Шоколадов мус с мента

Най-лесният мус на света: с черен шоколад, мента и изненадваща съставка.

Не помня дали досега съм ви разказвала за теорията на ПП за българската кухня. Тя гласи, че ако в състава на дадено ястие не е включено кисело мляко, то млякото е задължително за гарнитура на ястието. Беше доста учуден, когато му прочетох съставките за долната рецепта и му казах, че е от гръцко-американски блог.

Както сигурно сте се досетили, изненадващата съставка в рецептата е киселото мляко. То придава един леко кисел и доста свеж вкус на муса. Също така самият мус не е много сладък, но ако предпочитате по-сладко, винаги може да добавите малко захар. Също така рецептата не съдържа сурови яйца, за разлика от по-класическите варианти (някой ден ще трабва да стигна и до тях), което е удачно решение, ако се притеснявате да консумирате яйца непреминали през топлинна обработка.

За рецептата използвах кисело мляко, което тук се нарича „гръцко” и е доста гъсто и креместо, почти с консистенцията на сметана. Мисля, че в България би могло да се замени успешно с цедено мляко, но от купешките, не домашно цеденото през тензух, което става доста гъсто, почти да го режеш с нож.

(Допълнение: След дискусия в коментарите, може би други удачни варианти за заместване на гръцкото кисело мляко са обикновено кисело мляко + заквасена сметана в равни количества, или едновремешното подсладено кисело мляко “Снежанка”, стига да съществува още).

И, не на последно място, мусът се забърква точно за 10 минути. Най-дългото (и мъчителното) в рецептата е последващото тричасово охлаждане. Но, да спирам със суперлативите и да минавам по същество!

Продукти:
(за 8 чашки с височина 8 см и диаметър 5 см, рецептата е с леки модификации от блога „Olive Tomato”)

  • 300 г черен шоколад ( аз ползвах с 70% съдържание на какао)
  • 240 г пълномаслено прясно мляко
  • 240 г гъсто кисело мляко (цедено)
  • 3 с.л. кафява захар (може да ги пропуснете, ако ползвате млечен шоколад или с по-ниско съдържание на какао)
  • 8-10 капки ментов екстракт (или друг аромат по желание)

Начин на приготвяне

  • Шоколадът се разтапя внимателно на водна баня. В купа се разбиват прясното и киселото мляко, заедно със захарта и ментовия екстракт, докато се получи пенест крем.
  • Разтопеният шоколад се добавя на няколко пъти, като се разбърква добре, докато се получи еднороден пухкав мус (не трябва да се разбива много продължително, защото става доста стегнат).
  • Полученият мус се разпределя в купички или чашки (аз си помогнах с пош за чашките, за да ги запазя по-чисти отстрани).
  • Оставя се в хладилник поне 3 часа преди сервиране.

17 Comments

  1. Това изглежда невероятно и определено ще се изпробва. Хиляди благодарности за споделената идея и рецепта.
    Поздрави!

  2. Мира, много лесен и ароматен мус!
    Поздрави и усмихната седмица!

  3. Страхотна рецепта, и наистина изненадваща съставка. Определено ще се пробва, защото муса изглежда невероятено.
    Поздрави и страхотна седмица!

  4. Мира, отново невероятно предложение, поднесено с любов и много вкус!
    Красиви снимки!
    Сърдечни поздрави! 🙂

  5. Съвсем превзе въображението и небцето ми с това изненадващо предложение 🙂 И аз си включвам рецептата за опитване 🙂 Може би ще пробвам със заквасена сметана, защото ми се струва най-близко до това, което описваш, защото цеденото кисело мляко, което съм купувала има една доста осезаема кисела нотка, но пък това може и да е плюс 🙂 Като опитам ще докладвам за резултата! Поздрави!

  6. Мента и шоколад са едни от новите ми любимци, а мусът…о, той много отдавна е в списъка ми с обожавани десерти!
    Твоята презентация е почти доловимо ефирна и пухкава дори от снимките, така че няма да мине много време, преди и аз да я опитам, благодаря ти!

  7. Шоколад и мента-уникален тандем и превъзходен,ефирен мус,Мира!Прегръдка и хубава нова седмица!

  8. Много добро съчетание,Мира.Ще го запиша,защото е бърз в приготвянето,но за часовете в хладилника,не гарантирам!Поздрави!

  9. Гергана, Дани, Елена, Дани, Габи, Бубе, Роси, Таня, благодаря ви от сърце!
    Габи, самият мус остава с една лека кисела нотка, но може наистина купещкото цедено мляко да е по-кисело и да се усеща повече. Може би ако пробваш с равни части кисело мляко и сметана ще се получи хем на гъстота, хем не много кисело. Снощи си мислех, че много добре би се получило и с едновремешното подсладено мляко "Снежанка" и с черен шоколад, но не знам дали "Снежанка"-та все още съществува. Много ще се радвам на впечатленията ти, ако пробваш рецептата.
    Хубав ден на всички!

  10. Супер звучи този шоколадов мус, Мира!
    Ще се пробва определено!

  11. Мира,дали мога да го ползвам като крем за шоколадова торта2Благодаря за рецептата!Даниела

  12. Супер идеен мус, Мира – ще се пробва съвсем скоро – изумително лесен и вкусен звучи и изглежда!!!

  13. Дани, Мина, багодаря ви! 🙂
    Даниела, понеже нямам никакъв опит с тортите, нямам представа дали би станал… За измазване отгоре сигурно ще стане, но за пълнеж не съм сигурна. Притеснява ме дали горният блат няма да смачка муса. Той става доста солиден, но няма желатин или друга стягаща съставка и не знам как би издържал тежестта на блат.

  14. Мира, голяма вкусотия си направила!
    Преди 100 години, когато имах възможност сама да квася мляко, бях изпробвала да сложа разтопен шоколад, преди да подквася и много ми хареса…
    Но не съм се сещала когато правя мус да добавя кисело мляко-интересно…! и със сигурност вкусно.
    Хубав ден!

  15. Мира,как така нямаш опит с тортите аз правих твоята шоколадово карамелена и беше бижу!Благодаря ти за отговора.Даниела

  16. Naistina mnogo lesno i apetitno. Ne se biah seshtala za kuselo mliako. Vednaga shte opitam 😛

    pozdravi!
    Lina

  17. Naitina mnogo mnogo lesno zvu4i.