Две салати с цвекло

Две цветни сезонни салати с печено цвекло.

Посрещнах Коледа, изпратих старата година, починах си от празниците и дори влязох в ритъм на работа. Януари, обаче, се изтърколи, а блогът стои все така зарязан заради сериали и китайски криминалета. Междувременно трупам снимки, макар и да не пиша рецепти. Така де, сняг така и не натрупа тази година (за моя най-голяма радост и разочарование на Камбанката), поне все нещо да се трупа. Време е вече да се върна към блогуването, преди съвсем да съм се отучила да пиша. За загрявка, ще започна с нещо лесно и кратко за писане – две рецепти с цвекло.

Като никога няма да дам точни количества, а ще нахвърлям необходимите продукти. Преценката за количествата ще оставя на вас, в зависимост от големината на цвеклото, апетита и броя на сътрапезниците.

Приготвяне на цвеклото

  • Една или повече глави сурово цвекло се измиват и почистват от корените и листата. Поставят се в средата на лист алуминиево фолио. Добавя се скилидка чесън, посоляват се, поръсват се малко зехтин и се увиват плътно във фолиото.
  • Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна са 40 минути или 1 час (в зависимост от големината). Готовността се проверява с върха на нож (трябва да влезе леко без да срещне съпротива). Оставят се да изстинат и се обелват от кората.

Салата с печено цвекло, маслини и сирене

  • Изпеченото цвекло се нарязва на кубчета. Добавят се натрошено бяло саламурено сирене, черни маслини и леко запечени на тиган тиквени семки.
  • Поръсва се със ситно нарязан магданоз и се подправя със сол, зехтин и оцет балсамико.

салата с печено цвекло, халуми и портокал

  • (за нея ползвах три сорта цвекло – розово, жълто и червено, но може да ползвате който вид имате под ръка)
    Изпеченото цвекло се нарязва на тънки резени. Подрежда се в чиния, добавят се листа зелена салата и резенчета портокал, почистени изцяло от ципите.
  • По желание може да се добави зепечено на тиган сирене халуми. Подправя се със сол, зехтин и смес от оцет и портокалов сок.

3 Comments

  1. Мира, с много хубави салатки си упражняваш писането 🙂
    Не съм виждала друг цвят цвекло, но няма значение.
    Втората салатка бих я поръсила с малко орехи!
    Топла прегръдка от зимен Бургас / и аз не обичам сняг/

  2. Дани, идеята за орехите е чудесна, със сигурност ще допълнят вкуса :). Признавам, другите видове цвекло ги купих от любопитство (и те не се срещат често тук), иначе вкъщи основно ядем от червеното.
    Поздрави на снежен Бургас и хубав уикенд!

  3. И двете предложения много ми допадат, въпреки, че на пръв поглед комбинацията за някои може да изглежда странна. Определено с удоволствие бих се насладила и на двете салатки, а снимките ти абсолютно подстрекават да си ги приготвя. Чудесни са! Поздрави!