Лаврак върху сол

Филе от лаврак, печено върху морска сол и с „люспи” от картофи.

Иде Никулден. Тук той се отбелязва основно в Елзас и Лорен (Лотарингия), френски региони, които са били дълги тодини част от Германия и запазили голяма част от немските коледни традиции (коледни базари, греяно вино, все такива благини). На този ден децата получават подаръци и бонбони, нещо като предусещане за Коледа. Но тук няма традиция за празнуване на именните дни, особено на популярните, както в България. Затова колегите ми останаха много учудени, когато им обясних за празнуването на именните дни като цяло, и на Никулден в частност. Заключението беше единодушно, че е по-добре бонбони, отколкото пълнен шаран, пък бил той и с орехи. Признавам, че се присъединих към горното, най-малкото защото не обичам шаран, а и доста сладководни риби покрай него. Определено морските риби са ми повече на сърце.

Ако още не сте решили какво да приготвите за Никулден, ако като мен не сте любители на шарана, или ако просто нямате време за дълги заигравки в кухнята, може да пробвате долната рецепта. И приятно празнуване на именниците!

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е адаптиана от коледния брой на сп. „Saveurs” 2011 г.)

  • 4 филета от лаврак (около 200 г едното), с кожата, може и с люспите
  • 1 кг едра морска сол
  • 2 стръка прясна мащерка
  • 3 с.л. зехтин
  • Няколко щипки розов пипер
  • Настърганата кора от ½ лайм
  • 1 скилидка чесън, необелена
  • 8 бр. средноголеми картофи, от твърд сорт (не сипкави)

Начин на приготвяне

  • Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на тънки колелца (дебелина 2-3 мм), най-добре става, ако имате ренде.
  • Подсушават се върху кърпа и се прехвърлят в купа. Добавят се 2 с.л. зехтин и 1 стрък изронена прясна мащерка и се разбърква добре.
  • Фурната се загрява на 200 градуса. Картофите се прехвърлят в голяма плоска тава, застлана с пекарска хартия, като се разпределят на 1, максимум 2 реда.
  • Пекат се за около 20 минути (или докато се зачервят), като се разбъркват от време на време.
  • Солта се изсипва в голяма тава, така че да покрие изцяло дъното. Филетата се измиват и подсушават. Поставят се в тавата, с кожата откъм солта.
  • Поръсват се с изронената мащерка, розовия пипер, настърганата кора от лайм и остатъка от зехтина. Скилидката чесън са притиска силно с дланта, за да се разтвори обвивката и се поставя в тавата с рибата.
  • Фурната се намалява на 180 градуса и тавата с рибата се пече в продължение на 7 минути.
  • Изважда се и филетата се сервират веднага, като при сервиране върху тях се разпределят резенчетата картофи, като люспи на риба.
    Оригиналната рецепта препоръчваше да се поднесат с бяло вино (бургундско шардоне от Мерсо), но аз избрах едно леко провансалско розе.

11 Comments

  1. Супер е рецептата,Мира,и толкова вкусно изглежда,харесва ми!Пожелавам весел Никулден!

  2. Разкошно е лаврачето, Мира! Хубав празник!

  3. много вкусен!
    а и розето!:) изглежда много обещаващо
    Хубав празник и от мен!

  4. Мира, и аз не съм любител на шаран 🙁
    Но този лаврак с прекрасното розе, бих хапнала с удоволствие!
    Прегръдка и хубав празник!

  5. Мира, чудесна рецепта и вкусна рибка! Хубав празник! :))

  6. Уж вече изградих идея за утрешния ми лаврак, а ето че се появява и твоята идея/ Сега няма да спя, а ще мисля;) Прекрасни снимки, Мира! И ако не утре, друг ден непременно ще опитам и така. Само провансалско розе трябва да намеря;)

  7. Здравейте,

    мисля да следвам рецептата 1 към 1, като направя само с едно допълнение: розмарин.

    Може ли да ми обясните фунцкията на солта?

  8. Чудесна рецепта за много хубава и вкусна риба, а в допълнение и на френско розе-истинска мечта!Поздравления,Мира за чудесната рецепта и красивите снимки!Весел Никулден!

  9. Роси, Пепеляшка, Дани, Мъх, Дани, Диди, Таня, много ви благодаря за положителните отзиви! 🙂

    Анонимен, с розмарин сигурно също ще стане много ароматно. Функцията на солта от една страна е да овкуси рибата при печенето и второ, избягва допълнителната мазнина. Важно е обаче, рибата да е с кожата, та дори и с люспите, така солта няма да проникне много надълбоко в месото, ионаче има опасност да стане много солено. Също така, използвайте едра молска сол, а не фина, също за да се избегне прекалената соленост. Надявам се рецептата да Ви допадне.

  10. Забравих да уточня, че солта в чинията при поднасянето е само е естетическа цел, за снимката, иначе се поднася само рибата с картофите 🙂

    Весел празник на всички!

  11. Вкусен е, а удоволствието от риболова му е много по-голямо.
    Риболов на шаран