Руански импресии

Когато порасна и забогатея до степен, че да не ми се налага да работя, със сигурност ще се запиша на курс по история на изкуството, най-вече заради импресионистите и холандските примитивисти. А дотогава, ще ходя по изложби, при наличие на възможности и свободно време.

Един от градовете, които свързвам тясно с импресионизма е Руан, и по-точно катедралата му, нарисувана от Моне в множество варианти, сезони и време на деня. Отдавна ми се щеше да я видя наживо, но някак си, все не стигахме дотам, макар и да е на час път от Париж. Миналата седмица изпратих ПП и Камбанката при баба на село и реших да си уплътня времето следващата събота с един ден в Руан. Като пътьом разгледам и изложбата „Заслепяващи отражения”, представяща стотина картини (основно на импресионисти) и няколко дагеротипа по темата за играта на светлина и вода.

Градът ми хареса изключително много, със старата си част, тесните улички с пекарни, ресторaнти и антикварни магазини, с високите къщи с видими греди и с приятелската си атмосфера. Не пропуснах и Часовниковата кула, стария пазарен площад с църквата Жан д’Арк и Съдебната палата (бившият Парламент на Нормандия) с богата скулптурираната си фасада в неоготически стил. А катедралата (Нотр-Дам, разбира се)! Катедралата е великолепна! Толкова ми хареса, че влязох да я разгледам на два пъти и да се възхитя на изящната каменна дантела отвън и въздуха и светлината вътре. Двете й кули и шпила се издигат над града и служат за чудесен ориентир. Моето чудесно чувство за ориентир, обаче, и този път не ме подведе: търсейки катедралата и следвайки една от малките улички близо до нея, упях да завия наляво вместо надясно и да се запътя с бодра крачка в противоположната посока. Добре че срещнах група китайски туристи, чиито щракащи фотоапарати ми подсказаха, че има нещо интересно зад гърба ми.

6 Comments

  1. Мира,и аз имам същото желание, но като гледам в този живот няма да ми се случи!
    Пожелавам ти го от сърце!
    Невероятно красива катедрала.
    Винаги в католически храм имам друго усещане!
    Снимките ти са чудесни.
    Благодаря ти за доставеното удоволствие!
    Прегръдка и морски бриз от мен 🙂

  2. Колко красив е Руан! Каква красива архитектура и какво прелестно небе с игриви облачета! Пожелавам ти желанията да се сбъднат по-скоро! А дотогава продължавай да ни омайваш с красивите си снимки! Прегръдки!

  3. Благодаря за споделената красота, Мира, наистина оставя без дъх… И знай, че няма нищо невъзможно. А може би не това искаш най-много… 😉
    Бъди здрава и вдъхновена! Поздрави от мен! 🙂

  4. Мира, и аз имам планове какво ще направя като порасна и забогатея;)
    Дотогава ще наминавам оттук, защото и без да харесвам особено историята, изкуството го харесвам , а твоите разходки са като произведения на изкуството.
    Хубава Руан!

  5. Дани, Кенди, Гери, Мъхче, благодаря ви за положителниет коментари! Хубави летни дни ви пожелавам!
    Мъхче, за плановете – както казваха в стария съветски филм "Кавказка пленница", "да пием за това, желанията винаги да съвпадат с възможностите" 🙂