Мус-торта с горски плодове

 
Блат дакоаз, ванилов мус с крем сирене, инсерт с горски плодове и огледална глазура. Последният да затвори вратата.
 

На френски името на тортата е « entremets » („антр’ме”) и буквално означава „между ястията”. Според Големия Гастрономически Ларус, навремето с този термин са се означавали всички ястия, сервирани след печеното месо и преди десерта по време на кралските банкети – основно зеленчуци и сладки ястия. По време на Средновековието, поднасянето на тези допълнителни плата се е придружавало от музика, танци или представления на жонгльори. С течение на времето, броят и видовете на тази „междуястия” се увеличавали и разнообразявали – от често зеленчукови, към тях постепенно се прибавят пастети, омлети и желета, стават все по-сладки до степен, че в наши дни могат направо да изместят десерта.

Днес с този термин се означават основно сладки ястия, сервирани след сиренето. Независимо от това, терминът има още няколко значения. От една страна, това са подготвените за готвене зеленчуци, и от друга сготвените entremets (омлети, крокети, суфлета) и накрая сладостите, които от своя страна биват топли (бухти, палачинки, фламбирани плодове, сладки омлети и суфлета), студени (бавароаз, шарлоти, кремове, десерти с грис или ориз, пудинги) и замразени (сладоледени бомби и мусове, сорбета или плодови сладоледи).

 

В моя случай това „междуястие” си беше чиста проба десерт, който приготвих за парти по случай новата къща на приятели. Сервирахме го без музика и жонгльори, но аз осигурих забавлението като извадих фотоапарата и подготвих набързо „фотостудито” на масата с чаша вино (това задължително!), за да успея да направя поне една снимка на разреза.

Приготвянето не е сложно, но е доста дълго и отнема няколко дни. Може да се направи и в един ден, но ще отнеме от зори до мрак. Отделно се съчетава доста трудно с пълен работен ден. Аз лично процедирах по следния начин:

Ден Първи (3 дни по-рано) – приготвяне на плодовия инсерт и на блата „дакоаз”

Ден Втори (2 дни по-рано) – приготвяне на крема и сглобяване на тортата

Ден Трети (1 ден по-рано) – приготвяне на глазурата и глазиране на тортата

Ден Четвърти (Денят) – последна украса и поднасяне

Продукти:
(за форма с диаметър 23 см, диаметър на инсерта – 20 см)

  • За блата тип „дакоаз”:
    (рецептата е от книгата на Пиер Ерме Le Larousse des Desserts)
    90 г пудра захар + 2 с.л. за поръсване
    80 г бадемово брашно
    3 белтъка
    30 г кристална захар
    Щипка сол
  • За крема:
    450 г крем-сирене (тип „Филаделфия”), на стайна температура
    450 мл студена пълномаслена течна сметана
    80 г пудра захар
    1 шушулка ванилия
    8 г (4 листа) желатин
    30 мл сироп от горски плодове
  • За инсерта:
    300 г смес от горски плодове – малини, череши, къпини, касис, френско грозде (замразени)
    50 г кристална захар
    3 г агар-агар
  • За огледалната глазура:
    (рецептата е от блога Surprises et gourmandises)
    150 г гъст глюкозен сироп (консистенция на мед)
    150 г бял шоколад
    150 г кристална захар
    75 г вода
    100 г пълномаслена течна сметана
    10 г (5 листа) желатин
  • Червена, розова, лилава и златиста сладкарски бои

