Холандия по водата

Един уикенд в Ротердм и Дордрехт, който в голямата си част протече върху водата.
 

Преди няколко години един от най-близките ми приятели започна работа в Ротердам. След като се оказахме на около 2 часа и половина с влака, редовно си намираме претекст да се видим в Ниската Земя, под Айфеловата кула или най-често – по средата, в Белгия, където градовете са симпатични, а бирата е чудесна. Тази година първото ни виждане се падна в Ротердам.

Тъй като нашият приятел много обича да пътува и разглежда, не беше подготвил страхотна програма. Първо разходка из града, после обяд на кораб с холандски палачинки.  Освен палачинките, забележителното на кораба беше и двучасовата разходка по ръкавите на река Маас и Рейн и по продължение на пристанището (най-голямото в Европа, с дължина около 40 км). Разходката предлагаше прекрасна гледка към града и индустриалната му зона. Камбанката, обаче, беше повече впечатлена от палачинките. За съжаление, тъй като залата беше затворена и нямаше възможност да излезем на палубата, голяма част от снимките имат отблясъци от прозорците.

На следващия ден, под показващото се слънце, поехме към Дордрехт. Пътуването беше също по реката с кораб-автобус (waterbus). Беше слънчево и живописно, със зелените поля, къщите по дигите и лодките по реката. Сетих се за детската си книга „Сребърните кънки” и пътуването, което някои от героите предприеха по замръзналите канали. Ще трябва да си я препрочета, за да си спомня дали Дордрехт беше сред спирките им. Лайден със сигурност е.

Дордрехт се оказа красив град, с много цветя по улиците, пресичани от канали и с тиха и спокойна атмосфера.

Следващото виждане ли? Сигурно ще е в Белгия.

Ротердам и по пътя към Дордрехт

Дордрехт

4 Comments

  1. Мира,благодаря ти за чудесната виртуална разходка.От снимките лъха спокойствие и подреденост.Винаги съм си мислела,защо при тях виреят толкова добре цветята,макар на север и при по-студено време, а в нашата слънчева България не можем да покажем такива хубави и добре оформени градини и паркове?
    А може би не съм забелязала?

  2. Сребърните кънки е една от любимите ми детски книжки:) Винаги съм искала да посетя тези места и то през зимата. Страхотна екскурзия сте си организирали!

  3. Защо ли ми трябваше да отварям публикацията с Дребосъчето:)Стоим си тук и гледаме кораби…. Дай първия дай другите:):):) Наистина красива е Холандия по вода! Всичките снимки са прекрасни, разходката е вълнуваща, а местата – уникални! Благодаря!

  4. Таня, Диди, Кенди, благодаря ви! Радвам се, че разходката ви е харесала.
    Таня, може би си права за парковете, за съжаление нямам достоверен поглед за бългапските. Макар че, ми направи впечатление, последния път като бях в София, че има все повече поддържани градинки…
    Диди, и аз много харесвах Сребърните кънки навремето.Но Холандия през зимата ми се вижда малко екстремно – дори през май духаше зловещо. Както каза нашият приятел "Като духне вятърът от Северния полюс, няма какво да го спре до Ардените в южна Белгия" :D.