • Когато се получи лек карамелен цвят, тенджерката се отдръпва от котлона (карамелът ще продължи да потъмнява) и се добавят фъстъците. Внимавайте да не пръска, понеже карамелът е много горещ. Фъстъците се разбъркват в течния карамел, докато ги покрие отвсякъде. Изсипват се върху тавата с пекарска хартия, заравняват се и се оставят да изстинат напълно.
  • Приготвяне на шоколадовия мус:
    Купата, в която ще се разбива сметаната се поставя за 20 – 30 минути в хладилник.
    Шоколадът се разтапя в купа на водна баня и се оставя настрана.
  • В друга купа се поставят захарта, водата и жълтъците и се разбива на водна баня за около 10-15 минути (докато температурата на сместа стигне 65 градуса и увеличи обема си тройно).
  • Студената сметана се изсипва в изстудената купа и се разбива на пухкав крем, като по време на разбиването се добавя постепенно натуралното какао. Половината от разбитата сметана се добавя на няколко пъти към крема от жълтъците, а другата половина – към разтопения шоколад.
  • Двата крема се разбъркват внимателно със сметаната, за да не спадне. Кремът от жълтъци и сметана се добавя на три път към шоколадовия крем и се разбърква добре до получаване на хомогенен мус.
  • Сглобяване на тортата:
    Дъното на тортен ринг или откопчаваща се форма се покрива с пекарска хартия. Изсипва се половината шоколадов мус и се заравнява.
  • В средата се поставя стегналия инсерт с фъстъчено масло и се поръсва се с част от нарязаните на едро карамелизирани фъстъци (останалите може да се ползват за украса). Добавя се остатъка от шоколадовия мус.
  • Повърхността се заравнява с шпатула. Накрая се поставя блата и притиска добре, докато потъне леко в крема. Сглобената торта се покрива с домакинско фолио и поставя да стегне във фризера до глазирането й.
  • Приготвяне на глазурата:
    Желатинът се накисва за 10 минути в купа студена вода. Белият шоколад се натрошава в купа. В тенджерка се загряват захарта, глюкозата и водата, до завиране (103 градуса). Отдръпва се от огъня.
  • Добавят се сметаната и отцеденият желатин и се разбърква добре. Получената смес се изсипва върху белия шоколад, оставя се за минута да се разтопи и се разбърква добре.
  • Глазурата се разбърква добре с пасатор на ниска скорост, за да не се вкарват мехурчета въздух и се прецежда в кана, за да се отстранят евентуалните мехурчета.
  • В три малки купички се поставят по 3 лъжици от безцветната глазура (те ще послужат за разноцветните ивици), а останалата част се разделя поравно в две купи. Във всеки съд се добавя сладкарската боя до постигане на желания цвят. Аз оцветих трите малки количества в розово, зелено и светлолилаво, а глазурата в двете купи, които щяха да бъдат за фон – в тъмнолилаво и наситено синьо. Глазурата се оставя да се охлади до 33-35 градуса преди да бъде използвана.
    Забележка: Бецветната глазура може да се приготви от предния ден и да се съхрани в хладилник до използването.
  • Украсяване на тортата:
    Тортата се изважда от фризера и от формата. Ако откопчаването е трудно, може да нагреете леко стените със сешоар. Поставя се с блата надолу върху обърната купичка с широко дъно, а самата купичка – върху тава, в която ще се оттече излишната глазура. Единият от двата основни цвята за фон на глазурата (затоплени до 33 – 35 градуса) се изсипва към другия и с лъжица се разбърква 2-3 пъти, докато се получат ивици.
  • Получената двуцветна смес използва веднага и се изсипва постепенно в центъра на замръзналата торта. При стичането си по повърхността и стените на тортата, глазурата ще започне да се втвърдява. Изсипването трябва да е равномерно, за да се получи гладка и лъскава повърхност.
  • Отгоре с лъжичка се поръсват струйки от останалите цветове глазура (също затоплена на 33 – 35 градуса), за да се получат разноцветните тонове. Работете бързо, понеже изстива и се втвърдява за кратко време. Отгоре се украсява допълнително с малко златиста прахообразна боя (върхът на четка се потапя в боята и се потупва над повърхността на тортата, за да се получат звездите).
    Нагледна демонстрация на глазирането, може да видите тук.
  • След като глазурата е стегнала, тортата се отделя внимателно от купичката, прехвърля се върху поставката за сервиране и се оставя да се размрази за няколко часа или една нощ в хладилник преди поднасяне.

5 Comments

  1. It looks really intergalactic-mega-fantastic 🙂

  2. Мира, много ми хареса комбинацията от пластове в тортата, запазвам си я! Въпреки че не съм по глазурите, не мога да не отбележа, че твоят вариант е много премерен и елегантен.
    Пожелавам всичко най-хубаво на малката рожденичка!

  3. Невероятно красива, направо си е висш пилотаж! Да е жива и здрава Камбанка!

  4. Страхотна е просто!

  5. Благодаря ви от сърце и от името на рожденичката! 🙂