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на инсерта:
    Подготвя се тортен ринг или откопчаваща се форма с диаметър 20 см (малко по-малък от този на тортата) и дъното се покрива с пекарска хартия.
  • Плодовете и захарта се слагат в тенджерка и загряват на слаб огън, докато се размразят. Пюрират се с пасатор (по желание може да ги прокарате през сито, за да отделите семките, аз лично не го направих).
  • Полученото пюре се загрява до завиране на слаб огън, добавя се агар-агарът, разбърква се добре и оставя да ври в продължение на 2 минути.
  • Пюрето се изсипва в тортената форма/ринг, оставя се да изстине до стайна температура, покрива се с прозрачно фолио и се прибира да стегне в хладилника до следващия ден.
    Забележка: може да замените агар-агар с желатин. Лично аз намирам, обаче, че инсертът е по-лесен за манипулация, когато е използван агар-агар.
  • Приготвяне на блата:
    Фурната се загрява на 160 градуса (с вентилатор). Тава се застила с пекарска хартия и се очертава кръг с диаметър 1-2 см по-малък от този на дъното на формата, в която ще се сглобява тортата.
  • Пудрата захар (90 грама) се пресява в купа, заедно с бадемовото брашно. Белтъците се разбиват на сняг с щипката сол, като по време на разбиването не три пъти се добавя кристалната захар. Получава се гладък и лъскав меренг.
  • Меренгът се добавя на три пъти към пудрата захар и бадемовот брашно, като се разбърква до хомогенна смес, но внимателно, за да не спадне. Сместа се прехвърля в пош с гладък накрайник и се шприцова в кръг върху шаблона от пекарска хартия до блат с дебелина около 1 – 1,5 см. Ако ви остане смес, може да шприцовате различни формички отстрани, които да ползвате допълнително за украса. Блатът се поръсва щедро с пудрата захар.
  • Пече се около 12 – 15 минути, като не се оставя да много да се зачерви. Блатът трябва да остане максимално светъл, хрупкав отгоре и мек отвътре. Изважда се и се оставя да изстине напълно, преди да се отдели от пекарската хартия. Оставя се настрана до следващия ден (може и да се замрази).
  • Приготвяне на крема:
    Купата, в която ще се разбива сметаната се поставя за 20 – 30 минути в хладилник.
    Желатинът се накисва за 10 минути в купа студена вода. Крем-сиренето се размесва добре в купа. Шушулката ванилия се разцепва надлъжно с острието на ножа и с гърба му се остъргват всички семенца. Добавят се към крем-сиренето и се разбърква добре.
  • Сметаната се поставя в студената купа и се разбива на пухкав крем. По време на разбиването се добавя постепенно пудрата захар. Полученият крем се прибавя се на три пъти към крем-сиренето и се разбърква добре до получаване на хомогенна смес.
  • Желатинът се отцежда, добавя към сиропа от горски плодове и се разтапя внимателно на микровълнова фурна на слаба мощност (не трябва да завира). Разтопеният желатин се добавя към ваниловия крем и се разбърква добре.
  • Сглобяване на тортата:
    Дъното на тортен ринг или откопчаваща се форма се покрива с пекарска хартия. Изсипва се половината ванилов крем и се заравнява. В средата се поставя стегналият инсерт от горски плодове и се добавя остатъка от крема.
  • Повърхността се заравнява с шпатула. Накрая се поставя блата и притиска добре, докато потъне леко в крема. Сглобената торта се покрива с домакинско фолио и поставя да стегне във фризера до глазирането й.
  • Приготвяне на глазурата:
    Желатинът се накисва за 10 минути в купа студена вода. Белият шоколад се натрошава в купа. В тенджерка се загряват захарта, глюкозата и водата, до завиране (103 градуса). Отдръпва се от огъня. Добавят се сметаната и отцеденият желатин и се разбърква добре.
  • Получената смес се изсипва върху белия шоколад, оставя се за минута да се разтопи и се разбърква добре. Добавя се сладкарската боя (едноцветна или комбинация от цветове) до постигане на желания цвят. Глазурата се разбърква добре с пасатор на ниска скорост, за да не се вкарват мехурчета въздух.
  • Глазурата се прецежда в кана, за да се отстранят евентуалните мехурчета и се оставя да се охлади до 32 градуса преди да бъде използвана. Може да се приготви от предния ден и да се съхрани в хладилник до използването.
  • Украсяване на тортата:
    Тортата се изважда от фризера и от формата. Ако откопчаването е трудно, може да нагреете леко стените със сешоар. Поставя се с блата надолу върху решетка, а самата решетка – върху тава, в която ще се оттече излишната глазура.
  • Затоплената до 30 градуса глазура се изсипва постепенно в центъра на замръзналата торта. При стичането си по повърхността и стените на тортата, глазурата ще започне да се втвърдява. Изсипването трябва да е равномерно, за да се получи гладка и лъскава повърхност. По желание, може да се украси допълнително с малко златиста боя.
  • След като глазурата е стегнала, тортата се отделя внимателно от решетката, прехвърля се върху поставката за сервиране и се оставя да се размрази за няколко часа или една нощ в хладилник преди поднасяне. Може да се украси с пресни плодове или друга украса по желание.

4 Comments

  1. Такива торти обичам аз, от типа "последният да затвори вратата" 🙂 Да съчетават различни вкусове и текстури!
    Поздрави!

  2. Изглежда Божествена тази торта! Този път не искам само едно малко парче, а по-скоро цялата…
    Браво!

  3. Страхотно изглежда и звучи…но скоро няма да се добера до толкова свободно време, уви:(

  4. Благодаря ви, момичета 🙂
    Весела, наистина отнема време. Аз правех отделните етапи вечер след работа в продължение на 2-3 дни 🙂