Вълшебен шоколадов сладкиш

… и не става въпрос само за вкуса му.

Работниците от общината в наше село закачиха коледната украса по улиците в средата ноември. Постепенно започва да се усеща коледния дух, макар и още лампичките да не светят в пълния си блясък (това започва от началото на декември). Преди седмица забелязах, че и магазините по централната улица са извадили светлините и гирляндите по витрините. А аз започнах тренировките за коледните сладки. Идва Коледа – времето на горещия шоколад, романтичните комедии с Мег Райън и ежегодното препрочитане на „Властелина на пръстените”.

Но преди да ви залея със сладки, меденки, свещи и други „Джингъл белс”-ове, ще има няколко по-неколедни рецепти по един или друг повод. Първата е за една от двете ми ежегодни торти, по случай рождения ден на Камбанката миналия петък, когато духна деветте (вече!) свещи. Както всяка година, и тази, госпожицата си поиска шоколадова торта. След като разгледахме поне стотина рецепти, реших да огранича избора до пет… иначе тортата сигурно щеше да е за пълнолетието й. В крайна сметка се спряхме на тази – за вълшебния шоколадов сладкиш. Заради магическото в името и моето любопитство – как така от едно тесто ще се получи сладкиш с блат и крем.

Бях виждала вече този „умен” или „вълшебен” сладкиш на няколко места в натурален вариант (при адашката Мира, Роси, Мария и Гери), но за мармотника, естествено, трябваше шоколадов. 

Оказа се, че магията наистина работи! Част от тестото остава на повърхността, където се оформя подобен на блат слой, а долната част остава като стегнат крем, малко напомнящ един френски сладкиш, наречен „флан”. Моят малко го препекох, защото долната част, където е кремът, остана доста стегната, но независимо от това се изяде за два дни. Вече имам поръчка за втори… по възможност в най-скоро време!

Продукти:
(за кръгла форма с диаметър 23 см, с леки модификации от блога White on Rice Couple)

  • 115 г масло
  • 600 мл прясно мляко
  • 115 г брашно
  • 45 г какао на прах (100% съдържание на какао)
  • 4 яйца, голям калибър
  • ¼ ч.л. бял оцет
  • 210 г пудра захар + допълнително за поръсване
  • 30 мл портокалов ликьор (кафе или друг аромат, по желание)
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне

  • Откопчаващата се тортена форма се намазнява и дъното й се обвива с алуминиево фолио.
  • Белтъците и жълътъците се разделят. Маслото се разтопява на тих огън или в микровълнова фурна и се оставя леко да изстине. Трябва да остане течно, но да не е горещо, за да не пресече жълътците. Млякото се затопля до телесна температура.
  • Фурната се загрява на 170 градуса.
  • Брашното се пресява с какаото в купа и се разбърква добре.
  • Белтъците се разбиват на стегнат сняг, заедно с оцета (или щипка сол).
  • Отделно се разбиват жълтъците и захарта до побеляване. Добавят се разтопеното масло, ваниловият екстракт и ликьора. Прибавят се брашното и какаото и се разбърква добре.
  • Постепенно се налива млякото, като се бърка непрекъснато, желателно на ръка, с тел, понеже сместа е много рядка и би пръскала, ако се разбива с миксер.
  • Накрая се добавя белтъчния сняг, на три пъти, като се разбърква с тел. Разбъркването не трябва де е енергично или продължително, само колкото да няма големи „парцали”, а белтъците да станат на дребни бучки. Те остават по повърхността и ще оформят платката при печенето.
  • Сместа се прехвърля в тортената форма. Пече се около 50 – 60 минути, в зависимост от фурната, като при разклащане трябва да се размърдва леко. При мен на 55тата минута беше вече твърде неподвижна и долният слой крем беше доста стегнат.
  • Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка. При изстиването се стяга допълнително.
  • Прибира се в хладилник за няколко часа или една нощ.
  • Преди поднасяне се поръсва с пудра захар и украсява по желание. Аз използвах  тънки дискове от бял шоколад, поръсени с натрошени лешници и бонбони „Малтезер”.

14 Comments

  1. Мира, сладкишът е прекрасен!
    И тук да пожелая на Камбанката да следва мечтите си и да обича винаги шоколад 🙂
    Прегръдка!

  2. Мира, прекрасен е…,
    сега се замислям, че това е една наистина много подходяща идея за сладкиш, в тон с коледната магията и вълшебство. Благодаря!
    Сърдечни поздрави, усмивки и предколедно вдъхновение!

  3. Тортата е истинска прелест за празника на малката! И понеже наближава Коледа, ще ми се като една вълшебница да докосна с пръчица главичката и, да я поръся с вълшебен прашец, да са здрави и щастливи дните и и много да ви радва!

  4. Мира, здраве и много късмет пожелавам на Камбанка!
    Дали ще спре да си пожелава шоколадови? : )
    Рецептата е много идейна, маркирах я, ще се възползвам.

  5. Мира,пожелавам здраве на твоята Камбанка и късмет да съпровожда всичко, което прави!
    Чудесен, много вкусен сладкиш, а щом е шоколадов ще ми хареса много!
    Весела подготовка за Коледа!

  6. Да е здрава и усмихвната малката Камбанка!С право си е избрала шоколадова тортичка-изглежда толкова вкусно….
    Поздрави от снежна София!

  7. Еее, Мире, чудесна е станала тортата! Пък и щом е шоколадова, не се и съмнявам. 🙂 Дано само и малката госпожица да я е харесала.
    Честит й рожден ден и да е много здрава, много обичана и винаги усмихната. 🙂
    Всичко добро и хубав ден! 🙂

  8. Прекрасна тора, Мире! Да ви е жива и здрава Камбанката, да постига мечтите си с лекота и да е много, много щастлива!

  9. Мира, тортата изглежда фантастична! Да ви е жива и здрава Камбанката, много да ви радва и да ви изпълва с гордост.Сърдечни поздрави!

  10. Прелестна торта!!! Истинска шоколадова наслада! Честит празник на Камбанка, с пожелания за здраве, усмивки, щастие, игри и приятели добри:)! Поздрави!

  11. Честит празник, много харесах рецептата ще я направя днес за моя рожден ден, само не разбрах как става изваждането на сладкиша – алум.фолио кога и как се маха? Благодаря Диди

  12. Мира,още веднъж честита да ти е рожденицата!Личи си ,че има подчертано отношение към кулинарията щом усилено участва в подбора на рецептата!Най-после го видях и в шоко вариант този десерт,страхотен ти се е получил,с дебел кремест слой,ммммм!
    Украсата отгоре много ми хареса!
    Сърдечен поздрав!

  13. Дани, Диана, Иглика, Диди, Бети, Живк, Гери, Дани, Таня, Кенди, Роси, много ви благодаря от свое име и от името на рожденичката за честитките и пожеланията :)!

    Диди, алуминиевото фолио е отвън на тортената форма, за да не изтече смета при печенето. Маха се, след като формата се извади от фурната и изстине малко. Допълних го в текста на рецептата.

    Поздрави и хубав край на седмицата на всички!

  14. Мира, правих скоро този magic cake, но без какао 🙂
    Сега като го прочетох отново разбрах,че го знам / но не съм обърнала внимание при другите блогърки./
    Наистина става чудесен, макар че при мен стегна много долния слой 🙂