Макарони с шоколад и тонка боб

Всичко е в заглавието.
 

Тази рецепта отлежава вече половин година. Направих я в момент, когато имах „свободни” белтъци, а вкъщи се оплакваха, че отдавна не съм правила макарони. Забърках ги уж набързо, с каквото имах подръка. Оказаха се доста добра комбинация, и то толкова, че ги повторих няколко седмици по-късно, за да почерпя колегите по случай рождения ми ден.

Шоколад и тонка боб – успешно съчетание, меко и топло, топящо се на езика и оставящо леко ванилена нотка върху небцето.

Продукти

  • За макароните:
    (за 80 черупки или 40 макарона, рецептата е адаптирана от блога на Tartelette)
    110 г разделени престояли белтъци
    135 г бадемово брашно
    245 г пудра захар
    36 г кристална захар
    Червена и жълта сладкарски бои
    ½ шушулка тонка боб
  • За шоколадовия ганаш:
    250 г черен шоколад (70% съдържание на какао)
    150 мл течна сметана (15% масленост)

Начин на приготвяне

  • 5 дни предварително:
    Разделят се белтъците от жълтъците и се поставят в стъклена купа. За 110тте грама белтъци, необходими в рецептата, аз ползвах 3 големи яйца. Купата се покрива с прозрачно домакинско фолио, пробиват се 2-3 малки дупки с върха на ножа и се оставя за 5 ден в хладилника. Изваждат се и се оставят върху кухенския плот поне час преди направата на макароните.
  • Денят Х:
    Няколко плоски и широки тави се покриват с пекарска хартия. За да мога по-лесно да шприцовам макароните, под пекарската хартия поставям „шаблон” с начертани на него 24 кръгчета (с чашка с диаметър около 5 см).
  • Пудрата захар се пресява с бадемовото брашно и се поставя в дълбока купа. Прибавя се сладкарската боя, настърганата на ситно ренде шушулка тонка боб и се разбъркват добре. (Забележка – аз ползвам прахообразни, доста силни бои. По принцип при направата на макароните се препоръчва използването на гелообразни или прахообразни бои вместо на течни, за да не наруши съотношението на сухите и течните съставки).
  • Белтъците се поставят в купата на електрически робот (или миксер) и се добавя щипка сол. Започват да се разбиват на средна скорост, като постепенно се прибавя кристалната захар. Разбиват се, докато се получи пухкав и лъскав сняг, който се задържа като „човка” на края на бъркалката.
  • Полученият сняг се добавя с шпатула на 3 пъти към сместа от бадемово брашно и пудра захар. Разбърква се, като се започва от стените на купата, отива се към средата и отново се връща с разстилане  към стените на купата. При всяко разбъркване, купата се завърта на ¼ оборот. Получената крайна смес е гладка, леко лъскава и се точи като лава при вдигане на шпатулата. Не трябва да се разбърква продължително, защото снегът може да спадне. Процесът на смесване с цялото количество белтъчен снят не бива да отнеме повече от 35-40 разбърквания.
  • Макаронената смес се прехвърля във пош за шприц, с широк накрайник (около 0,5 см диаметър), стяга се добре и се изгонва съдържащия се в началото въздух. В тавата се шприцоват кръгове с диаметър 3-4 см и на разстояние поне 2 см. След като тавата е готова, шаблонът се издърпва внимателно и се поставя под следващата. Ако нямате шаблон, може да опитате следната техника – навеждате поша, започвате да шприцовате сместа, броите до 4 и вдигате поша.
  • За да не се повдигат листата пекарска хартия при печенето, краищата им леко се повдигат и се залепват за тавата с малко от сместа за макарони. След като всички черупки са шприцовани, съдържащият се в тях въздух се изгонва като тавата леко се потупва върху покрития с кърпа плот (или се повдига на около 30 см и се пуска върху плота – внимание – прави се един път за всяка тава).
  • Оставят се да се изсушат на стайна температура за 45 минути.
  • Фурна (с вентилатор) се загрява на 165 градуса. Макароните се пекат за 10-12 минути, без да се оставят да покафенеят. Вратата на фурната се отваря и затваря веднага на 8та и 10тата минути. Изваждат се и листовете готварска хартия се отделят веднага от горещата тава. Оставят се да изстинат преди да се отделят от хартията.
  • Изстиналите черупки се украсяват с четка със сладкарска боя, разредена в малко неутрален алкохол (водка). Оставят се да изсъхнат.
  • Приготвяне на ганаша:
    Шоколадът се натрошава на ситно в купа. Течната сметана се загрява в тенджерка на слаб огън, но без да завира. Точно преди да заври, се отдръпва от огъня и се добавя към натрошения шоколад.
  • Оставя се да престои около половин минута и се разбърква бавно със шпатула, докато целият шоколад се разтопи и се получи еднороден гладък крем.
  • Ганашът се прехвърля в ниска и широка тава, покрива се с фолио и се оставя да изстине напълно за няколко часа преди да се използва за гарниране на макароните. Може да се направи от предния ден и да се съхранява в хладилник. 10-15 минути преди използването му се изважда на стайна температура да се отпусне.
  • Ганашът се прехвърля в пош със същия накрайник, използван за макароните и се гарнират щедро половината от изстиналите макаронени черупки. Захлупват се с другата половина.
  • Оставят се да престоят 24 часа в хладилник в добре затворена кутия преди консумация.

7 Comments

  1. Изчела съм безкрайно много рецепти за макарони, но след нито една не ми е ставало толкова ясно, правила съм два поредни неуспешни опита и сега разбирам къде са ми били генерални те грешки! Благодаря ти много! Великолепни снимки! Поздрави от мен!

  2. Мира, изглеждат и звучат невероятно! Разбирам защо си ги избрала за почерпката по случай рождения ти ден, имаш право. 🙂
    Сърдечни поздрави!

  3. Видяло се е, че ще правя макарони по твоята рецепта. 🙂 Все им се каня и така не им дойде редът, явно чаках най-подходящото предложение. Красиви снимки! Поздрави, Мире!

  4. Много ми харесва начина по, който си описала направата на макароните! А външният вид на тези макарони е просто съвършен! Толкова изящни, като малки бижута! Прекрасна нова седмица!

  5. Тук е царството на макароните и в това мисля няма две мнения!Винаги нова идея ,нов десен,нов аромат и вкус и съвършено майсторство!
    Хубава нова седмица,Мира!

  6. Поздравления по случай РД!
    Царица си на макароните!Когато реша да им отделя време ще се съветвам от теб.
    🙂

  7. Когато и да е бил рождения ти ден, честитя ти сега и ти желая много здраве и късмет.
    За макароните- чудя се как може да се чудиш на приготвянето на "кожи", след като си отделила цялото това време за макарони. Вярно са прекрасни, вярно са вкусни, но аз не съм успяла още с тях. Фантастични снимки, мира!